Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: M05B Φάρμακα με δράση στο μεταβολισμό των οστών

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Φάρμακα με δράση στο μεταβολισμό των οστών
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Drugs affecting bone structure and mineralization

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 M Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων
2 M05 Φάρμακα για την θεραπεία παθήσεων των οστών
3 M05B Φάρμακα με δράση στο μεταβολισμό των οστών

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
M05BA Διφωσφονικά
M05BB Διφοσφωνικά, συνδυασμοί
M05BC Πρωτεΐνες οστικής μορφοποίησης
M05BX Άλλα φάρμακα με δράση στο μεταβολισμό των οστών

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αλενδρονικό οξύ

Το αλενδρονικό οξύ (alendronic acid) είναι ένας διφωσφονίτης, ο οποίος εμποδίζει την οστική απορρόφηση στους οστεοκλάστες, χωρίς να έχει άμεση επίδραση στο σχηματισμό του οστού.

Μπουροσουμάμπη

Η μπουροσουμάμπη (burosumab) είναι ένα ανασυνδυασμένο ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα (IgG1), το οποίο δεσμεύεται στον αυξητικό παράγοντα των ινοβλαστών 23 (FGF23) και αναστέλλει τη δράση του. Αναστέλλοντας τον FGF23, η μπουροσουμάμπη αυξάνει τη σωληναριακή επαναρρόφηση φωσφόρου από τον νεφρό και αυξάνει τη συγκέντρωση της 1, 25 διϋδροξυ-βιταμίνης D στον ορό.

Κλοδρονικό οξύ

Το κλοδρονικό οξύ (clodronic acid) ανήκει στην κατηγορία των διφωσφονικών που ενώνονται με υδροξυαπατίτη και αναστέλλει τον σχηματισμό και τη διάλυση των κρυστάλλων ασβεστίου in vitro. Το κλοδρονικό οξύ επιδρά στον οστεώδη σκελετό προκαλώντας μείωση των φυσιολογικής και μη φυσιολογικής οστικής απορρόφησης. Το κλοδρονικό οξύ μεταβάλλει τις δραστηριότητες των οστεοκλαστών και των οστεοβλαστών με αποτέλεσμα την μεταβολή της ισορροπίας του οστικού μεταβολισμού.

Δενοσουμάμπη

Η δενοσουμάμπη (denosumab) είναι ένα ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα (IgG2) που στοχεύει και συνδέεται με υψηλή συγγένεια και ειδικότητα με το RANKL, προλαμβάνοντας την ενεργοποίηση του υποδοχέα του, του RANK, στην επιφάνεια των πρόδρομων οστεοκλαστών και των οστεοκλαστών. Η παρεμπόδιση της αλληλεπίδρασης RANKL/RANK αναστέλλει τον σχηματισμό, τη λειτουργία και την επιβίωση των οστεοκλαστών, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την οστική απορρόφηση τόσο στα συμπαγή όσο και στα σπογγώδη οστά.

Διβοτερμίνη άλφα

Η διβοτερμίνη άλφα (dibotermin alfa) είναι μια οστεοεπαγωγική πρωτεΐνη που επάγει τον σχηματισμό νέου οστίτη ιστού στην περιοχή της εμφύτευσης. Η διβοτερμίνη άλφα συνδέεται με υποδοχείς στην επιφάνεια των μεσεγχυματικών κυττάρων και προκαλεί τη διαφοροποίηση των κυττάρων σε κύτταρα σχηματισμού χόνδρου και οστών. Τα διαφοροποιημένα κύτταρα σχηματίζουν δοκιδώδες οστούν καθώς γίνεται η αποσύνθεση του υποστρώματος, ενώ συγχρόνως παρατηρείται εμφανής αγγειοποίηση.

