Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: R03D Άλλα φάρμακα για τις αποφρακτικές παθήσεις των αεροφόρων οδών, για συστηματική χορήγηση

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Άλλα φάρμακα για τις αποφρακτικές παθήσεις των αεροφόρων οδών, για συστηματική χορήγηση
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other systemic drugs for obstructive airway diseases

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 R Αναπνευστικό σύστημα
2 R03 Φάρμακα για τις αποφρακτικές παθήσεις των αεροφόρων οδών
3 R03D Άλλα φάρμακα για τις αποφρακτικές παθήσεις των αεροφόρων οδών, για συστηματική χορήγηση

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
R03DA Ξανθίνες
R03DB Ξανθίνες και Αδρενεργικά
R03DC Ανταγωνιστές υποδοχέων λευκοτριενίων
R03DX Λοιπά φάρμακα για τις αποφρακτικές παθήσεις των αεροφόρων οδών, για συστηματική χορήγηση

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αμινοφυλλίνη

Η θεοφυλλίνη, το δραστικό συστατικό της αμινοφυλλίνης (aminophylline), ασκεί βρογχοδιασταλτική, χαλαρωτική των λείων μυϊκών ινών, θετική ινότροπη, αγγειοδιασταλτική, διουρητική και διεγερτική του ΚΝΣ δράση. Η αμινοφυλλίνη είναι ένα από τα πλέον αποτελεσματικά φάρμακα για την καταπολέμηση των ασθαματικών κρίσεων, ακόμα και σε περιπτώσεις ανθιστάμενες στην αδρεναλίνη.

Μπαμιφυλλίνη

Η μπαμιφυλλίνη είναι ένα μεθυλοξανθινικό παράγωγο με δύο πλευρικές αλυσίδες στη θέση 7 και 8, που τη διακρίνει σαφώς από τη θεοφυλλίνη. Η μπαμιφυλλίνη ασκεί βρογχοσπασμολυτική δράση στους λείους μυς κι επίσης αναστέλλει τη δράση των μεσολαβητών της βρογχοσυστολής. Σε αντίθεση με τη θεοφυλλίνη, η μπαμιφυλλίνη συνήθως δεν έχει σημαντικές επιδράσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Μπενραλιζουμάμπη

Η μπενραλιζουμάμπη (benralizumab) είναι ένα αντι-ηωσινοφιλικό, ανθρωποποιημένο μη φουκοζυλιωμένο, μονοκλωνικό αντίσωμα (ανοσοσφαιρίνη G1 (IgG1), κάππα) το οποίο συνδέεται με την άλφα υπομονάδα του ανθρώπινου υποδοχέα της ιντερλευκίνης-5 (IL-5Rα) με υψηλή συγγένεια και ειδικότητα. Ο υποδοχέας IL-5 εκφράζεται ειδικά στην επιφάνεια των ηωσινοφίλων και βασεοφίλων. Η απουσία φουκόζης στην περιοχή Fc της μπενραλιζουμάμπης έχει ως αποτέλεσμα υψηλή συγγένεια για τους FcɣRIII υποδοχείς σε ανοσοδραστικά κύτταρα, όπως τα φυσικά κύτταρα φονείς (ΝΚ). Αυτή οδηγεί σε απόπτωση των ηωσινοφίλων και βασεοφίλων διά μέσου ενισχυμένης εξαρτώμενης από το αντίσωμα κυτταρομεσολαβούμενης κυτταροτοξικότητας (ADCC), η οποία μειώνει την ηωσινοφιλική φλεγμονή.

Μπουφυλλίνη

Η μπουφυλλίνη (bufylline) είναι ένας συνδυασμός θεοφυλλίνης και αμινοϊσοβουτανόλης που χρησιμοποιείται ως βρογχοδιασταλτικό. Δρα επίσης και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διουρητικό.

Θεοφυλλινική χολίνη

Η θεοφυλλινική χολίνη (choline theophyllinate) είναι το μετά χολίνης άλας της θεοφυλλίνης. Παρουσιάζει ισχυρή βρογχοδιασταλτική δράση, που οφείλεται σε χάλαση των λείων μυϊκών ινών των βρόγχων.

Διπροφυλλίνη

Η διπροφυλλίνη (diprophylline) είναι ένα παράγωγο της ξανθίνης με βρογχοδιασταλτική και αγγειοδιασταλτική δράση. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των αναπνευστικών διαταραχών, όπως άσθμα, καρδιακή δύσπνοια, και βρογχίτιδα. Δρα ως ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης και αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης.

