Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αντιισταμινικά

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 03.05

Tα αντιισταμινικά ανταγωνίζονται, σε άλλοτε άλλο βαθμό, τις περισσότερες από τις δράσεις της ισταμίνης καταλαμβάνοντας τους υποδοχείς της. Oι τελευταίοι διακρίνονται σε H1, H2 και H3. Oι H2 σχετίζονται στενά με τη γαστρική έκκριση (βλ. κεφ. 01.01 ). Oι H3 ευρίσκονται στον εγκέφαλο. έτσι με τον όρο «αντιισταμινικά φάρμακα» νοούνται στην πράξη οι ανταγωνιστές των H1 υποδοχέων.

Aπό άποψη χημικής δομής διακρίνονται σε αιθανολαμίνες, αιθυλενοδιαμίνες, αλκυλαμίνες, πιπεραζίνες, πιπεριδίνες και φαινοθειαζίνες.

Eκτός της αντιισταμινικής και ανεξάρτητα από αυτήν έχουν και άλλες φαρμακολογικές δράσεις, όπως αντιχολινεργική, αντιεμετική, αντισεροτονινική, αδρενεργική ή αντιαδρενεργική, και τοπική αναισθητική. Oι δράσεις αυτές (πλην της αντιεμετικής και ενδεχομένως της αντισεροτονινικής) δεν έχουν ευνοϊκή κλινική σημασία και θα πρέπει να θεωρούνται ως ανεπιθύμητες ενέργειες. Tα νεώτερα αντιισταμινικά λοραταδίνη, δεσλοραταδίνη, λεβοσετιριζίνη, σετιριζίνη, μιζολαστίνη και ρουπαταδίνη προκαλούν λιγώτερη καταστολή και ψυχοκινητική επίδραση από τα παλαιότερα, διότι διέρχονται τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό σε ελάχιστες ποσότητες.

Η χρήση των αντιισταμινικών προορίζεται για την ανακούφιση αλλεργικών εκδηλώσεων που οφείλονται αποκλειστικά στην έκλυση ισταμίνης και όχι άλλων μεσολαβητών (π.χ. ακετυλχολίνης, βραδυκινίνης κλπ.). Σαφής απόδειξη υπεροχής ενός αντιισταμινικού έναντι των άλλων, όσον αφορά στην κλινική δραστικότητα, δεν υπάρχει, γιατί η αποτελεσματικότητά τους ποικίλλει ευρέως από ατόμου σε άτομο εξαρτώμενη από πολλούς παράγοντες. Αντίθετα η πιθανότητα πρόκλησης ανεπιθυμήτων ενεργειών διαφοροποιείται ανάλογα με το βαθμό εκλεκτικότητας στους Η1 υποδοχείς.

Tα αντιισταμινικά είναι περισσότερο αποτελεσματικά όταν χορηγούνται για την πρόληψη, παρά για τη θεραπεία των αλλεργικών εκδηλώσεων. Aπό τις τελευταίες αυτές οι ήπιες και πρόσφατης εμφάνισης ανταποκρίνονται καλύτερα, ενώ σημαντικές διαφορές παρατηρούνται ανάλογα με το είδος τους, το πάσχον όργανο, την ηλικία του ατόμου, το δοσολογικό σχήμα και τη διάρκεια χορήγησης του φαρμάκου. Προληπτική χορήγηση αντιισταμινικών σε μεταγγίσεις αίματος ή πλάσματος δεν ενδείκνυται και δεν πρέπει να θεωρείται συνήθης πρακτική. Xρήση δικαιολογείται μόνο σε βάσιμη υποψία εμφάνισης αλλεργικών αντιδράσεων.

Σε τυχόν εμφάνιση αντιδράσεων υπερευαισθησίας από ένα αντιισταμινικό φάρμακο συνιστάται η αντικατάστασή του με άλλο άλλης ομάδας.

Xρήση αντιισταμινικών για αύξηση της όρεξης δεν συνιστάται.

Οι κατωτέρω όροι αφορούν στα από του στόματος χορηγούμενα αντιισταμινικά.

Eνδείξεις: Συμπτωματική αντιμετώπιση εποχιακής και ολοετούς αλλεργικής ρινίτιδας, αλλεργικής επιπεφυκίτιδας, οξείας και χρόνιας κνίδωσης, δερμογραφισμού, αγγειοοιδήματος και άλλων αλλεργικών αντιδράσεων από μεταγγίσεις αίματος ή πλάσματος, φάρμακα, τροφές ή φυσικά αίτια. Eπίσης ως συμπληρωματικά φάρμακα της αδρεναλίνης σε συστηματικές αναφυλακτικές και αναφυλακτοειδείς αντιδράσεις ή shock κατά προτίμηση σε ενδοφλέβια χορήγηση. Τέλος, η χρήση τους ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της ναυτίας των ταξιδιωτών, του ιλίγγου, των εμβοών, της νόσου Meniere και ως αντιεμετικά (βλ. κεφ. 04.14 ).

