Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: R03A Αδρενεργικά, εισπνεόμενα

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κλενβουτερόλη

Η κλενβουτερόλη (clenbuterol) είναι ένα βρογχοδιασταλτικό και χορηγείται για αντιμετώπιση του άσθματος και άλλων περιπτώσεων με αναστρέψιμη απόφραξη των αεροφόρων οδών. Δρά με εκλεκτική διέγερση των β-2 υποδοχέων. Είναι μερικός αγωνιστής. Η κλενβουτερόλη διαφέρει από τα άλλα β-2 ειδικά συμπαθομιμητικά λόγω της ταχείας και πλήρους απορρόφησης μετά από του στόματος ή δι' εισπνοής χορήγηση, χαμηλής δραστικής δόσεως, παρατεταμένου βιολογικού χρόνου ημίσειας ζωής και μικρού μεταβολικού εύρους.

Επινεφρίνη

Η επινεφρίνη δρα, σε ποικίλο βαθμό, τόσο στους άλφα όσο και στος βήτα αδρενεργικούς υποδοχείς. Στις συνήθεις δόσεις, οι πιο έκδηλες δράσεις της σχετίζονται με τους βήτα υποδοχείς της καρδιάς και των αγγειακών και άλλων λείων μυϊκών ινών. Σε μεγάλες δόσεις επικρατούν οι άλφα αδρενεργικές επιδράσεις. Χορηγούμενη ταχέως ενδοφλεβίως προκαλεί ταχεία άνοδο κυρίως της συστολικής αρτηριακής πιέσεως, διεγείρει το μυοκάρδιο και αυξάνει τη συσταλτικότητα των κοιλίων, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και συστέλλει τα αρτηρίδια στο δέρμα, τους βλεννογόνους και τα σπλάχνα.

Φορμοτερόλη

Η φορμοτερόλη είναι ένας ισχυρός εκλεκτικός β2-αδρενεργικός διεγέρτης και ασκεί βρογχοδιασταλτική δράση σε ασθενείς με ανατάξιμη απόφραξη των αεροφόρων οδών. Επίσης αναστέλλει την απελευθέρωση της ισταμίνης και των λευκοτριενών από τους ευαισθητοποιημένους βρόγχους.

Φορμοτερόλη και Ακλιδίνιο βρωμιούχο

Το ακλιδίνιο είναι ένας ανταγωνιστής των μουσκαρινικών υποδοχέων μακράς δράσης (επίσης καλούμενο ως αντιχολινεργικό) και η φορμοτερόλη είναι ένας β2-αδρενεργικός αγωνιστής μακράς δράσης. Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών με διαφορετικούς μηχανισμούς δράσης οδηγεί σε αθροιστική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με εκείνην που επιτυγχάνεται με κάθε συστατικό μεμονωμένα. Η χαλάρωση τόσο των κεντρικών όσο και των περιφερικών αεραγωγών με συνδυαστική θεραπεία μπορεί να συνδράμει στα ευεργετικά οφέλη του συνδυασμού ακλιδινίου/φορμοτερόλης στην πνευμονική λειτουργία.

Φορμοτερόλη και Βρωμιούχο γλυκοπυρρόνιο

Συνδυασμός που περιέχει δύο βρογχοδιασταλτικά: το γλυκοπυρρόνιο, έναν μακράς δράσης μουσκαρινικό ανταγωνιστή (αναφέρεται επίσης ως αντιχολινεργικό) και τη φορμοτερόλη, έναν μακράς δράσης β2-αδρενεργικό αγωνιστή με ταχεία έναρξη δράσης.

Εξοπρεναλίνη
Ινδακατερόλη

Η ινδακατερόλη είναι αγωνιστής αδρενεργικών υποδοχέων βήτα2. Δρα προσκολλώμενη στους υποδοχείς βήτα2 που βρίσκονται στα μυϊκά κύτταρα πολλών οργάνων και που προκαλούν τη χαλάρωση των μυών. Όταν η ινδακατερόλη εισπνέεται, φτάνει στους υποδοχείς των αεραγωγών και τους ενεργοποιεί. Κατ’ αυτόν τον τρόπο προκαλείται χαλάρωση των μυών των αεραγωγών, γεγονός το οποίο συμβάλλει στη διατήρηση της διάνοιξης των αεραγωγών και στη διευκόλυνση της αναπνοής του ασθενούς.