Επτοτερμίνη άλφα

Η επτοτερμίνη άλφα (eptotermin alfa) δίνει το έναυσμα για τον σχηματισμό του οστού μέσω της επαγωγής κυτταρικής διαφοροποίησης στα μεσεγχυματικά κύτταρα, τα οποία “στρατολογούνται” στην περιοχή της εμφύτευσης από τον μυελό, το περιόστεο και τους μύες. Από τη στιγμή που κατευθύνεται προς την επιφάνεια του κυττάρου, η δραστική ουσία ενεργοποιεί μια αλληλουχία κυτταρικών διεργασιών που οδηγούν στο σχηματισμό χονδροβλαστών και οστεοβλαστών, που διαδραματίζουν νευραλγικό ρόλο στη διαδικασία οστεοσχηματισμού.

Ετιδρονάτη

Η ετιδρονάτη (etidronate) ανήκει στην κατηγορία των αναστολέων της φυσιολογικής και μη φυσιολογικής οστικής απορρόφησης και διαθέτει ισχυρή αντιοστεοκλαστική δράση.

Ιβανδρονικό οξύ

Το ιβανδρονικό οξύ (ibandronic acid) ανήκει στην ομάδα των διφωσφονικών ενώσεων, οι οποίες δρουν ειδικά στα οστά. Η εκλεκτική δράση τους στον οστίτη ιστό βασίζεται στην υψηλή συγγένεια των διφωσφονικών προς τα ανόργανα άλατα των οστών. Τα διφωσφονικά δρουν αναστέλλοντας την οστεοκλαστική δραστηριότητα, αν και ο ακριβής μηχανισμός δράσης τους δεν είναι ακόμη σαφής. In vivo, το ιβανδρονικό οξύ προλαμβάνει την πειραματικά προκαλούμενη καταστροφή των οστών από τη διακοπή της λειτουργίας των γονάδων, ρετινοειδή, όγκους ή εκχυλίσματα όγκων.

Μενατετρενόνη
Παμιδρονικό οξύ

Η παμιδρονάτη (pamidronate) είναι ένας ισχυρός αναστολέας της οστεοκλαστικής οστικής απορρόφησης. Η παμιδρονάτη καταστέλλει την εγκατάσταση των προδρομικών μορφών των οστεοκλαστών στα οστά και τον επακόλουθο μετασχηματισμό τους σε ώριμους απορροφητικούς οστεοκλάστες. Όμως, η τοπική και άμεση αντιαπορροφητική επίδραση του δεσμευμένου στα οστά διφωσφονικού εμφανίζεται ότι είναι ο κυρίαρχος τρόπος δράσης in vitro και in vivo.

Ρισεδρονικό οξύ

Το ρισεδρονικό οξύ είναι ένα ανάλογο του πυροφωσφορικού και ανήκει στα διφωσφονικά. Το ρισεδρονικό οξύ δρα με αναστολή της αντλίας πρωτονίων των οστεοκλαστών, η λειτουργία της οποίας είναι απαραίτητη για την διάλυση του υδροξυαπατίτη. Επίσης, το ρισεδρονικό οξύ προκαλεί μείωση του σχηματισμού και της ενεργοποίησης των οστεοκλαστών, ενώ παράλληλα αυξάνει τον ρυθμό απόπτωσης των οστεοκλαστών.

Ρομοσοζουμάμπη

Η ρομοσοζουμάμπη είναι ένα εξανθρωπισμένο μονοκλωνικό αντίσωμα (IgG2) που δεσμεύει και αναστέλλει τη σλεροσίνη, αυξάνοντας έτσι το σχηματισμό οστών, την παραγωγή οστικής μήτρας και την πρόσληψη οστεοπαραγοντικών κυττάρων. Επιπλέον, έχει ως αποτέλεσμα αλλαγές στην έκφραση των μεσολαβητών των οστεοκλαστών, μειώνοντας έτσι την επαναπορρόφηση των οστών. Η ρομοσοζουμάμπη ενδείκνυται για τη θεραπεία της σοβαρής οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με υψηλό κίνδυνο κατάγματος.

