Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: C02KX Αντιυπερτασικά για πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Αντιυπερτασικά για πνευμονική αρτηριακή υπέρταση
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Antihypertensives for pulmonary arterial hypertension

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 C Καρδιαγγειακό σύστημα
2 C02 Αντιυπερτασικά
3 C02K Άλλα αντιυπερτασικά
4 C02KX Αντιυπερτασικά για πνευμονική αρτηριακή υπέρταση

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
C02KX01 Bosentan
C02KX02 Ambrisentan
C02KX03 Sitaxentan
C02KX04 Macitentan
C02KX05 Riociguat
C02KX06 Sotatercept
C02KX54 Macitentan and tadalafil

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αμβρισεντάνη

Η αμβρισεντάνη είναι είναι ένας από του στόματος ERA, εκλεκτικός για τον υποδοχέα ενδοθηλίνης A (ETA) της κατηγορίας του προπανοϊκού οξέος. Η ενδοθηλίνη διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο στην παθοφυσιολογία της πνευμονικής υπέρτασης.

Βοσεντάνη

Η βοσεντάνη είναι ένας διπλός ανταγωνιστής υποδοχέων ενδοθηλίνης (dual endothelin receptor antagonist – ERA) με χημική συγγένεια για αμφότερους τους υποδοχείς της ενδοθηλίνης A και B (ETA και ETB). Η βοσεντάνη μειώνει τόσο τις πνευμονικές όσο και τις συστηματικές αγγειακές αντιστάσεις, οδηγώντας σε αυξημένη καρδιακή παροχή, χωρίς αύξηση της καρδιακής συχνότητας.

Μασιτεντάνη

Η μασιτεντάνη είναι ένας από του στόματος δραστικός, ισχυρός ανταγωνιστής υποδοχέων της ενδοθηλίνης, που δρα τόσο στους υποδοχείς ETA όσο και στους υποδοχείς ETB. Η ενδοθηλίνη (ET)-1 και οι υποδοχείς της (ETA και ETB) προκαλούν μια ποικιλία επιδράσεων, όπως αγγειοσυστολή, ίνωση, πολλαπλασιασμό, υπερτροφία και φλεγμονή. Σε νόσους όπως η ΠΑΥ, το τοπικό σύστημα ενδοθηλίνης ρυθμίζεται ανοδικά και σχετίζεται με αγγειακή υπερτροφία και οργανική βλάβη.

Μασιτεντάνη και Ταδαλαφίλη

Η μασιτεντάνη είναι ένας ανταγωνιστής των υποδοχέων ενδοθηλίνης που αναστέλλει τη δέσμευση της ET-1 και στους υποδοχείς ETA και ETB. Η μασιτεντάνη εμφανίζει υψηλή συγγένεια και παρατεταμένη κατάληψη των υποδοχέων ET σε κύτταρα του λείου μυός της ανθρώπινης πνευμονικής αρτηρίας. Η ενδοθηλίνη (ET)-1 και οι υποδοχείς της (ETA και ETB) προκαλούν μια ποικιλία επιδράσεων, όπως αγγειοσυστολή, ίνωση, πολλαπλασιασμό, υπερτροφία και φλεγμονή. Η ταδαλαφίλη είναι ένας αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης τύπου 5 (PDE5), του ενζύμου που είναι υπεύθυνο για την αποδόμηση της κυκλικής μονοφωσφορικής γουανοσίνης (cGMP). Η πνευμονική αρτηριακή υπέρταση σχετίζεται με μειωμένη απελευθέρωση μονοξειδίου του αζώτου από το αγγειακό ενδοθήλιο και επακόλουθη μείωση των συγκεντρώσεων cGMP στον πνευμονικό αγγειακό λείο μυ. Η αναστολή της PDE5 από την ταδαλαφίλη αυξάνει τις συγκεντρώσεις της cGMP με αποτέλεσμα τη χαλάρωση των λείων μυϊκών κυττάρων των πνευμονικών αγγείων και την αγγειοδιαστολή της πνευμονικής αγγειακής κυκλοφορίας.

Ριοσιγουάτη

Η ριοσιγουάτη (riociguat) είναι ένας διεγέρτης της διαλυτής γουανυλικής κυκλάσης (sGC), ένα ένζυμο στο καρδιοπνευμονικό σύστημα, και ο υποδοχέας για το μονοξείδιο του αζώτου (NO). Η ριοσιγουάτη αποκαθιστά την οδό NO-sGC-cGMP και οδηγεί σε αυξημένη παραγωγή cGMP.

Σιταξεντάνη

Η σιταξεντάνη (sitaxentan) είναι ένας ισχυρός (Ki 0,43 nM) και έντονα επιλεκτικός ανταγωνιστής για τους υποδοχείς ETA (περίπου 6.500 φορές πιο επιλεκτικός για τους υποδοχείς ETA σε σχέση με τους υποδοχείς ETB). Η ενδοθηλίνη-1 (ET-1) είναι πεπτίδιο ισχυρής αγγειακής παρακρινούς και αυτοκρινούς δράσης στον πνεύμονα και μπορεί επίσης να προάγει την ίνωση, τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, την καρδιακή υπερτροφία και την αναδιαμόρφωση, ενώ έχει προ-φλεγμονώδη δράση. Οι επιδράσεις της ET-1 επάγονται μέσω των υποδοχέων της ενδοθηλίνης A (ETA) και B (ETB). Οι συγκεντρώσεις της ET-1 αυξάνονται στο πλάσμα και στον πνευμονικό ιστό των ασθενών με πνευμονική αρτηριακή υπέρταση (ΠΑΥ) ή άλλες καρδιαγγειακές διαταραχές και νόσους του συνδετικού ιστού.

Σοτατερσέπτη

Η σοτατερσέπτη-csrk, μια πρωτεΐνη σύντηξης τύπου IIA-Fc (ActRIIA-Fc) του υποδοχέα ανασυνδυασμένης ακτιβίνης, είναι ένας αναστολέας σηματοδότησης ακτιβίνης που συνδέεται με την ακτιβίνη Α και άλλους συνδέτες υπεροικογένειας TGF-β. Ως αποτέλεσμα, η σοτατερσέπτη-csrk βελτιώνει την ισορροπία μεταξύ της προπολλαπλασιαστικής (με τη μεσολάβηση ActRIIA/Smad2/3) και της αντιπολλαπλασιαστικής (μεσολαβούμενη από BMPRII/Smad1/5/8) σηματοδότησης για τη ρύθμιση του αγγειακού πολλαπλασιασμού.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ADEMPAS Ριοσιγουάτη Bayer Healthcare AG
AMBICIPEN Αμβρισεντάνη Elpen A.E.
AMBRISENTAN Αμβρισεντάνη Accord Healthcare B.V.
BOSENTAN Βοσεντάνη Generics Pharma Hellas Ε.Π.Ε.
KLIMURTAN Βοσεντάνη Elpen A.E.
OPSUMIT Μασιτεντάνη Janssen-Cilag International NV
REVATIO Σιλδεναφίλη Pfizer Europe MA EEIG
SENTOBA Βοσεντάνη PharmaSwiss Česká Republika s.r.o.
STAYVEER Βοσεντάνη Janssen-Cilag International NV
THELIN Σιταξεντάνη Pfizer Hellas A.E.
TRACLEER Βοσεντάνη Janssen-Cilag International NV
VOLIBRIS Αμβρισεντάνη GlaxoSmithKline Ireland Ltd
VRADEM Βοσεντάνη Demo Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.