Doxofylline
Φαινσπιρίδη

Η φαινσπιρίδη έχει αντιφλεγμονώδη και βρογχοδιασταλτική δράση. Αυτές οι ιδιότητες πιθανότατα οφείλονται σε αρκετούς ταυτόχρονους μηχανισμούς δράσης. Χρησιμοποιείται ως συμπτωματική θεραπεία στην πορεία φλεγμονωδών ασθενειών των βρόγχων και των πνευμόνων.

Ιβουδιλάστη
Μεπολιζουμάμπη

Η μεπολιζουμάμπη (mepolizumab) είναι ένα ανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα (IgG1, κ) που στοχεύει την ανθρώπινη ιντερλευκίνη-5 (IL-5) με υψηλή συγγένεια και ειδικότητα. Η IL-5 αποτελεί την κύρια κυτοκίνη που ευθύνεται για την ανάπτυξη και τη διαφοροποίηση, την πρόσληψη, την ενεργοποίηση και την επιβίωση των ηωσινοφίλων. Η μεπολιζουμάμπη ενδείκνυται ως επιπρόσθετη θεραπεία για την αντιμετώπιση του σοβαρού ανθεκτικού ηωσινοφιλικού άσθματος.

Μοντελουκάστη

Η μοντελουκάστη (montelukast) είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων των λευκοτριενίων που αποκλείει ουσίες που λέγονται λευκοτριένια. Τα λευκοτριένια προκαλούν στένωση και οίδημα των αεραγωγών στους πνεύμονες. Ο αποκλεισμός των λευκοτριενίων βελτιώνει τα συμπτώματα του άσθματος και βοηθά στην πρόληψη κρίσεων του άσθματος.

Ομαλιζουμάμπη

Η ομαλιζουμάμπη (omalizumab) είναι εξανθρωποποιημένο μονοκλωνικό αντίσωμα που προκύπτει από ανασυνδυασμένο DNA, το οποίο δεσμεύει εκλεκτικά την ανθρώπινη ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Η ομαλιζουμάμπη δεσμεύεται με την IgE και εμποδίζει τη σύνδεση της IgE με τον FcsRI (υποδοχέας IgE υψηλής συγγένειας) και κατά συνέπεια μειώνει την ποσότητα ελεύθερης IgE που είναι διαθέσιμη για να δώσει το έναυσμα για τον αλλεργικό καταρράκτη. Η αγωγή των ατοπικών ατόμων με ομαλιζουμάμπη είχε ως αποτέλεσμα μια σημαντική προς τα κάτω ρύθμιση των υποδοχέων FcsRI στα βασεόφιλα.

Πρανλουκάστη
Προξυφυλλίνη
Ρεσλιζουμάμπη

Η ρεσλιζουμάμπη (reslizumab) είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα σχεδιασμένο να προσκολλάται σε μια ουσία που ονομάζεται ιντερλευκίνη-5, η οποία διεγείρει την ανάπτυξη και τη δραστηριότητα των ηωσινόφιλων. Προσκολλώμενο στην ιντερλευκίνη-5 και αποκλείοντας τη δραστηριότητά της, η ρεσλιζουμάμπη μειώνει τον αριθμό των ηωσινόφιλων στο αίμα και στους πνεύμονες. Αυτό βοηθά στη μείωση της φλεγμονής, με αποτέλεσμα τη μείωση των κρίσεων άσθματος και τη βελτίωση των συμπτωμάτων.

Ροφλουμιλάστη

Η ροφλουμιλάστη είναι ένας αναστολέας της PDE4, μη στεροειδής, αντιφλεγμονώδη παράγοντας που έχει σχεδιασθεί ώστε να στοχεύει τόσο στη συστηματική όσο και στην πνευμονική φλεγμονή που σχετίζεται με ΧΑΠ.

Σερατροδάστη
Τεζεπελουμάμπη

Η τεζεπελουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα (IgG2λ) που στρέφεται κατά της θυμικής στρωματικής λεμφοποιητίνης (TSLP), αποτρέποντας την αλληλεπίδρασή της με τον ετεροδιμερή υποδοχέα TSLP. Στο άσθμα, τόσο αλλεργικοί όσο και μη αλλεργικοί παράγοντες προκαλούν την παραγωγή TSLP. Ο αποκλεισμός της TSLP με την τεζεπελουμάμπη μειώνει ένα ευρύ φάσμα βιοδεικτών και κυτοκινών που σχετίζονται με τη φλεγμονή των αεραγωγών˙ ωστόσο, ο μηχανισμός δράσης της τεζεπελουμάμπης στο άσθμα δεν έχει εξακριβωθεί οριστικά.

