Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: N06AA Μη εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης μονοαμινών

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Μη εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης μονοαμινών
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Non-selective monoamine reuptake inhibitors

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 N Νευρικό σύστημα
2 N06 Ψυχοαναληπτικά
3 N06A Αντικαταθλιπτικά
4 N06AA Μη εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης μονοαμινών

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
N06AA01 Desipramine
N06AA02 Imipramine
N06AA03 Imipramine oxide
N06AA04 Clomipramine
N06AA05 Opipramol
N06AA06 Trimipramine
N06AA07 Lofepramine
N06AA08 Dibenzepin
N06AA09 Amitriptyline
N06AA10 Nortriptyline
N06AA11 Protriptyline
N06AA12 Doxepin
N06AA13 Iprindole
N06AA14 Melitracen
N06AA15 Butriptyline
N06AA16 Dosulepin
N06AA17 Amoxapine
N06AA18 Dimetacrine
N06AA19 Amineptine
N06AA21 Maprotiline
N06AA23 Quinupramine

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αμιτριπτυλίνη

Η αμιτριπτυλίνη είναι ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό και αναλγητικό. Εμποδίζει την επαναπρόσληψη και συνεπώς την απενεργοποίηση της νοραδρεναλίνης και της σεροτονίνης στις νευρικές απολήξεις. Η πρόληψη της επαναπρόσληψης αυτών των νευροδιαβιβαστών μονοαμίνης ενισχύει τη δράση τους στον εγκέφαλο. Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με την αντικαταθλιπτική δράση.

Αμοξαπίνη

Η αμοξαπίνη (amoxapine) είναι ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό (TCA). Η αμοξαπίνη χρησιμοποιείται στη θεραπεία της μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής. Έχει ιδιότητες παρόμοιες με εκείνες των άτυπων αντιψυχωσικών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αγωγή της σχιζοφρένειας ανεπίσημα. Παρά την εμφανή έλλειψη εξωπυραμιδικών παρενεργειών σε ασθενείς με σχιζοφρένεια έχει βρεθεί ότι επιδεινώνει τα κινητικά συμπτώματα σε ασθενείς με νόσο του Parkinson και ψύχωση.

Butriptyline
Κλομιπραμίνη

Η κλομιπραμίνη ανήκει στα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά. Η κλομιπραμίνη αναστέλλει τη νευρωνική επαναπρόσληψη της νορεπινεφρίνης και της σεροτονίνης στις προσυναπτικές νευρωνικές απολήξεις.

Δεσιπραμίνη
Δοσουλεπίνη

Η δοσουλεπίνη είναι ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό που δρα αναστέλλοντας την επαναπρόσληψη νευροδιαβιβαστών μονοαμίνης στον προσυναπτικό νευρώνα στο κεντρικό νευρικό σύστημα, παράγοντας έτσι μια κλινική αντικαταθλιπτική δράση. Η δοσουλεπίνη, όπως και άλλα τρικυκλικά, αναστέλλει την επαναπρόσληψη νοραδρεναλίνης και 5-υδροξυτρυπταμίνης, με σημαντικά μεγαλύτερη δράση στην πρόσληψη νοραδρεναλίνης.

Δοξεπίνη

Η δοξεπίνη ανήκει στην ομάδα των ψυχοθεραπευτικών παραγόντων, γνωστών ως τρικυκλικά παράγωγα της διμπενζοξεπίνης. Η κλινική δράση της οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρει, στην επίδρασή της επί της αδρενεργικής δραστηριότητας στις νευρικές συνάψεις, έτσι ώστε να αναστέλλεται η δράση της νορεπινεφρίνης που φυσιολογικά επιτυγχάνεται με επαναπρόσληψη αυτής από τις νευρικές απολήξεις.

Ιμιπραμίνη
Λοφεπραμίνη

Η λοφεπραμίνη είναι ένα τρικυκλικό αντικαταθλιπτικό. Ασκεί τη θεραπευτική του δράση αναστέλλοντας την πρόσληψη νοραδρεναλίνης από το νευρικό κύτταρο αυξάνοντας έτσι την αμίνη στη συναπτική σχισμή και ως εκ τούτου την επίδραση στους υποδοχείς.

Μαπροτιλίνη

Η μαπροτιλίνη είναι τετρακυκλικό αντικαταθλιπτικό που βελτιώνει τη διάθεση και κατευνάζει το άγχος, τον εκνευρισμό και τον ψυχοκινητικό βραδυψυχισμό. Έχει ισχυρή και εκλεκτική ανασταλτική δράση στην επαναπρόσληψη νοραδρεναλίνης στους προσυναπτικούς νευρώνες των φλοιωδών σχηματισμών στο κεντρικό νευρικό σύστημα αλλά δεν ασκεί σχεδόν καμμία ανασταλτική δράση στην επαναπρόσληψη σεροτονίνης.

Melitracen
Νορτριπτυλίνη
Οπιπραμόλη

Η οπιπραμόλη έχει υψηλή συγγένεια για τις θέσεις δέσμευσης σίγμα (τύπου 1 και τύπου 2) και έχει ανταγωνιστική δράση στους υποδοχείς ισταμίνης τύπου 1. Η συγγένεια για τους υποδοχείς σεροτονίνης τύπου 2Α, τους υποδοχείς ντοπαμίνης τύπου 2 και τους α-αδρενεργικούς υποδοχείς είναι χαμηλότερη. Σε αντίθεση με τα δομικά σχετικά τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, η οπιπραμόλη έχει ελαφρά μόνο αντιχολινεργική δράση και δεν αναστέλλει την επαναπρόσληψη σεροτονίνης ή νοραδρεναλίνης. Στους ανθρώπους, η οπιπραμόλη έχει καταπραϋντικές, αγχολυτικές και ελαφρές επιδράσεις που ανεβάζουν τη διάθεση.

Quinupramine

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ANAFRANIL Κλομιπραμίνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
LUDIOMIL Μαπροτιλίνη Amdipharm Ltd
SAROTEN Αμιτριπτυλίνη Γερολυμάτος Medical Α.Ε.
SINEQUAN Δοξεπίνη Pfizer Hellas A.E.
STELMINAL Αμιτριπτυλίνη Coup Α.Β.Ε.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.