Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: G04B Φάρμακα του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των σπασμολυτικών

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Φάρμακα του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των σπασμολυτικών
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other urologicals, incl. antispasmodics

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 G Ουροποιογεννητικό σύστημα και ορμόνες του φύλου
2 G04 Φάρμακα παθήσεων του ουροποιητικού συστήματος
3 G04B Φάρμακα του ουροποιητικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των σπασμολυτικών

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
G04BA Μέσα οξίνισης
G04BC Συμπτηγμένα ουρητικά διαλύματα
G04BD Σπασμολυτικά ουροποιητικού
G04BE Φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας
G04BX Άλλα ουρολογικά

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ακετοϋδροξαμικό οξύ
Αλπροσταδίλη

Η αλπροσταδίλη (alprostadil) είναι η φυσική μορφή της προσταγλανδίνης Ε1 (PGE1). Οι δράσεις της περιλαμβάνουν αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων του στυτικού ιστού των σηραγγωδών σωμάτων και αύξηση της αιματικής ροής μέσω της σηραγγώδους αρτηρίας, με αποτέλεσμα διόγκωση και στύση του πέους.

Ammonium chloride
Απομορφίνη

Η απομορφίνη είναι άμεσος διεγέρτης των υποδοχέων ντοπαμίνης κι ενώ έχει τις ιδιότητες αγωνιστή αμφότερων των D1 και D2 υποδοχέων, δεν ακολουθεί τον τρόπο μεταφοράς ή τις μεταβολικές οδούς της λεβοντόπα. Οι ενέργειές της επί της παρκινσονικής κινητικής δυσλειτουργίας πιθανόν λαμβάνουν χώρα σε μετασυναπτικές θέσεις του υποδοχέα.

Αβαναφίλη

Η αβαναφίλη ανήκει σε μια ομάδα φαρμάκων που αποκαλούνται αναστολείς της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5). Δρα αναστέλλοντας τη δράση του ενζύμου φωσφοδιεστεράσης, το οποίο συνήθως διασπά μια ουσία γνωστή ως κυκλική µονοφωσφορική γουανοσίνη (cGMP). Όταν η σεξουαλική διέγερση προκαλεί την τοπική αποδέσμευση μονοξειδίου του αζώτου, η αναστολή της PDE5 από την αβαναφίλη προκαλεί αυξημένα επίπεδα cGMP στο σηραγγώδες σώμα του πέους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των λείων μυών και την εισροή αίματος στους ιστούς του πέους, προκαλώντας κατά συνέπεια στύση.

Χλωριούχο ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για τη λειτουργική ακεραιότητα του νευρικού και μυϊκού συστήματος. Είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία. Είναι επίσης ένας από τους παράγοντες που εμπλέκονται στο μηχανισμό πήξης του αίματος.

Κολλαγόνο

Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινώδων πρωτεϊνών που βρίσκονται σε όλα τα πολυκύτταρα ζώα και προσδίδουν εκτατική ισχύ στους συνδεστικούς ιστούς

Δαποξετίνη

Η δαποξετίνη είναι ένας ισχυρός εκλεκτικός αναστολέας της επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRI). Ο μηχανισμός δράσης της δαποξετίνης στην πρόωρη εκσπερμάτιση θεωρείται ότι σχετίζεται με την αναστολή της νευρωνικής επαναπρόσληψης της σεροτονίνης και την επακόλουθη ενίσχυση της δράσης των νευροδιαβιβαστών στους προσυναπτικούς και μετασυναπτικούς υποδοχείς.

Δαριφενασίνη

Η δαριφενασίνη (darifenacin) είναι εκλεκτικός ανταγωνιστής του μουσκαρινικού υποδοχέα M3 (M3 SRA) in vitro. Ο υποδοχέας M3 είναι μείζων υποτύπος που ρυθμίζει τη σύσπαση του μυικού τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Δεν είναι γνωστό αν η εκλεκτικότητα αυτή ως προς τον Μ3 υποδοχέα μεταφράζεται σε κάποιο κλινικό πλεονέκτημα κατά τη θεραπεία των συμπτωμάτων του συνδρόμου της υπεραντανακλαστικής κύστης.

