Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: J05AP Αντι-ιικά για τη θεραπεία HCV λοιμώξεων

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Αντι-ιικά για τη θεραπεία HCV λοιμώξεων
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Antivirals for treatment of HCV infections

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 J Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση
2 J05 Αντι-ιικά συστηματικής χορήγησης
3 J05A Αμέσως δρώντα αντι-ιικά
4 J05AP Αντι-ιικά για τη θεραπεία HCV λοιμώξεων

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
J05AP01 Ribavirin
J05AP02 Telaprevir
J05AP03 Boceprevir
J05AP04 Faldaprevir
J05AP05 Simeprevir
J05AP06 Asunaprevir
J05AP07 Daclatasvir
J05AP08 Sofosbuvir
J05AP09 Dasabuvir
J05AP10 Elbasvir
J05AP11 Grazoprevir
J05AP12 Coblopasvir
J05AP13 Ravidasvir
J05AP51 Sofosbuvir and ledipasvir
J05AP52 Dasabuvir, ombitasvir, paritaprevir and ritonavir
J05AP53 Ombitasvir, paritaprevir and ritonavir
J05AP54 Elbasvir and grazoprevir
J05AP55 Sofosbuvir and velpatasvir
J05AP56 Sofosbuvir, velpatasvir and voxilaprevir
J05AP57 Glecaprevir and pibrentasvir
J05AP58 Daclatasvir, asunaprevir and beclabuvir

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Asunaprevir
Μποσεπρεβίρη

Η μποσεπρεβίρη (boceprevir) είναι ένας αναστολέας της HCV NS3 πρωτεάσης. Η μποσεπρεβίρη δεσμεύεται ομοιοπολικά, αλλά αντιστρεπτά, στη σερίνη (Ser139) της ενεργής περιοχής της NS3 πρωτεάσης, μέσω μίας (άλφα) κετοαμιδικής λειτουργικής ομάδας, για να αναστείλει την αντιγραφή του ιού στα επιμολυνθέντα με HCV κύτταρα-ξενιστές.

Ντακλατασβίρη

Η ντακλατασβίρη (daclatasvir) είναι ένας αναστολέας της μη δομικής πρωτεΐνης 5A (NS5A), μίας πολυ-λειτουργικής πρωτεΐνης που αποτελεί σημαντικό συστατικό μέρος του συμπλέγματος αντιγραφής του HCV. Η ντακλατασβίρη αναστέλλει τόσο την ιική αντιγραφή RNA όσο και τη συναρμολόγηση του βίριου.

Ντασαμπουβίρη

Η ντασαμπουβίρη (dasabuvir) δρα αναστέλλοντας τη δράση ενός ενζύμου του ιού της ηπατίτιδας C που ονομάζεται NS5B RNA-εξαρτώμενη πολυμεράση, απαραίτητο για τον πολλαπλασιασμό του ιού. Κατ' αυτόν τον τρόπο εμποδίζεται ο πολλαπλασιασμός του ιού της ηπατίτιδας C και η μόλυνση νέων κυττάρων. Η ντασαμπουβίρη σε συνδυασμό με άλλα φάρμακα, αποδείχθηκε αποτελεσματικό έναντι των γονότυπων 1a και 1b του ιού.

Ελμπασβίρη

Η ελμπασβίρη (elbasvir) αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται «NS5A», η οποία είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C. Αναστέλλοντας τη δράση αυτής της πρωτεΐνης, η ελμπασβίρη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C και τη μόλυνση νέων κυττάρων.

Ελμπασβίρη και Γραζοπρεβίρη

Ο συνδυασμός ελμπασβίρης/γραζοπρεβίρης αφορά δύο άμεσα δρώντες αντιιικούς παράγοντες με διακριτούς μηχανισμούς δράσης και μη-αλληλεπικαλυπτόμενα προφίλ αντοχής, με σκοπό τη στόχευση του HCV σε πολλαπλά στάδια του κύκλου ζωής του ιού. Η ελμπασβίρη είναι ένας αναστολέας της HCV NS5A, η οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για την αντιγραφή του ιικού RNA και τη συγκρότηση των ιικών σωματιδίων (virions). Η γραζοπρεβίρη είναι ένας αναστολέας της NS3/4A πρωτεάσης του HCV, η οποία είναι απαραίτητη για την πρωτεολυτική διάσπαση της κωδικοποιημένης από τον HCV πολυπρωτεΐνης (σε ώριμες μορφές των πρωτεϊνών NS3, NS4A, NS4B, NS5A και NS5B) και ουσιαστικής σημασίας για την ιική αντιγραφή.

Γκλεκαπρεβίρη

Η γκλεκαπρεβίρη (glecaprevir) αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται πρωτεάση NS3/4A. Αναστέλλοντας τη δράση αυτής της πρωτεϊνης, η γκλεκαπρεβίρη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C και τη μόλυνση νέων κυττάρων.