Ινδακατερόλη και Βρωμιούχο γλυκοπυρρόνιο
Ινδακατερόλη και Μομεταζόνη

Κατά την εισπνοή, η ινδακατερόλη δρα τοπικά στον πνεύμονα ως βρογχοδιασταλτικό. Η ινδακατερόλη είναι μερικός αγωνιστής στον ανθρώπινο β2-αδρενεργικό υποδοχέα με νανομοριακή δραστικότητα. Στον απομονωμένο ανθρώπινο βρόγχο, η ινδακατερόλη έχει ταχεία έναρξη δράσης και μακρά διάρκεια δράσης. Η μομεταζόνη είναι ένα συνθετικό κορτικοστεροειδές με υψηλή συγγένεια με τους υποδοχείς γλυκοκορτικοειδών και τοπικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. In vitro, η φουροϊκή μομεταζόνη αναστέλλει την απελευθέρωση των λευκοτριενίων από τα λευκοκύτταρα των αλλεργικών ασθενών.

Ισοπρεναλίνη

Η ισοπρεναλίνη (isoprenaline) είναι ένας β2-αδρενεργικός αγωνιστής (σχετικά εκλεκτικός β2-αδρενεργικός αγωνιστής). Η ισοπρεναλίνη μέσω διέγερσης των β αδρενεργικών υποδοχέων επιδρά αγωνιστικά στην ενδοκυττάρια adenyl κυκλάση, το ένζυμο που καταλύει τη μετατροπή της τριφωσφορική αδενοσίνη (ATP) σε κυκλική-3', 5'μονοφωσφορική αδενοσίνη (AMPγ). Τα αυξημένα επίπεδα του γ-AMP σχετίζονται με την χαλάρωση του βρογχικού λείου μυός και την αναστολή της απελευθέρωσης των μεσολαβητών της άμεσης υπερευαισθησίας από τα κύτταρα, ειδικά από τα μαστοκύτταρα. Η ισοπρεναλίνη έχει θετική ινότροπη, δρομότροπη και χρονότροπη επίδραση στην καρδιά, ενώ προκαλεί αγγειοδιαστολή στα αρτηριόλια των σκελετικών μυών.

Ολοδατερόλη

Η ολοδατερόλη έχει υψηλή συγγένεια και εκλεκτικότητα με τους ανθρώπινους β2αδρενεργικούς υποδοχείς. Η δραστική ουσία ασκεί τις φαρμακολογικές τις δράσεις μέσω σύνδεσης και ενεργοποίησης των β2αδρενεργικών υποδοχέων μετά από τοπική χορήγηση με εισπνοή. Η ενεργοποίηση αυτών των υποδοχέων στους αεραγωγούς έχει ως αποτέλεσμα τη διέγερση της ενδοκυτταρικής αδενυλικής κυκλάσης, ένα ένζυμο που μεσολαβεί στη σύνθεση της 3,5-κυκλικής μονοφωσφορικής αδενοσίνης (cAMP). Τα αυξημένα επίπεδα του cAMP επάγουν τη βρογχοδιαστολή μέσω χαλάρωσης των λείων μυϊκών κυττάρων των αεραγωγών.

Ολοδατερόλη και Βρωμιούχο τιοτρόπιο

Σταθερός συνδυασμός δόσεων που περιέχει έναν μακράς δράσης ανταγωνιστή των μουσκαρινικών υποδοχέων, το τιοτρόπιο και έναν μακράς δράσης β2-αδρενεργικό αγωνιστή, την ολοδατερόλη (LAMA/LABA). Τα δύο δραστικά συστατικά προσφέρουν επιπρόσθετη βρογχοδιαστολή λόγω του διαφορετικού τρόπου δράσης τους. Εφόσον οι μουσκαρινικοί υποδοχείς φαίνονται περισσότερο κυρίαρχοι στις κεντρικές αεροφόρους οδούς ενώ οι β2 αδρενεργικοί υποδοχείς έχουν υψηλότερο επίπεδο έκφρασης στους περιφερικούς αεραγωγούς, ο συνδυασμός του τιοτρόπιου και της ολοδατερόλης θα πρέπει να παρέχει τη βέλτιστη βρογχοδιαστολή σε όλες τις περιοχές των πνευμόνων.