Desfesoterodine
Διμεθυλοσουλφοξείδιο

Το διμεθυλοσουλφοξείδιο χρησιμοποιείται για τη συμπτωματική ανακούφιση ασθενών με διάμεση κυστίτιδα.

Φεσοτεροδίνη

Η φεσοτεροδίνη είναι ένας συναγωνιστικός, ειδικός ανταγωνιστής των μουσκαρινικών υποδοχέων. Υδρολύεται ταχέως και εκτεταμένα από μη ειδικές εστεράσες πλάσματος στο 5-υδροξυμεθυλικό παράγωγο, τον κύριο ενεργό μεταβολίτη της, που αποτελεί την κύρια δραστική φαρμακολογική μορφή της φεσοτεροδίνης.

Φλαβοξάτη

Η φλαβοξάτη (Flavoxate) ενεργεί ως άμεσος ανταγωνιστής των μουσκαρινικών υποδοχέων ακετυλοχολίνης. Δρα κυρίως ως σπασμολυτικό των λείων μυών του ουροποιητικού συστήματος.

Ιμιδαφενασίνη

Η ιμιδαφενασίνη είναι ανταγωνιστής των μουσκαρινικών χολινεργικών υποδοχέων και χρησιμοποιείται για την θεραπείεα της υπερδραστήριας κύστης. Η ιμιδαφενασίνη ανταγωνίζεται τους υποτύπους Μ3 και Μ1 in vitro. Στην ουροδόχο κύστη, η ιμιδαφενασίνη αναστέλλει την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης, ανταγωνιζόμενη τον υποτύπο Μ1 και τη σύσπαση των λείων μυών, ανταγωνιζόμενη τον υποτύπο Μ3. Σε σύγκριση με την ανασταλτική δράση στον σιελογόνο αδένα, η ιμιδαφενασίνη εμφανίζει υψηλότερη ανασταλτική δράση στη συστολή της ουροδόχου κύστης.

Υδροξείδιο του μαγνησίου

Το υδροξείδιο του μαγνησίου (magnesium hydroxide)είναι πρακτικά αδιάλυτο στο νερό και η διάλυσή του πραγματοποιείται μόνο όταν αντιδρά με το υδροχλωρικό οξύ στο στομάχι σχηματίζοντας χλωριούχο μαγνήσιο. Η εξουδετερωτική δράση του είναι σχεδόν αντίστοιχη αυτής του διττανθρακικού νατρίου. Όταν η δόση είναι αισθητά μεγαλύτερη από αυτήν που χρειάζεται για την εξουδετέρωση των οξέων το ενδογαστρικό pH μπορεί να φτάσει τιμές του 8 ή 9. Το φαινόμενο επαναπαραγωγής του οξέος μετά τη χορήγηση του υδροξειδίου του μαγνησίου είναι κλινικά ασήμαντο. Το υδροξείδιο του μαγνησίου εμφανίζει έμμεση καθαρτική δράση που οφείλεται στην κατακράτηση νερού στον αυλό του εντέρου.

Μιραβεγρόνη

Η μιραβεγρόνη είναι αγωνιστής των β3-αδρενεργικών υποδοχέων και ενεργοποιώντας τον υποδοχέα β3 στον εξωστήρα μυ της ουροδόχου κύστης, οδηγεί σε χαλάρωση των μυών και την αύξηση της χωρητικότητας της κύστης.

Οξυβουτυνίνη

Η οξυβουτινίνη (oxybutynin) ασκεί απ' ευθείας αντισπασμωδική και ήπια αντιχολινεργική δράση και αυξάνει τη χωρητικότητα της κύστης, ελαττώνει τη συχνότητα των ακούσιων συσπάσεων του εξωστήρα μυ και καθυστερεί την αρχική επιθυμία για ούρηση.