Ρανελικό στρόντιο

In vitro, το ρανελικό στρόντιο αυξάνει τον οστικό σχηματισμό σε καλλιέργειες οστίτη ιστού, καθώς επίσης και την αντιγραφή των πρόδρομων οστεοβλαστών και τη σύνθεση κολλαγόνου σε καλλιέργειες οστικών κυττάρων και μειώνει την λύση και αφομοίωση των οστών μειώνοντας τη δράση διαφοροποίησης και οστικής λύσης και αφομοίωσης των οστεοκλαστών.

Τιλουδρονικό οξύ

Το τιλουδρονικό οξύ ενδείκνυται για τη θεραπεία της νόσου του Paget των οστών (παραμορφωτική οστεΐτιδα). Μελέτες In vitro υποδεικνύουν ότι η τιλουδρονάτη δρα κυρίως στα οστά μέσω ενός μηχανισμού που περιλαμβάνει αναστολή της οστεοκλαστικής δραστηριότητας, με πιθανή μείωση των ενζυματικών και μεταφορικών διεργασιών που οδηγούν σε απορρόφηση της μεταλλοποιημένης μεσοκυττάριας ουσίας.

Βοσοριτίδη

Η βοσοριτίδη είναι ένα τροποποιημένο C-νατριουρητικό πεπτίδιο (CNP). Στους ασθενείς με αχονδροπλασία, η ενδοχόνδρια οστεοποίηση ρυθμίζεται αρνητικά λόγω μιας μετάλλαξης στον υποδοχέα 3 του αυξητικού παράγοντα των ινοβλαστών (FGFR3). Η δέσμευση του vosoritide στον υποδοχέα Β νατριουρητικού πεπτιδίου (NPR-B) ανταγωνίζεται την προς τα κάτω σηματοδότηση του FGFR3. Ως αποτέλεσμα, το vosoritide, όπως το CNP, ενεργεί ως θετικός ρυθμιστής της ενδοχόνδριας οστεοποίησης, καθώς προάγει τον πολλαπλασιασμό και τη διαφοροποίηση των χονδροκυττάρων.