Θεοφυλλίνη

Η θεοφυλλίνη έχει ως κύρια φαρμακολογική δράση τη βρογχοδιαστολή και διαστολή των αγγείων των πνευμόνων, προκαλώντας με απ' ευθείας δράση, χάλαση των λείων μυϊκών ινών των βρόγχων και των πνευμονικών αγγείων. Επίσης η θεοφυλλίνη προκαλεί διέγερση του εγκεφάλου, του μυοκαρδίου και των σκελετικών μυών, διαστολή των στεφανιαίων αγγείων και αύξηση της διούρησης.

Ζαφιρλουκάστη

Η ζαφιρλουκάστη είναι ένας επιλεκτικός και ανταγωνιστικός ανταγωνιστής των υποδοχέων των λευκοτριενίων D4 και E4 (LTD4 και LTE4), συστατικά της αργά αντιδρώσας ουσίας της αναφυλαξίας (SRSA). Η παραγωγή κυστεϊνυλ λευκοτριενίου και η κατάληψη των υποδοχέων έχουν συσχετιστεί με την παθοφυσιολογία του άσθματος, συμπεριλαμβανομένου του οιδήματος των αεραγωγών, της συστολής των λείων μυών και της τροποποιημένης κυτταρικής δραστηριότητας που σχετίζεται με τη φλεγμονώδη διαδικασία, οι οποίες συμβάλλουν στα σημεία και τα συμπτώματα του άσθματος.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AIRCAST Μοντελουκάστη Terix Labs Ltd
AMINOPHYLLINE Αμινοφυλλίνη
APILONE Μοντελουκάστη Pharmathen Investments Group Ltd
ASCOLIN Μοντελουκάστη Uni-Pharma Α.Ε.
ATENTUS Μοντελουκάστη Lab. Newmed Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
BROLYT Μοντελουκάστη Minerva Pharmaceuticals A.E.
CHOLEDYL Θεοφυλλινική χολίνη Galenica A.Ε.
CINQAERO Ρεσλιζουμάμπη Teva B.V.
DAMIRAST Ροφλουμιλάστη Elpen A.E.
DAXAS Ροφλουμιλάστη AstraZeneca ΑΒ
FASENRA Μπενραλιζουμάμπη AstraZeneca ΑΒ
GULAMYL Θεοφυλλίνη - Γουαϊφενεσίνη Elpen A.E.
MIRALUST Μοντελουκάστη Bennett Φαρμακευτική A.E.
MODRIAN Μοντελουκάστη Anfarm Hellas Α.Ε.
MODULAIR Μοντελουκάστη Elpen A.E.
MOKAST Μοντελουκάστη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
MOLUCAR Μοντελουκάστη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
MONCAS Μοντελουκάστη Genepharm Α.Ε.
MONTALIS Μοντελουκάστη Zwitter Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
MONTAST Μοντελουκάστη Innovis Health Α.Ε.
MONTELAIR Μοντελουκάστη Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
MONTELUKAST Μοντελουκάστη
NUCALA Μεπολιζουμάμπη GlaxoSmithKline Trading Services Ltd
PNEUMO-KAST Μοντελουκάστη Special Medicines Μ.Ι.Κ.Ε.
RELUKAS Μοντελουκάστη Naturalia Α.Ε.
SINGODEM Μοντελουκάστη Demo Α.Β.Ε.Ε.
SINGULAIR Μοντελουκάστη Vianex A.E.
SINGUMENT-S Μοντελουκάστη S.J.A. Pharm Ε.Π.Ε.
TELUKAST Μοντελουκάστη Alet Pharmaceuticals Α.Β.Ε.Ε.
TEZSPIRE Τεζεπελουμάμπη
THEO-BROS Θεοφυλλίνη Bros E.Π.Ε
THEO-DUR Θεοφυλλίνη Lavipharm Α.Ε.
THEOPLUS Θεοφυλλίνη Pierre Fabre Hellas A.E.
THORDEL Μοντελουκάστη Libytec Φαρμακευτική Α.Ε.
UNIPHYLLIN Θεοφυλλίνη Uni-Pharma Α.Ε.
VELUKAST Μοντελουκάστη Velka Hellas A.E.B.E.
XOLAIR Ομαλιζουμάμπη
YEKAST Μοντελουκάστη Mediapharm Ε.Π.Ε.
ZAKOMOXIT Μοντελουκάστη Pharmazac Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.