Γκλεκαπρεβίρη και Πιμπρεντασβίρη

Πρόκειται για ένα συνδυασμό σταθερής δόσης δύο παν-γονοτυπικών, άμεσα δρώντων αντιιϊκών παραγόντων, της γκλεκαπρεβίρης (αναστολέας της πρωτεάσης NS3/4A) και της πιμπρεντασβίρης (αναστολέας της NS5A), που στοχεύει πολλαπλά στάδια στον κύκλο ζωής του HCV.

Γραζοπρεβίρη

Η γραζοπρεβίρη (grazoprevir) αναστέλλει τη δράση μιας πρωτεΐνης που ονομάζεται «NS3/4A πρωτεάση», η οποία είναι απαραίτητη για τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C. Αναστέλλοντας τη δράση αυτής της πρωτεΐνης, η γραζοπρεβίρη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C και τη μόλυνση νέων κυττάρων.

Ομπιτασβίρη, Παριταπρεβίρη και Ριτοναβίρη

Ο συνδυασμός ομπιτασβίρης/παριταπρεβίρης/ριτοναβίρης, όταν συγχορηγείται με ντασαμπουβίρη, συνδυάζει τρια άμεσης δράσης αντιιικά φάρμακα με διακριτούς μηχανισμούς δράσης και μη επικαλυπτόμενα προφίλ αντίστασης για τη στόχευση του HCV σε πολλαπλά στάδια στον ιικό κύκλο ζωής. Η ομπιτασβίρη είναι ένας αναστολέας της HCV NS5A που χρησιμεύει στον πολλαπλασιασμό του ιού. Η παριταπρεβίρη είναι ένας αναστολέας της HCV NS3/4A πρωτεάσης, η οποία είναι απαραίτητη για την πρωτεολυτική διάσπαση της κωδικοποιημένης από HCV πολυπρωτεΐνης (στις ώριμες μορφές των NS3, NS4A, NS4B, NS5A, και NS5B πρωτεϊνών) και είναι απαραίτητη για την αντιγραφή του ιού. Η ριτοναβίρη είναι ένας αναστολέας του CYP3A που αυξάνει τη συστηματική έκθεση του υποστρώματος του CYP3A, παριταπρεβίρη.

Πιμπρεντασβίρη

Η πιμπρεντασβίρη (pibrentasvir) είναι ένας παν-γονοτυπικός αναστολέας της NS5A του HCV, η οποία είναι απαραίτητη για την αντιγραφή του ιικού RNA και τη συγκρότηση του ιού. Αναστέλλοντας τη δράση αυτής της πρωτεϊνης, η γκλεκαπρεβίρη εμποδίζει τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C και τη μόλυνση νέων κυττάρων. Ο μηχανισμός δράσης της πιμπρεντασβίρης έχει χαρακτηριστεί με βάση την αντιιϊκή δράση σε κυτταρικές καλλιέργειες και μελέτες χαρτογράφησης αντοχής σε φάρμακα.

Ριμπαβιρίνη

Η ριμπαβιρίνη (ribavirin) είναι ένα συνθετικό νουκλεοσιδικό ανάλογο το οποίο έχει δείξει in vitro δραστικότητα έναντι μερικών RNA και DNA ιών. Ο μηχανισμός με τον οποίο η ριμπαβιρίνη, σε συνδυασμό με άλλα φαρμακευτικά προϊόντα, ασκεί τις δράσεις του έναντι του HCV, είναι άγνωστος.

Σιμεπρεβίρη

Η σιμεπρεβίρη (simeprevir) είναι ένας ειδικός αναστολέας της πρωτεάσης σερίνης NS3/4A του ιού της ηπατίτιδας C (HCV), η οποία είναι απαραίτητη για την αντιγραφή του. Σε ένα βιοχημικό προσδιορισμό, η σιμεπρεβίρη ανέστειλε την πρωτεολυτική δραστηριότητα των NS3/4A πρωτεασών του ανασυνδυασμένου γονότυπου 1a και 1b του HCV, με διάμεσες τιμές Ki 0,5 nM και 1,4 nM, αντίστοιχα.

Σοφοσμπουβίρη

Η σοφοσμπουβίρη είναι ένας παν-γονοτυπικός αναστολέας της HCV NS5B RNA-εξαρτώμενης RNA πολυμεράσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ιική αντιγραφή. Η σοφοσμπουβίρη είναι ένα νουκλεοτιδικό προφάρμακο που υπόκειται σε ενδοκυτταρικό μεταβολισμό για να σχηματίσει το φαρμακολογικά δραστικό τριφωσφορικό αναλόγο ουριδίνης (GS-461203), το οποίο μπορεί να ενσωματωθεί στο HCV RNA από την NS5B πολυμεράση και λειτουργεί ως τερματιστής αλύσου.

