Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: N03AX Άλλα αντιεπιληπτικά

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Άλλα αντιεπιληπτικά
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other antiepileptics

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 N Νευρικό σύστημα
2 N03 Αντιεπιληπτικά
3 N03A Αντιεπιληπτικά
4 N03AX Άλλα αντιεπιληπτικά

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
N03AX03 Sultiame
N03AX07 Phenacemide
N03AX09 Lamotrigine
N03AX10 Felbamate
N03AX11 Topiramate
N03AX13 Pheneturide
N03AX14 Levetiracetam
N03AX15 Zonisamide
N03AX17 Stiripentol
N03AX18 Lacosamide
N03AX19 Carisbamate
N03AX21 Retigabine
N03AX22 Perampanel
N03AX23 Brivaracetam
N03AX24 Cannabidiol
N03AX25 Cenobamate
N03AX26 Fenfluramine
N03AX27 Ganaxolone
N03AX30 Beclamide

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Acetylpheneturide
Μπριβαρακετάμη

Η μπριβαρακετάμη είναι ένα αντιεπιληπτικό φάρμακο. Ο ακριβής τρόπος δράσης της μπριβαρακετάμης δεν είναι σαφής, ωστόσο συνδέεται σε μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη 2Α των συναπτικών κυστιδίων, η οποία συμμετέχει στην απελευθέρωση χημικών διαβιβαστών από τα νευρικά κύτταρα. Η εν λόγω δράση βοηθά την μπριβαρακετάμη να σταθεροποιεί την ηλεκτρική δραστηριότητα στον εγκέφαλο και να αποτρέπει τις επιληπτικές κρίσεις.

Κανναβιδιόλη

Οι ακριβείς μηχανισμοί με τους οποίους η κανναβιδιόλη ασκεί τις σπασμολυτικές δράσεις της στον άνθρωπο είναι άγνωστοι. Η κανναβιδιόλη δεν ασκεί την σπασμολυτική δράση της μέσω αλληλεπίδρασης με υποδοχείς κανναβιδιόλης. Η κανναβιδιόλη μειώνει τη νευρωνική υπερδιεγερσιμότητα μέσω ρύθμισης του ενδοκυτταρικού ασβεστίου, καθώς και ρύθμιση της μεσολαβούμενης από την αδενοσίνη σηματοδότησης μέσω αναστολής της κυτταρικής πρόσληψης αδενοσίνης.

Κενομπαμάτη

Η κενομπαμάτη είναι ένα μικρό μόριο με διπλό μηχανισμό δράσης. Είναι ένας θετικός αλλοστερικός τροποποιητής των υποτύπων του διαύλου ιόντων του γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABAA), ο οποίος δεν δεσμεύεται στη θέση δέσμευσης της βενζοδιαζεπίνης. Η κενομπαμάτη έχει επίσης δειχθεί ότι μειώνει την επαναλαμβανόμενη νευρωνική πυροδότηση ενισχύοντας την αδρανοποίηση των καναλιών νατρίου και αναστέλλοντας το εμμένον συστατικό του ρεύματος νατρίου.

Φαινφλουραμίνη

Η φενφλουραμίνη είναι ένας παράγοντας έκλυσης σεροτονίνης και, ως εκ τούτου, διεγείρει πολλαπλούς υποτύπους 5-HT υποδοχέων μέσω της έκλυσης σεροτονίνης. Η φενφλουραμίνη μπορεί να μειώσει τις κρίσεις δρώντας ως αγωνιστής επί συγκεκριμένων υποδοχέων σεροτονίνης στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένων των υποδοχέων 5-ΗΤ1D, 5-HT2A και 5-HT2C, καθώς και δρώντας στον υποδοχέα sigma-1. Ο ακριβής μηχανισμός δράσης της φενφλουραμίνης στο σύνδρομο Dravet και στο σύνδρομο Lennox-Gastaut δεν είναι γνωστός.

