Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Αντιυπερτασικά

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.05

Η θεραπευτική αντιμετώπιση της υπέρτασης έχει μειώσει σημαντικά τη συχνότητα των εγκεφαλικών αγγειακών επεισοδίων, των στεφανιαίων επεισοδίων, της καρδιακής ανεπάρκειας και της νεφρικής ανεπάρκειας.

Σύμφωνα με την άποψη που επικρατεί σήμερα διεθνώς, η φυσιολογική ΑΠ (αρτηριακή πίεση) είναι συστολική < 120 και διαστολική < 80 mm Hg. Επίπεδα πίεσης 120-139 συστολική ή 80-89 διαστολική θεωρούνται προϋπέρταση, 140-159 συστολική ή διαστολική 1ο στάδιο υπέρτασης και ≥ 160 συστολική ή ≥ 100 διαστολική 2ο στάδιο υπέρτασης. Αν δεν υπάρχει επιτακτική ένδειξη, φαρμακευτική αγωγή χορηγείται από το 1ο στάδιο της υπέρτασης.

Στόχος της αντιυπερτασικής αγωγής είναι να επιτευχθεί ΑΠ < 140/90 mm Hg, για ασθενείς με διαβήτη ή χρόνια νεφροπάθεια < 130/80 mm Hg. Αν η ΑΠ είναι 20/10 mm Hg πάνω από το στόχο, σκόπιμο είναι να αρχίσει η αγωγή με 2 φάρμακα, από τα οποία το ένα είναι συνήθως θειαζιδικό διουρητικό.

Ανάλογα με τη συνυπάρχουσα κατάσταση, τα φάρμακα που συνιστώνται συνοψίζονται στον ακόλουθο Πίνακα:

Επιτακτική ένδειξηΔιουρητικά (θειαζίδες και αγκύλης)β-αποκλειστέςα-ΜΕΑΑΥΑ ΙΙΑνταγωνιστές CaΑνταγωνιστές αλδοστερόνης
Καρδιακή ανεπάρκεια+ + + + +
Μετά από έμφραγμα+ + +
Υψηλός κίνδυνος στεφανιαίας νόσου+ + + +
Διαβήτης+ + + + +
Χρόνια νεφροπάθεια+ +
Πρόληψη υποτροπών εγκεφαλικού επεισοδίου+ +

α-ΜΕΑ: Αναστολείς μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτασίνης.
ΑΥΑ ΙΙ: Ανταγωνιστές (τελευταίως έχει επικρατήσει ο όρος αποκλειστές) υποδοχέων αγγειοτασίνης ΙΙ.

Οι θειαζίδες συνιστώνται ιδιαίτερα σε ηλικιωμένα άτομα. Αντένδειξη είναι η ουρική αρθρίτιδα.

Οι β-αποκλειστές ενδείκνυνται σε έμφραγμα μυοκαρδίου και στηθάγχη. Στις αντενδείξεις περιλαμβάνονται το άσθμα και ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός (βλ. 02.04 ).

Οι α-ΜΕΑ συνιστώνται σε καρδιακή ανεπάρκεια ή δυσλειτουργία της αριστερής κοιλίας και σε διαβητική νεφροπάθεια. Στις αντενδείξεις περιλαμβάνονται η νεφραγγειακή νόσος και η κύηση.

Οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου ή ανταγωνιστές ασβεστίου έχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Οι διυδροπυριδίνες είναι χρήσιμες σε συστολική υπέρταση σε ηλικιωμένους όταν αντενδείκνυνται ή δεν είναι ανεκτές οι θειαζίδες σε μικρή δόση. Η βεραπαμίλη και η διλτιαζέμη μπορεί να είναι χρήσιμες σε στηθάγχη. Στις αντενδείξεις περιλαμβάνονται η καρδιακή ανεπάρκεια και ο κολποκοιλιακός αποκλεισμός.

Οι α-αποκλειστές έχουν επίσης ένδειξη τον προστατισμό ή υπερπλασία του προστάτη. Αντένδειξη είναι η κυστική ακράτεια.

Οι ανταγωνιστές των υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ μπορούν να δοθούν αντί α-ΜΕΑ σε ασθενείς που δεν τους ανέχονται λόγω ξηρού βήχα. Αντενδείξεις είναι οι ίδιες.

Αν το ένα φάρμακο δεν αρκεί, μπορεί να δοθεί συνδυασμός. Αν η κατάσταση δεν είναι επείγουσα, πρέπει να αφήνεται διάστημα τουλάχιστον ενός μηνός πριν προστεθεί νέο φάρμακο.

Υπέρταση σε ηλικιωμένους

Ο θεραπευτικός ουδός είναι διαστολική πίεση ≥ 90 mmHg ή συστολική ≥ 160 mmHg για 3 έως 6 μήνες. Μια μικρή δόση θειαζίδης είναι το φάρμακο πρώτης εκλογής, με προσθήκη ενός β-αποκλειστή αν χρειάζεται. Ωφέλεια αναμένεται τουλάχιστον έως την ηλικία των 85 ετών.