Ορσιπρεναλίνη

Η ορσιπρεναλίνη (orciprenaline) προκαλεί ισχυρή διέγερση των β-αδρενεργικών υποδοχέων. Οι υποδοχείς στους βρόγχους και τα βρογχιόλια είναι πιο ευαίσθητοι στην ορσιπρεναλίνη από τους υποδοχείς στην καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, έτσι ώστε να είναι ευνοϊκή η σχέση της βρογχοδιασταλτικής προς την καρδιαγγειακή ενέργεια.

Προκατερόλη

Η προκατερόλη είναι ένας ενδιάμεσης δράσης αγωνιστής των β2 αδρενεργικών υποδοχέων που χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δύσπνοιας που προκαλείται από βρογχικό άσθμα, χρόνια βρογχίτιδα και πνευμονικό εμφύσημα.

Ρεπροτερόλη
Σαλβουταμόλη

Η σαλβουταμόλη (salbutamol) είναι ένας εκλεκτικός διεγέρτης των βήτα-2 αδρενεργικών υποδοχέων. Σε θεραπευτικές δόσεις έχει δράση στους βήτα-2 αδρενεργικούς υποδοχείς των μυών των βρόγχων, με ασήμαντη ή ανύπαρκτη δράση στους βήτα-1 αδρενεργικούς υποδοχείς του μυοκαρδίου. Προσφέρει βραχείας διάρκειας (4-6 ώρες) βρογχοδιαστολή με ταχεία έναρξη δράσης (5 λεπτά) όταν υπάρχει αναστρέψιμη απόφραξη των αεροφόρων οδών.

Σαλμετερόλη

Η σαλμετερόλη είναι ένας εκλεκτικός παρατεταμένης δράσης (12 ώρες) βήτα2-διεγέρτης. Οι φαρμακολογικές ιδιότητες της σαλμετερόλης προσφέρουν αποτελεσματικότερη προστασία κατά του βρογχόσπασμου που προκαλείται από ισταμίνη και επιτυγχάνουν μεγαλύτερης διάρκειας βρογχοδιαστολή, η οποία διαρκεί τουλάχιστον 12 ώρες συγκρινόμενη με τις συνιστώμενες δόσεις συμβατικών βήτα2 διεγερτών βραχείας διάρκειας δράσης.

Τερβουταλίνη

Η τερβουταλίνη είναι ένας αδρενεργικός διεγέρτης που διεγείρει εκλεκτικά τους β2-υποδοχείς, με αποτέλεσμα χάλαση των λείων μυϊκών ινών των βρόγχων, αναστολή της απελευθέρωσης ενδογενών σπασμογόνων ουσιών, αναστολή του οιδήματος από ενδογενείς μεσολαβητές και ενίσχυση του βλεννοκροσσωτού μηχανισμού κάθαρσης των αεραγωγών.

Τρετοκινόλη
Τουλοβουτερόλη
Βιλαντερόλη

Η βιλαντερόλη είναι ένας εκλεκτικός μακράς δράσης, αγωνιστής β2-αδρενεργικών υποδοχέων ()beta 2 -Adrenergic Agonist – LABA). Οι φαρμακολογικές επιδράσεις των δραστικών ουσιών αγωνιστών βήτα2αδρενοϋποδοχέα, συμπεριλαμβανομένης της βιλαντερόλης, αποδίδονται τουλάχιστον εν μέρει στη διέγερση της ενδοκυτταρικής αδενυλικής κυκλάσης, του ενζύμου που καταλύει τη μετατροπή της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) σε κυκλική 3',5'μονοφωσφορική αδενοσίνη (κυκλικό ΑΜΡ). Τα αυξημένα επίπεδα κυκλικής AMP προκαλούν χαλάρωση των λείων μυών των βρόγχων και αναστολή της απελευθέρωσης μεσολαβητών άμεσης υπερευαισθησίας από κύτταρα, ειδικά από τα μαστοκύτταρα.