Papaverine
Πολυθειϊκή πεντοσάνη

Ο υποθετικός μηχανισμός δράσης της πολυθειικής πεντοσάνης (pentosan polysulfate) περιλαμβάνει τοπική δράση στην ουροδόχο κύστη έπειτα από συστηματική χορήγηση και απέκκριση στα ούρα με τη δέσμευση των γλυκοζαμινογλυκανών στον ελλειμματικό βλεννογόνο της ουροδόχου κύστης. Έχει διατυπωθεί η υπόθεση ότι η πολυθειική πεντοσάνη, πέραν του ότι έχει αντιφλεγμονώδη δράση, πιθανώς να έχει επίσης προστατευτική λειτουργία φραγμού έναντι του κατεστραμμένου ουροθηλιακού βλεννογόνου.

Φαιναζοπυριδίνη
Προπιβερίνη

Η προπιβερίνη (propiverine) προκαλεί αναστολή της εισροής ιόντων ασβεστίου και διαμόρφωση του ενδοκυττάριου ασβεστίου στις λείες μυϊκές ίνες της ουροδόχου κύστης προκαλώντας μυοτροπική σπασμόλυση. Επίσης λόγω της αντιχολινεργικής της δράσης, παρεμποδίζει την λειτουργία των φυγόκεντρων συνάψεων του πυελικού νεύρου.

Σιλδεναφίλη

Η σιλδεναφίλη (sildenafil) αποτελεί έναν ισχυρό και εκλεκτικό αναστολέα της ειδικής για την κυκλική μονοφωσφορική γουανοσίνη (cGMP)-φωσφωδιεστεράση τύπου 5 (PDE5), το ένζυμο που είναι υπεύθυνο για την αποικοδόμηση της cGMP. Εκτός από την παρουσία του ενζύμου στα ενδοσηραγγώδη τοιχώματα του πέους, η PDE5 είναι επίσης παρούσα και στο πνευμονικό αγγειακό σύστημα. Επομένως, η σιλδεναφίλη αυξάνει τη cGMP εντός των κυττάρων του λείου μυ των αγγείων με αποτέλεσμα τη χάλαση. Επίσης, η σιλδεναφίλη αποτελεί μία από του στόματος θεραπεία για τη δυσλειτουργία στύσης. Σε φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή σε κατάσταση σεξουαλικής διέγερσης, αποκαθιστά την ανεπαρκή στύση αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πέος.

Σολιφενασίνη

Η σολιφενασίνη είναι ένας ανταγωνιστικός αναστολέας μουσκαρινικού υποδοχέως του υποτύπου Μ3, με αποτέλεσμα να χαλαρώνει τον εξωστήρα λείο μυ της ουροδόχου κύστης, συμβάλλοντας στην θεραπευτική αντιμετώπιση της επιτακτικής ούρησης.

Ταδαλαφίλη

H ταδαλαφίλη είναι ένας εκλεκτικός, αναστρέψιμος αναστολέας της ειδικής για την κυκλική μονοφωσφορική γουανοσίνη (cGMP) φωσφοδιεστεράση τύπου 5 (PDE5). Με τη σεξουαλική διέγερση προκαλείται τοπική ελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου και με την αναστολή της PDE5 προκαλούμενη από την ταδαλαφίλη, επιτυγχάνονται αυξημένα επίπεδα της cGMP στα σηραγγώδη σώματα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των λείων μυϊκών ινών στα σηραγγώδη σώματα και επιτρέποντας την αθρόα εισροή του αίματος στον πεϊκό ιστό, επιτυγχάνεται η στύση. Η επίδραση της αναστολής της PDE5 στη συγκέντρωση της cGMP στα σηραγγώδη σώματα παρατηρείται επίσης στις λείες μυϊκές ίνες του προστάτη, της ουροδόχου κύστης και των αγγειακών παροχών τους. Η προκύπτουσα αγγειακή χαλάρωση αυξάνει την αιμάτωση και αυτό μπορεί να είναι ο μηχανισμός με τον οποίο μειώνονται τα συμπτώματα της καλοήθους υπερπλασίας του προστάτη.