Γαναξολόνη

Η γαναξολόνη είναι μεθύλιο ανάλογο του ενδογενούς νευροστεροειδούς αλλοπρεγνανολόνη. Η γαναξολόνη είναι νευροδραστικό κορτικοστεροειδές το οποίο επιδρά θετικά και αλλοστερικά στους υποδοχείς γ-αμινοβουτυρικού οξέος τύπου A (GABAA) στο ΚΝΣ μέσω της αλληλεπίδρασής του με ένα σημείο αναγνώρισης το οποίο είναι διαφορετικό από άλλους αλλοστερικούς ρυθμιστές των υποδοχέων GABAA. Οι αντισπασμωδικές της επιδράσεις θεωρείται ότι προκύπτουν από αυτή τη ρύθμιση της λειτουργίας των υποδοχέων GABAA, η οποία παρέχει σταθερή, ή τονική, ρύθμιση της επαγόμενης από τους GABA ανασταλτικής νευρομετάδοσης.

Λακοσαμίδη

Η λακοσαμίδη είναι ένα λειτουργικό αμινοξύ με αντιεπιληπτική δράση. Ο ακριβής μηχανισμός μέσω του οποίου η λακοσαμίδη ασκεί την αντιεπιληπτική της δράση στον άνθρωπο αναμένεται να διευκρινιστεί πλήρως.

Λαμοτριγίνη

Η λαμοτριγίνη (lamotrigine) αποτελεί έναν αναστολέα των ηλεκτροδυναμικών διαύλων νατρίου. Αναστέλλει την επαναλαμβανόμενη μεταγωγή σήματος μέσω των νευρώνων και την απελευθέρωση του γλουταμινικού (ενός νευροδιαβιβαστή που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων).

Λεβετιρακετάμη

Η λεβετιρακετάμη (levetiracetam) είναι ένα πυρρολιδονικό παράγωγο, το οποίο δεν έχει χημική σχέση με τις υπάρχουσες αντιεπιληπτικές δραστικές ουσίες. Η λεβετιρακετάμη παρέχει προστασία κατά των σπασμών σε ευρύ φάσμα μοντέλων πειραματόζωων της εστιακής και της πρωτογενώς γενικευμένης επιληψίας χωρίς να έχει προσπασμωδική ενέργεια. Ο πρωτογενής μεταβολίτης είναι αδρανής.

Περαμπανέλη

Η περαμπανέλη (perampanel) είναι ένας εξαιρετικά εκλεκτικός, μη συναγωνιστικός ανταγωνιστής του ιονοτροπικού AMPA (α-αμινο-3-υδροξυ-5-μεθυλο-4-ισοξαζολοπροπιονικό οξύ) υποδοχέα του γλουταμινικού οξέος σε μετα-συναπτικούς νευρώνες. Το γλουταμινικό οξύ είναι ο κύριος διεγερτικός νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος και έχει εμπλακεί σε μια σειρά από νευρολογικές διαταραχές που προκαλούνται από νευρωνική υπερδιέγερση. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο η περαμπανέλη ασκεί τις αντιεπιληπτικές δράσεις της στον άνθρωπο αναμένεται να διευκρινιστεί πλήρως.

Ρετιγαβίνη

In vitro μελέτες δείχνουν ότι η ρετιγκαμπίνη δρα κυρίως ανοίγοντας τους νευρωνικούς διαύλους καλίου. Αυτό σταθεροποιεί το δυναμικό ηρεμίας της μεμβράνης και ελέγχει την υπό-ουδική ηλεκτρική διεγερσιμότητα στους νευρώνες, εμποδίζοντας έτσι την έναρξη επαναλαμβανομένων επιληπτόμορφων εκφορτίσεων δυναμικών ενεργείας. Ο μηχανισμός δράσης της ρετιγκαμπίνης στους διαύλους καλίου είναι καλά τεκμηριωμένος, αλλά άλλοι μηχανισμοί μέσω των οποίων η ρετιγκαμπίνη μπορεί να διασφαλίζει μια αντιεπιληπτική δράση παραμένουν προς πλήρη διαλεύκανση.

Στιριπεντόλη

Η στιριπεντόλη ενισχύει την αποτελεσματικότητα άλλων αντιεπιληπτικών, όπως καρβαμαζεπίνη, βαλπροϊκό νάτριο, φαινυτοΐνη, φαινοβαρβιτάλη και πολλών βενζοδιαζεπινών ως αποτέλεσμα των φαρμακοκινητικών αλληλεπιδράσεων. Η δεύτερη επίδραση της στιριπεντόλης βασίζεται κυρίως στη μεταβολική αναστολή διαφόρων ισοενζύμων, ιδιαίτερα των CYP 450 3A4 και 2C19, που συμμετέχουν στον ηπατικό μεταβολισμό άλλων αντιεπιληπτικών φαρμάκων.