Ζολεδρονικό οξύ

Το ζολεδρονικό οξύ είναι ένα διφωσφονικό άλας που αναστέλλει τη δράση των οστεοκλαστών, δηλαδή των κυττάρων του οργανισμού που συμμετέχουν στην αποδόμηση του οστίτη ιστού, με αποτέλεσμα τη μικρότερη οστική απώλεια.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ACLASTA Ζολεδρονικό οξύ Novartis Europharm Ltd
ACLONIA Alendronate sodium trihydrate - Βιταμίνη D3 Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
ACTONEL Ρισεδρονικό οξύ
ACTORID Risedronate sodium hemi-pentahydrate Specifar A.B.E.E.
ADROVANCE Αλενδρονικό οξύ - Βιταμίνη D3 Merck Sharp & Dohme Ltd
ALEDROLET Alendronate sodium trihydrate Alet Pharmaceuticals Α.Β.Ε.Ε.
ALEFOS Aledronate sodium trihydrate Santa Pharma A.E.
ALENDRAL Alendronate sodium trihydrate D.A.S.T. Biotech Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
ALENDRONATE Αλενδρονικό οξύ
ALENDRONATE+CHOLECALCIFEROL Alendronate sodium trihydrate - Βιταμίνη D3
AMPINE Αλενδρονικό οξύ
ANFOZAN Ετιδρονάτη Proel A.E.
ARTHROPLUS Alendronate sodium trihydrate Target Pharma Μ.Ε.Π.Ε.
AURODREN Alendronate sodium trihydrate
AXEDRONATE Risedronate sodium hemi-pentahydrate Pharmazac Α.Ε.
AXIBAL Ιβανδρονικό οξύ Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
BINOSTO Alendronate sodium trihydrate Galenica A.Ε.
BONASOL Alendronate sodium trihydrate Xeolas Pharmaceuticals Ltd
BONCAN Zoledronic acid monohydrate Faran Α.Β.Ε.Ε.
BONDAMAX Νατριούχος ρισεδρονάτη Elpen A.E.
BONDAPEN Ρισεδρονικό οξύ Elpen A.E.
BONDRONAT Ιβανδρονικό οξύ Faran Α.Β.Ε.Ε.
BONE-AID Alendronate sodium trihydrate Special Medicines Μ.Ι.Κ.Ε.
BONE-FREE Ιβανδρονικό οξύ Special Medicines Μ.Ι.Κ.Ε.
BONEFOS Κλοδρονικό οξύ Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
BONEFURBIT Ιβανδρονικό οξύ Laboratorios Liconsa S.A.
BONEVIN Ζολεδρονικό οξύ Vianex A.E.
BONMATE Ρισεδρονικό οξύ
BONVIVA Ιβανδρονικό οξύ Faran Α.Β.Ε.Ε.
CLADRONATE Ρισεδρονικό οξύ Actavis Group Ptc ehf
COVED Alendronate sodium trihydrate - Βιταμίνη D3 Libytec Φαρμακευτική Α.Ε.
CRYSVITA Μπουροσουμάμπη
DARGOL Alendronate sodium trihydrate Minerva Pharmaceuticals A.E.
DEBENAL Αλενδρονικό οξύ Ars Medendi - Φ. Καρανικόπουλος Ε.Ε.
DELFOZA Alendronate sodium trihydrate Libytec Φαρμακευτική Α.Ε.
DEPAREX Alendronate sodium trihydrate Viofar Ε.Π.Ε.
DIFOCIDOL Alendronate sodium trihydrate - Βιταμίνη D3 Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
DIFONATE Alendronate sodium trihydrate Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
DIFOSFON-S Ρισεδρονικό οξύ S.J.A. Pharm Ε.Π.Ε.
DROFAZ Αλενδρονικό οξύ Specifar A.B.E.E.
EN-POR Alendronate sodium trihydrate Vivax Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
ENIMON Alendronate sodium trihydrate Pharmex S.A.
EVENITY Ρομοσοζουμάμπη UCB Pharma S.A.
FARMEMAX Alendronate sodium trihydrate
FOROSA Alendronate sodium trihydrate Sandoz GmbH
FOSALEN Alendronate sodium trihydrate Genepharm Α.Ε.
FOSAMAX Alendronate sodium trihydrate Vianex A.E.
FOSANDRON Alendronate sodium trihydrate
FOSAVANCE Alendronate sodium trihydrate - Βιταμίνη D3 Merck Sharp & Dohme B.V.
FOSAZOM Alendronate sodium trihydrate Vocate Α.Ε.
IASIBON Ιβανδρονικό οξύ Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
IBANATE Ιβανδρονικό οξύ Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
IBANDRONIC ACID Ιβανδρονικό οξύ
IBONDEM Ιβανδρονικό οξύ Demo Α.Β.Ε.Ε.
IBOSAT Ιβανδρονικό οξύ Libytec Φαρμακευτική Α.Ε.