Τεροδιλίνη
Τιοπρονίνη

Η τιοπρονίνη (tiopronin) είναι ένα φάρμακο που χρησιμοποιείται για τον έλεγχο του ρυθμού κατακρήμνισης και της απέκκρισης της κυστίνης στην κυστινουρία.

Τολτεροδίνη

Η τολτεροδίνη είναι συναγωνιστικός, ειδικός ανταγωνιστής των μουσκαρινικών υποδοχέων, που εμφανίζει επιλεκτικότητα για την ουροδόχο κύστη σε σύγκριση με τους σιελογόνους αδένες.

Τρόσπιο

Το τρόσπιο (trospium) ανήκει στην κατηγορία των παρασυμπαθολυτικών ή αντιχολινεργικών φαρμάκων. Το τρόσπιο μειώνει τον συσταλτικό τόνο του λείου μυός στο γαστρεντερικό και στο ουροποιογεννητικό σύστημα. Επίσης, μπορεί να αναστείλει την έκκριση του βρογχικού βλεννογόνου, του σιέλου, του ιδρώτα και τις οφθαλμικές εκκρίσεις.

Ουδεναφίλη

Η ουδεναφίλη ανήκει στην κατηγορία των πυραζολοπυριμιδινονών και είναι ένας πυραζολοπυριμιδινόνης εκλεκτικός αναστολέας της ειδικής για την κυκλική μονοφωσφορική γουανοσίνη (cGMP) φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5) του σηραγγώδους σώματος με αποτέλεσμα την ισχυρή στύση του πέους. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της στυτικής δυσλειτουργίας.

Βαρδεναφίλη

Η βαρδεναφίλη είναι ένας ισχυρός και εκλεκτικός αναστολέας της ειδικής φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5) της cGMP, της επικρατέστερης φωσφοδιεστεράσης των σηραγγωδών σωμάτων του ανθρώπου. Η βαρδεναφίλη είναι μία από του στόματος θεραπεία για τη βελτίωση της λειτουργίας της στύσης σε άνδρες με στυτική δυσλειτουργία. Σε φυσιολογικές συνθήκες, δηλαδή με σεξουαλική διέγερση, αποκαθιστά την ανεπαρκή στύση, αυξάνοντας τη ροή του αίματος στο πέος.

Βιμπεγρόνη

Η βιμπεγρόνη είναι ένας εκλεκτικός αγωνιστής ανθρώπινου βήτα-3 αδρενεργικού υποδοχέα. Η ενεργοποίηση του βήτα-3 αδρενεργικού υποδοχέα αυξάνει την ικανότητα της ουροδόχου κύστης χαλαρώνοντας τον λείο μυ του εξωστήρα κατά την πλήρωση της κύστης.