Βιλαντερόλη και Φουροϊκή φλουτικαζόνη

Η φουροϊκή φλουτικαζόνη είναι ένα συνθετικό τριφθοριούχο κορτικοστεροειδές με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση. Η βιλαντερόλη είναι ένα εκλεκτικός μακράς δράσης β2αδρενεργικός αγωνιστής (LABA). Μοριακές αλληλεπιδράσεις λαμβάνουν χώρα μεταξύ των κορτικοστεροειδών και των LABA, όπου τα στεροειδή ενεργοποιούν το γονίδιο του β2υποδοχέα, αυξάνοντας τον αριθμό και την ευαισθησία των υποδοχέων, ενώ οι LABA κινητοποιούν τον υποδοχέα των γλυκοκορτικοειδών για εξαρτώμενη από τα στεροειδή ενεργοποίηση και ενισχύουν την κυτταρική πυρηνική μετάθεση.

Βιλαντερόλη και Βρωμιούχο ουμεκλιδίνιο

Το ουμεκλιδίνιο/βιλαντερόλη είναι ένας συνδυασμός εισπνεόμενου ανταγωνιστή μουσκαρινικού υποδοχέα μακράς δράσης/βήτα2-αδρενεργικού αγωνιστή μακράς δράσης (LAMA/LABA). Μετά από εισπνοή από το στόμα και οι δύο ενώσεις δρουν τοπικά στους αεραγωγούς για να προκαλέσουν βρογχοδιαστολή με ξεχωριστούς μηχανισμούς.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AEROLIN Salbutamol sulfate GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
AIRBUFO Βουδεσονίδη - Formoterol fumarate dihydrate
AIRFLUSAL Σαλμετερόλη - Φλουτικαζόνη Sandoz Pharmaceuticals d.d.
ANDIPULM Φορμοτερόλη Medochemie Hellas Α.Ε.
ANORO Βιλαντερόλη - Ουμεκλιδίνιο GlaxoSmithKline Ireland Ltd
ATECTURA BREEZHALER Ινδακατερόλη - Μομεταζόνη Novartis Europharm Ltd
AZODAL Φλουτικαζόνη - Σαλμετερόλη Genetic S.p.A.
BEMRIST BREEZHALER Ινδακατερόλη - Μομεταζόνη Novartis Europharm Ltd
BEROVENT Ipratropium bromide monohydrate - Salbutamol sulfate Boehringer Ingelheim Α.Ε.
BEVESPI AEROSPHERE Γλυκοπυρρόνιο - Φορμοτερόλη AstraZeneca ΑΒ
BRICANYL Τερβουταλίνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
BRIMICA Ακλιδίνιο - Φορμοτερόλη AstraZeneca ΑΒ
BRONCHODUAL PASTILLE Thymi Herba Omega Pharma Hellas A.E.
BRONCHODUAL SINE Herba Thymi - Althaeae radix Omega Pharma Hellas A.E.
BRONCOTERIL Φορμοτερόλη Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
CIPLACOMBO Σαλμετερόλη - Φλουτικαζόνη Cipla Europe NV
DEMOREN Ipratropium bromide monohydrate - Salbutamol sulphate Demo Α.Β.Ε.Ε.
DESOTEROL Σαλμετερόλη - Βουδεσονίδη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
DRACANYL Τερβουταλίνη AstraZeneca Μ.A.E.
DUAKLIR Ακλιδίνιο - Φορμοτερόλη AstraZeneca ΑΒ
DUOBREATHE Σαλμετερόλη - Φλουτικαζόνη Genepharm Α.Ε.
EDUFIL Φορμοτερόλη Bennett Φαρμακευτική A.E.
ELEBRATO ELLIPTA Φουροϊκή φλουτικαζόνη - Ουμεκλιδίνιο - Βιλαντερόλη GlaxoSmithKline Trading Services Ltd
ENERZAIR Ινδακατερόλη - Glycopyrronium bromide - Μομεταζόνη Novartis Europharm Ltd
FLUSALAIR Φλουτικαζόνη - Σαλμετερόλη Win Medica Φαρμακευτική Α.Ε.
FORADIL Formoterol fumarate dehydrate Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
FORAIR Φορμοτερόλη Chiesi Hellas A.E.B.E.
FORCAP Φορμοτερόλη
FORMAXA Formoterol fumarate dihydrate Allertec Hellas Α.Ε.
FORMO-HALER Φορμοτερόλη Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