INDUCTOS Διβοτερμίνη άλφα
JAMAX-S Alendronate sodium S.J.A. Pharm Ε.Π.Ε.
KEFORT Ιβανδρονικό οξύ Laboratorios Liconsa S.A.
LEDRONIN Alendronate sodium trihydrate Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
LINADAX Alendronate sodium trihydrate Heremco Μ.Ε.Π.Ε.
LORIDREN Alendronate sodium trihydrate Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
LOZOSTUN Alendronate sodium trihydrate
MAXIBRAL Ετιδρονάτη Demo Α.Β.Ε.Ε.
MEDEDRONATE Risedronate sodium hemi-pentahydrate Α.ΔΗ.Φαρμ. Μ.Ε.Π.Ε.
MEDOSTEO Ρισεδρονικό οξύ Balu Pharmaceuticals Α.Ε.
MELDOZ Αλενδρονικό οξύ
MELENOR Ρισεδρονικό οξύ Medochemie Hellas Α.Ε.
MORALEN Alendronate sodium trihydrate
MOSMASS Alendronate sodium trihydrate Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
MOTIVUS Risedronate sodium hemipentehydrate Γερολυμάτος Medical Α.Ε.
NORDELOZ Zoledronic acid monohydrate Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
NUCODRAN Ιβανδρονικό οξύ Laboratorios Liconsa S.A.
OSAGRAND Ιβανδρονικό οξύ Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
OSASTON Alendronate sodium trihydrate Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
OSIGRAFT Επτοτερμίνη άλφα Olympus Biotech International Ltd
OSTALERT Alendronate sodium trihydrate Medarte Φαρμακευτική Α.Β.Ε.Ε.
OSTAVEN Αλενδρονικό οξύ Velka Hellas A.E.B.E.
OSTEONAT Αλενδρονικό οξύ Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
OSTEOS Alendronate sodium trihydrate Help A.B.E.E.
OSTOPOR Ετιδρονάτη Uni-Pharma Α.Ε.
OSTORIS Ρισεδρονικό οξύ Genepharm Α.Ε.
OZILEN Ιβανδρονικό οξύ
PALIBONE Risedronate sodium hemipentahydrate Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
PAMERIT Παμιδρονικό οξύ - Sodium hydroxide Alapis A.B.E.E.
PAMIDRONATE Παμιδρονικό οξύ Hospira U.K. Ltd
POROCALM Alendronate sodium trihydrate Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
PROLIA Δενοσουμάμπη Amgen Europe B.V.
PROTELOS Ρανελικό στρόντιο Laboratoires Servier Industrie
RIDON Alendronate sodium trihydrate Anfarm Hellas Α.Ε.
RISEBON Ρισεδρονικό οξύ FarmaSyn Α.Ε.
RISEDRONATE Ρισεδρονικό οξύ
RISEDRONATE+CALCIUM CARBONATE+VIT D3 Risedronate sodium hemi-pentahydrate - Ανθρακικό ασβέστιο - Βιταμίνη D3 Sandoz GmbH
RISEDROZIL Risedronate sodium hemi-pentahydrate Novendia Pharmaceuticals Ε.Π.Ε.
RISELIB Risedronate sodium hemi-pentahydrate Libytec Φαρμακευτική Α.Ε.
RISENDRON Risedronate sodium hemi-pentahydrate Bennett Φαρμακευτική A.E.
RISOSFON Ρισεδρονικό οξύ Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
SEDROPOR Ιβανδρονικό οξύ Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
SPECONATE Ibandronate sodium monohydrate Alet Pharmaceuticals Α.Β.Ε.Ε.
SPESOSTOUN Ιβανδρονικό οξύ Specifar A.B.E.E.
STEFAMETA Zoledronic acid monohydrate Opus Materia Ε.Π.Ε.
STEOZOL Ημιπενταένυδρο ζολεδρονικό οξύ ITF Hellas Α.Ε.
TEVANATE Alendronate sodium monohydrate Teva B.V.
TIVARUN Αλενδρονικό οξύ Rafarm Α.Β.Ε.Ε.
VARIBONA Ρισεδρονικό οξύ Terix Labs Ltd
VOLIRAN Ιβανδρονικό οξύ Demo Α.Β.Ε.Ε.
XGEVA Δενοσουμάμπη Amgen Europe B.V.
ZAKODRONATE Alendronate sodium trihydrate Pharmazac Α.Ε.
ZEMAROS Alendronate sodium trihydrate Verisfield U.K. Ltd
ZOLEDRONIC ACID Ζολεδρονικό οξύ
ZOLMESTAT Zoledronic acid monohydrate Pharmazac Α.Ε.
ZOMETA Ζολεδρονικό οξύ
ZOXALON Ζολεδρονικό οξύ Demo Α.Β.Ε.Ε.
ZULGAR Alendronate sodium trihydrate Medical Pharmaquality Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.