Yohimbine

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ADCIRCA Ταδαλαφίλη Eli Lilly Nederland B.V.
ADROTAN Ταδαλαφίλη Win Medica Φαρμακευτική Α.Ε.
BETMIGA Μιραβεγρόνη Astellas Pharma Europe B.V.
BLUGRAL Σιλδεναφίλη Provident Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
BLUOZI Σιλδεναφίλη Medical Pharmaquality Α.Ε.
CAVERJECT Αλπροσταδίλη Pfizer Hellas A.E.
CECURE Σολιφενασίνη Demo Α.Β.Ε.Ε.
CIALIBEN Ταδαλαφίλη Bennett Φαρμακευτική A.E.
CIALIS Ταδαλαφίλη Eli Lilly Nederland B.V.
CINTEROL Τολτεροδίνη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
DETRULET Τολτεροδίνη Alet Pharmaceuticals Α.Β.Ε.Ε.
DETRULON Τολτεροδίνη Specifar A.B.E.E.
DETRUSITOL Τολτεροδίνη Pfizer Hellas A.E.
DIALEX Σιλδεναφίλη Intermed Α.Β.Ε.Ε.
DIOZI Ταδαλαφίλη Medical Pharmaquality Α.Ε.
DIREXYN Ταδαλαφίλη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
DITROPAN Oxybutynin hydrochloride Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
EMSELEX Δαριφενασίνη Merus Labs SARL
EPULGAN Ταδαλαφίλη Elpen A.E.
EXERDYA Ταδαλαφίλη PharmaSwiss Česká Republika s.r.o.
EXTEMENT Σιλδεναφίλη Genepharm Α.Ε.
FESOTERODINE Φεσοτεροδίνη STADA Arzneimittel AG
FONCITRIL Anhydrous citric acid - Monopotassium citrate anhydrous - Monosodium citrate anhydrous Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
GENEMENT Ταδαλαφίλη Genepharm Α.Ε.
KENTERA Οξυβουτυνίνη Teva B.V.
LEVITRA Βαρδεναφίλη
LICOSIL Σιλδεναφίλη Pharma Q Α.Ε.
LIGION Ταδαλαφίλη GAP Α.Ε.
LYRINEL Oxybutynin hydrochloride Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
MICTONORM Προπιβερίνη Vianex A.E.
MUSE Αλπροσταδίλη Meda Pharmaceuticals S.A.
NACERFIN Σολιφενασίνη Naturalia Α.Ε.
NAIREM Ταδαλαφίλη Demo Α.Β.Ε.Ε.
NEWMEN Ταδαλαφίλη Viofar Ε.Π.Ε.
OLVION Σιλδεναφίλη Medochemie Hellas Α.Ε.
PLOTIS Δαποξετίνη Medochemie Hellas Α.Ε.
PRILIGY Δαποξετίνη Menarini Hellas A.E.
PROSTIN E2 Δινοπροστόνη Pfizer Hellas A.E.
REVATIO Σιλδεναφίλη Pfizer Europe MA EEIG
SILDENAFIL Σιλδεναφίλη
SIVENACIN Solifenacin acetate Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
SOLICARE Σολιφενασίνη Genepharm Α.Ε.
SOLICIN Σολιφενασίνη Ariti Α.Ε.
SOLIFENACIN Hλεκτρική σολιφενασίνη Sandoz Pharmaceuticals d.d.
SOLNATEC Σολιφενασίνη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
SPEDRA Αβαναφίλη Menarini International Operations Luxembourg S.A.
STRONDEM Σιλδεναφίλη Demo Α.Β.Ε.Ε.
STYLUS Vardenafil hydrochloride trihydrate Elpen A.E.
TADALAFIL Ταδαλαφίλη
TALYS Ταδαλαφίλη Lavipharm Α.Ε.
TOLDESOR Τολτεροδίνη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
TOLTERODINE Τολτεροδίνη
TOVIAZ Φεσοτεροδίνη Pfizer Ltd
TRUDENIA Τολτεροδίνη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
UPRIMA Απομορφίνη Abbott Hellas Α.Ε.
URIVESC Τρόσπιο Meda Manufacturing GmbH
URO-VAXOM Escherichia coli (E. coli) GAP Α.Ε.
URODIXIN Ciprofloxacin hydrochloride monohydrate PLA Pharmaceuticals Α.Ε.
VERISPASMIN Φλαβοξάτη Recordati Hellas Pharmaceuticals Α.E.
VESICARE Σολιφενασίνη Astellas Pharma A.E.Β.E.
VIAGRA Σιλδεναφίλη Pfizer Ltd
VILAND Σολιφενασίνη Medochemie Hellas Α.Ε.
VITAROS Αλπροσταδίλη Recordati Ireland Ltd
VIVANZA Βαρδεναφίλη
VIZARSIN Σιλδεναφίλη Krka d.d.
ZENAVIL Ταδαλαφίλη Medochemie Hellas Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.