Σοφοσμπουβίρη και Λεντιπασβίρη

Η σοφοσμπουβίρη είναι ένας παν-γονοτυπικός αναστολέας της HCV NS5B RNA-εξαρτώμενης RNA πολυμεράσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ιική αντιγραφή. Η λεντιπασβίρη είναι ένας αναστολέας του HCV που στοχεύει την πρωτεΐνη HCV NS5A, η οποία είναι απαραίτητη τόσο για την αντιγραφή του RNA όσο και για τη συγκρότηση βιρίων του HCV.

Σοφοσμπουβίρη και Βελπατασβίρη

Η σοφοσμπουβίρη είναι ένας παν-γονοτυπικός αναστολέας της HCV NS5B RNA-εξαρτώμενης RNA πολυμεράσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ιική αντιγραφή. Η βελπατασβίρη είναι ένας αναστολέας του HCV που στοχεύει την πρωτεΐνη HCV NS5A, η οποία είναι απαραίτητη τόσο για την αντιγραφή του RNA όσο και για τη συγκρότηση βιρίων του HCV.

Σοφοσμπουβίρη, Βελπατασβίρη και Βοξιλαπρεβίρη

Ο συνδυασμός σοφοσμπουβίρης/βελπατασβίρης/βοξιλαπρεβίρης ενδείκνυται για τη θεραπεία της χρόνιας λοίμωξης από τον ιό της ηπατίτιδας C. Η σοφοσμπουβίρη είναι ένας παν-γονοτυπικός αναστολέας της HCV NS5B RNA-εξαρτώμενης RNA πολυμεράσης, η οποία είναι απαραίτητη για την ιική αντιγραφή. Η βελπατασβίρη είναι ένας παν-γονοτυπικός αναστολέας του HCV που στοχεύει την πρωτεΐνη HCV NS5A, η οποία είναι απαραίτητη για την ιική αντιγραφή. Η βοξιλαπρεβίρη είναι ένας παν-γονοτυπικός αναστολέας της πρωτεάσης NS3/4A του HCV. Η βοξιλαπρεβίρη δρα ως μη ομοιοπολικός, αντιστρεπτός αναστολέας της πρωτεάσης NS3/4A.

Τελαπρεβίρη

Η τελαπρεβίρη (telaprevir) είναι ένας αναστολέας της πρωτεάσης της σερίνης (NS3•4A) του ιού της ηπατίτιδας C (HCV), ο ρόλος της οποίας είναι καθοριστικός για την αντιγραφή του.

Βοξιλαπρεβίρη

Η βοξιλαπρεβίρη αναστέλλει τη δράση ενός ενζύμου που ονομάζεται πρωτεάση NS3/4A. Αναστέλλοντας τη δράση της πρωτεϊνης αυτής, διακόπτει τον πολλαπλασιασμό του ιού της ηπατίτιδας C και τη μόλυνση νέων κυττάρων.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
COPEGUS Ριμπαβιρίνη Roche Hellas Α.Ε.
DAKLINZA Ντακλατασβίρη Bristol-Myers Squibb Pharma EEIG
EPCLUSA Σοφοσμπουβίρη - Βελπατασβίρη Gilead Sciences Ireland U.C.
EXVIERA Ντασαμπουβίρη Abbvie Deutschland GmbH
HARVONI Λεντιπασβίρη - Σοφοσμπουβίρη Gilead Sciences Ireland U.C.
INCIVO Τελαπρεβίρη Janssen-Cilag International NV
MAVIRET Γκλεκαπρεβίρη - Πιμπρεντασβίρη Abbvie Deutschland GmbH
MODERIBA Ριμπαβιρίνη AbbVie Φαρμακευτική Α.Ε.
OLYSIO Σιμεπρεβίρη Janssen-Cilag International NV
REBETOL Ριμπαβιρίνη
RIBATREL Ριμπαβιρίνη Pharmazac Α.Ε.
RIBAVIRIN Ριμπαβιρίνη
RIXOR Ριμπαβιρίνη AbbVie Φαρμακευτική Α.Ε.
SOVALDI Σοφοσμπουβίρη Gilead Sciences Ireland U.C.
VICTRELIS Μποσεπρεβίρη Merck Sharp & Dohme Ltd
VIEKIRAX Ομπιτασβίρη - Παριταπρεβίρη - Ριτοναβίρη Abbvie Deutschland GmbH
VOSEVI Σοφοσμπουβίρη - Βελπατασβίρη - Βοξιλαπρεβίρη Gilead Sciences Ireland U.C.
ZEPATIER Ελμπασβίρη - Γραζοπρεβίρη Merck Sharp & Dohme B.V.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.