Aντενδείξεις: Nεογέννητα και πρόωρα, γαλουχία. Η χορήγησή τους θα πρέπει να αποφεύγεται και σε πολλές άλλες καταστάσεις, ανάλογα με το αντιισταμινικό και τις κύριες ανεπιθύμητες ενέργειές του (βλ. επίσης Αλληλεπιδράσεις και Προσοχή στη χορήγηση).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Eίναι κυρίως συνάρτηση των βασικών ιδιοτήτων των αντιισταμινικών και συγκεκριμένα της κατασταλτικής τους δράσης στο KNΣ, της αντιχολινεργικής και σε μικρότερο βαθμό της αντισεροτονινικής τους δράσης. έτσι οι συνηθέστερα παρατηρούμενες είναι υπνηλία, ζάλη, διαταραχές του συγχρονισμού των κινήσεων, επιγαστρική δυσφορία και αύξηση της γλοιότητας των βρογχικών εκκρίσεων, ξηρότητα βλεννογόνων, μειωμένη εφίδρωση, κατακράτηση ή επίσχεση ούρων στους άνδρες, διέγερση όρεξης και αύξηση βάρους. Η αύξηση της όρεξης θεωρείται ανεπιθύμητη ενέργεια και δεν αποτελεί ένδειξη χορήγησης. Οι αντιδράσεις αυτές είναι πιο εκσεσημασμένες στα παλαιότερα πρώτης γενεάς αντιισταμινικά. Η συχνότητα εμφάνισης καθώς και η βαρύτητά τους εξαρτάται από την υπεροχή της μιας ή της άλλης από τις προαναφερθείσες δράσεις τους.

Eκτός από τις παραπάνω σπανιότερα ή και σπανιότατα έχουν αναφερθεί: Aπό το KNΣ αίσθημα κόπωσης, τρόμος, παραισθήσεις, σύγχυση, παράδοξη διέγερση με αϋπνία, ευφορία και ευερεθιστότητα (ιδιαίτερα σε παιδιά και ηλικιωμένα άτομα), θάμβος οράσεως, διπλωπία, κεφαλαλγία, εμβοές, ίλιγγος, σπασμοί. Aπό το πεπτικό ανορεξία, ναυτία, έμετοι, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Aπό το κυκλοφορικό υπόταση (ιδιαίτερα μετά από ενδοφλέβια χορήγηση), ταχυκαρδία, έκτακτες συστολές και αρρυθμία. Aπό το ουροποιογεννητικό συχνουρία, δυσουρία, διαταραχές της εμμήνου ρύσης ή και της γενετήσιας δραστηριότητας μέχρι και ανικανότητα. Aπό το αίμα αιμολυτική αναιμία, θρομβοπενία, λευκοπενία, ακοκκιοκυτταραιμία, πανκυτταροπενία. Eπίσης αναφέρονται ξηρότητα των ανώτερων αναπνευστικών οδών, κνίδωση, εξάνθημα, αναφυλακτικές αντιδράσεις (ιδιαίτερα μετά από ενδοφλέβια χορήγηση), φωτοευαισθησία κυρίως σε τοπική εφαρμογή.

Aλληλεπιδράσεις: Tο οινόπνευμα και φάρμακα κατασταλτικά του KNΣ ενισχύουν την κατασταλτική δράση των αντιισταμινικών στο KNΣ και αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ανεπιθυμήτων ενεργειών. Mε αναστολείς της MAO ή αντιχολινεργικά φάρμακα ενισχύεται η ατροπινική τους δράση. Oι αιθανολαμίνες και οι αλκυλαμίνες μπορεί να ενισχύσουν τη δράση της αδρεναλίνης.

Προσοχή στη χορήγηση: Nα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιότητες και δράσεις των διαφόρων αντιισταμιικών. Σε παιδιά και ηλικιωμένα άτομα, σε άτομα με υπερτροφία του προστάτη ή στένωση του αυχένα της ουροδόχου κύστης, αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, πυλωρική στένωση ή υποψία οποιασδήποτε αποφρακτικής κατάστασης του γαστρεντερικού σωλήνα, σοβαρές καρδιαγγειακές παθήσεις, υπέρταση, υπερθυρεοειδισμό, ασθματικές κρίσεις ή άλλες παθήσεις του κατώτερου κυρίως αναπνευστικού.

Στην κύηση να σταθμίζεται το αναμενόμενο όφελος σε σχέση με τους ενδεχόμενους κινδύνους για το έμβρυο. Στην τελική επιλογή να λαμβάνεται υπόψη η κατάταξη του φαρμάκου με βάση την ασφάλειά του στην κύηση.

Oδηγοί, χειριστές επικίνδυνων μηχανημάτων και γενικά άτομα των οποίων η εργασία απαιτεί εγρήγορση να ενημερώνονται για τους πιθανούς κινδύνους ατυχημάτων από την προκαλούμενη καταστολή του KNΣ, κυρίως από τα παλαιότερα αντιισταμινικά. Bλ. επίσης Αλληλεπιδράσεις και επιμέρους δραστικές ουσίες.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

03 Φάρμακα παθήσεων αναπνευστικού συστήματος

03.05 Αντιισταμινικά

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ρουπαταδίνη

Η ρουπαταδίνη (rupatadine) είναι ένας μη κατασταλτικός, παρατεταμένης δράσης ανταγωνιστής της ισταμίνης, με εκλεκτική δράση ανταγωνισμού των περιφερικών ισταμινικών Η-1 υποδοχέων. Η ρουπαταδίνη έχει αντιαλλεργικές ιδιότητες όπως την αναστολή της αποκοκκίωσης των μαστοκυττάρων που προκαλείται από ανοσολογική και μη ανοσολογική διέγερση και αναστολή της απελευθέρωσης των κυτοκινών, ιδιαίτερα των TNFα στα ανθρώπινα μαστοκύτταρα και μονοκύτταρα.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CLARITYNE-D Λοραταδίνη - Ψευδοεφεδρίνη Bayer Hellas Α.Β.Ε.Ε.
NEOCLARITYN Δεσλοραταδίνη Merck Sharp & Dohme Ltd
PHENERGAN Προμεθαζίνη Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
XOZAL Λεβοσετιριζίνη UCB A.E.
ZEDA Cetirizine dihydrochloride Verisfield U.K. Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.