Σουλτιάμη

Η σουλτιάμη (sultiame) είναι ένα σουλφοναμίδιο και αναστολέας του ενζύμου της καρβονικής ανυδράσης. Χρησιμοποιείται ως αντισπασμωδικό.

Τοπιραμάτη

Η τοπιραμάτη (topiramate) ταξινομείται ως σουλφαματο-υποκατεστημένος μονοσακχαρίτης. Ο ακριβής μηχανισμός σύμφωνα με τον οποίο η τοπιραμάτη ασκεί τις αντιεπιληπτικές επιδράσεις και τις επιδράσεις της για την προφύλαξη από την ημικρανία δεν είναι γνωστός.

Ζονισαμίδη

Η ζονισαμίδη είναι ένα παράγωγο της βενζισοξαζόλης με αντιεπιληπτική και αντισπασμωδική δραστηριότητα. Ο μηχανισμός δράσης της ζονισαμίδης δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, αλλά φαίνεται να δρα σε διαύλους νατρίου κι ασβεστίου ευαίσθητους στην τάση, και ως εκ τούτου να διακόπτει τη συγχρονισμένη νευρωνική πυροδότηση, μειώνοντας την έκταση των εξόδων των επιληπτικών σπασμών και διακόπτοντας την επακόλουθη επιληπτική δραστηριότητα.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ANLAMYL Λακοσαμίδη
BRIVIACT Μπριβαρακετάμη UCB Pharma S.A.
DEZEPIL Λαμοτριγίνη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
EPIDYOLEX Κανναβιδιόλη
ESSION Λεβετιρακετάμη Uni-Pharma Α.Ε.
FINTEPLA Φαινφλουραμίνη
FYCOMPA Περαμπανέλη Eisai GmbH
ISLETON Λαμοτριγίνη Novis Pharmaceutical Α.Ε.
JADIX Τοπιραμάτη Pharmazac Α.Ε.
JOSAMEC Λακοσαμίδη Innovis Health Α.Ε.
KANILAD Λακοσαμίδη Medochemie Hellas Α.Ε.
KEPILEPT Λεβετιρακετάμη Vianex A.E.
KEPPRA Λεβετιρακετάμη UCB Pharma S.A.
KEPRICET Λεβετιρακετάμη Pharmazac Α.Ε.
LACOSAMIDE Λακοσαμίδη
LAMICTAL Λαμοτριγίνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
LAMOT Λαμοτριγίνη Alet Pharmaceuticals Α.Β.Ε.Ε.
LAMOTRIGINE Λαμοτριγίνη
LAMOTRIX Λαμοτριγίνη Medochemie Hellas Α.Ε.
LETIRA Λεβετιρακετάμη Genepharm Α.Ε.
LETOP Τοπιραμάτη Sandoz GmbH
LEVELET Λεβετιρακετάμη PharOS Φαρμακευτικές Υπηρεσίες Ε.Π.Ε.
LEVETIRACETAM Λεβετιρακετάμη
LYBEREN Λεβετιρακετάμη Elpen A.E.
MATEVER Λεβετιρακετάμη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
NEWLEV Λεβετιρακετάμη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
ONTOZRY Κενομπαμάτη Aziende Chimiche Riunite Angelini Francesco SpA
OSPOLOT Σουλτιάμη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
PIRANTAL Τοπιραμάτη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
SEIZPAT Λακοσαμίδη Mylan SAS
TOPAMAC Topiramate Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
TOPEPIL Τοπιραμάτη
TOPIRAMATE Τοπιραμάτη
TOPIREF Τοπιραμάτη Specifar A.B.E.E.
TORAMAT Τοπιραμάτη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
VETIRACEM Λεβετιρακετάμη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
VIMPAT Λακοσαμίδη UCB Pharma S.A.
ZALCRAN Λεβετιρακετάμη Terix Labs Ltd
ZONEGRAN Ζονισαμίδη Amdipharm Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.