Υπέρταση στην κύηση

Η υψηλή πίεση στην κύηση μπορεί να οφείλεται σε προϋπάρχουσα ιδιοπαθή υπέρταση ή σε προεκλαμψία. Ασφαλής στην κύηση είναι η μεθυλδόπα. Οι β-αποκλειστές είναι αποτελεσματικοί και ασφαλείς στο τρίτο τρίμηνο. Για τον έλεγχο υπερτασικής κρίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί ενδοφλεβίως λαβηταλόλη ή υδραλαζίνη.

Επιταχυμένη ή πολύ σοβαρή υπέρταση

Η επιταχυμένη (ή κακοήθης) υπέρταση ή πολύ σοβαρή υπέρταση (π.χ. διαστολική πίεση >140 mmHg) απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση στο νοσοκομείο, αλλά δεν είναι ένδειξη για παρεντερική αντιυπερτασική αγωγή. Κανονικά η αγωγή πρέπει να γίνει από το στόμα με ένα β-αποκλειστή (ατενολόλη ή λαβηταλόλη) ή έναν ανταγωνιστή ασβεστίου μακράς δράσης (π.χ. αμλοδιπίνη ή νιφεδιπίνη βραδείας απορρόφησης). Στο πρώτο 24ωρο η διαστολική πίεση πρέπει να μειωθεί στα 100-110 mmHg. Τις επόμενες 2 ή 3 ημέρες η πίεση πρέπει να φθάσει στα φυσιολογικά επίπεδα με τη χρήση β-αποκλειστή, ανταγωνιστή ασβεστίου, διουρητικών, αγγειοδιασταλτικών ή α-ΜΕΑ. Η πολύ ταχεία μείωση της πίεσης μπορεί να ελαττώσει την αιμάτωση οργάνων με συνέπεια εγκεφαλικό επεισόδιο και τύφλωση, επιδείνωση της νεφρικής λειτουργίας και ισχαιμία του μυοκαρδίου. Η παρεντερική θεραπεία σπάνια είναι αναγκαία. Στις σπάνιες περιπτώσεις που χρειάζεται φάρμακο εκλογής είναι το νιτροπρωσσικό νάτριο.

Υπάρχουν σήμερα αδρά 6 ομάδες αντιυπερτασικών φαρμάκων, που μπορούν να δοκιμασθούν διαδοχικά, με βάση τα παραπάνω: διουρητικά (βλ. 02.02 ), αποκλειστές των β-υποδοχέων (βλ. 02.04 ), ανταγωνιστές του ασβεστίου (βλ. 02.06.02 ), α-ΜΕΑ (βλ. 02.05.01 ), ανταγωνιστές υποδοχέων της αγγειοτασίνης ΙΙ (βλ. 02.05.02 ), αναστολείς της ρενίνης (βλ. 02.05.03 ), αντιυπερτασικά με κεντρική δράση (βλ. 02.05.04 ), αποκλειστές των α-υποδοχέων (βλ. 02.05.05 ) και αγγειοδιασταλτικά αντιυπερτασικά (βλ. 02.05.06 ). Η ομάδα των αναστολέων των υποδοχέων της σεροτονίνης με κύριο εκπρόσωπο την κετανσερίνη δεν περιγράφεται κατωτέρω, διότι δεν κυκλοφορούν ανάλογα προϊόντα. Για να γίνει ορθολογιστική επιλογή και χρήση των αντιυπερτασικών φαρμάκων θα πρέπει να είναι γνωστοί οι μηχανισμοί της δράσης τους.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.05 Αντιυπερτασικά

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AMLORETIN Αμλοδιπίνη Naturalia Α.Ε.
CARVEDILEN Καρβεδιλόλη Specifar A.B.E.E.
ELVESIL Διλτιαζέμη Venifar Ltd
ESMOCARD Εσμολόλη Orpha-Devel Handels und Vertriebs GmbH
EVANGIO Αμλοδιπίνη Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
FAXIVEN Λοσαρτάνη - Υδροχλωροθειαζίδη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
FOZIDE Φοσινοπρίλη - Υδροχλωροθειαζίδη Bristol-Myers Squibb Α.Ε.
LERCADIP Λερκανιδιπίνη Recordati Hellas Pharmaceuticals Α.E.
LOSAZIDE Λοσαρτάνη - Υδροχλωροθειαζίδη Verisfield U.K. Ltd
NORVALET Amlodipine besylate
RASILEZ HCT Αλισκιρένη - Υδροχλωροθειαζίδη
TRASITENSIN Οξυπρενολόλη - Χλωροθαλιδόνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
TRIATEC PLUS Ραμιπρίλη - Υδροχλωροθειαζίδη Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
VISKALDIX Πινδολόλη - Κλοπαμίδη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
ZANERIL Εναλαπρίλη - Λερκανιδιπίνη Recordati Ireland Ltd
ZIDEPRIL Καπτοπρίλη - Υδροχλωροθειαζίδη Minerva Pharmaceuticals A.E.
ZOPRANOL Ζοφενοπρίλη Menarini International Operations Luxembourg S.A.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.