FORMOPEN Φορμοτερόλη Elpen A.E.
FORMORESP Φορμοτερόλη Win Medica Φαρμακευτική Α.Ε.
FORMOTIL Φορμοτερόλη Genepharm Α.Ε.
FORTULIN Formoterol fumarate dihydrate Meda Pharmaceuticals S.A.
FOSTER Βεκλομεθαζόνη - Φορμοτερόλη Chiesi Hellas A.E.B.E.
HIROBRIZ Ινδακατερόλη Novartis Europharm Ltd
IMOTEC Formoterol fumarate dihydrate Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
INUVAIR Βεκλομεθαζόνη - Φορμοτερόλη Chiesi Hellas A.E.B.E.
IPRAMOL Ιπρατρόπιο - Salbutamol sulfate Teva B.V.
IPRATROPIUM+SALBUTAMOL Ipratropium bromide monohydrate - Σαλβουταμόλη Genetic S.p.A.
ISOPRENALINE Isoprenaline hydrochloride Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
KINITRON Φορμοτερόλη Γερολυμάτος Medical Α.Ε.
LAPEROS Σαλβουταμόλη - Ιπρατρόπιο Anfarm Hellas Α.Ε.
LAVENTAIR Βιλαντερόλη - Ουμεκλιδίνιο GlaxoSmithKline Ireland Ltd
LYOVENT Salbutamol sulfate - Ιπρατρόπιο Lyofin Ε.Π.Ε.
NORMOBRON Σαλβουταμόλη Chiesi Hellas A.E.B.E.
ONBREZ BREEZHALER Ινδακατερόλη
OSLIF Ινδακατερόλη Novartis Europharm Ltd
OXEZ Διυδρική φουμαρική φορμοτερόλη AstraZeneca Μ.A.E.
PULMOTON Βουδεσονίδη - Φορμοτερόλη Elpen A.E.
RELVAR Φουροϊκή φλουτικαζόνη - Βιλαντερόλη Glaxo Group Ltd
RESPITO Ιπρατρόπιο - Σαλβουταμόλη Genetic S.p.A.
REVINITY Φουροϊκή φλουτικαζόνη - Βιλαντερόλη GlaxoSmithKline Ireland Ltd
ROLENIUM Φλουτικαζόνη - Σαλμετερόλη Elpen A.E.
SALBUAIR Σαλβουταμόλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
SALBUNOVA Salbutamol sulfate Teva U.K. Ltd
SALBUTAMOL Salbutamol sulfate
SALMENT Σαλμετερόλη S.J.A. Pharm Ε.Π.Ε.
SALMETEROL+FLUTICASONE Σαλμετερόλη - Φλουτικαζόνη Genetic S.p.A.
SEREHAL Σαλμετερόλη Medicair Bioscience Laboratories Ltd
SERETIDE Σαλμετερόλη - Φλουτικαζόνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
SEREVENT Σαλμετερόλη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
SERKEP Φλουτικαζόνη - Σαλμετερόλη Mylan SAS
SPIOLTO Τιοτρόπιο - Ολοδατερόλη Boehringer Ingelheim Pharma KG GmbH
STRIVERDI RESPIMAT Ολοδατερόλη Boehringer Ingelheim Pharma KG GmbH
SYMBICORT Βουδεσονίδη - Φορμοτερόλη AstraZeneca Μ.A.E.
TRELEGY ELLIPTA Φουροϊκή φλουτικαζόνη - Ουμεκλιδίνιο - Βιλαντερόλη GlaxoSmithKline Trading Services Ltd
TRIMBOW Βεκλομεθαζόνη - Formoterol fumarate dihydrate - Γλυκοπυρρόνιο Chiesi Farmaceutici S.p.A.
TRIXEO AEROSPHERE Formoterol fumarate dihydrate - Γλυκοπυρρόνιο - Βουδεσονίδη AstraZeneca ΑΒ
ULTIBRO Ινδακατερόλη - Glycopyrronium bromide Novartis Europharm Ltd
ULUNAR Ινδακατερόλη - Γλυκοπυρρόνιο Novartis Europharm Ltd
VENTILASTIN Salbutamol sulfate Meda Pharmaceuticals S.A.
VENTOLIN Σαλβουταμόλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
XOTERNA Ινδακατερόλη - Γλυκοπυρρόνιο Novartis Europharm Ltd
YANIMO Τιοτρόπιο - Ολοδατερόλη Boehringer Ingelheim Pharma KG GmbH
ZIMBUS Ινδακατερόλη - Glycopyrronium bromide - Μομεταζόνη Novartis Europharm Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.