Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: J05AR Αντι-ιικά για τη θεραπεία λοιμώξεων από HIV, συνδυασμοί

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Αντι-ιικά για τη θεραπεία λοιμώξεων από HIV, συνδυασμοί
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Antivirals for treatment of HIV infections, combinations

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 J Φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση
2 J05 Αντι-ιικά συστηματικής χορήγησης
3 J05A Αμέσως δρώντα αντι-ιικά
4 J05AR Αντι-ιικά για τη θεραπεία λοιμώξεων από HIV, συνδυασμοί

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
J05AR01 Ζιδοβουδίνη και λαμιβουδίνη
J05AR02 Λαμιβουδίνη και αβακαβίρη
J05AR03 Τενοφοβίρη δισοπροξίλη και εμτρισιταβίνη
J05AR04 Zidovudine, lamivudine and abacavir
J05AR05 Zidovudine, lamivudine and nevirapine
J05AR06 Emtricitabine, tenofovir disoproxil and efavirenz
J05AR07 Stavudine, lamivudine and nevirapine
J05AR08 Emtricitabine, tenofovir disoproxil and rilpivirine
J05AR09 Emtricitabine, tenofovir disoproxil, elvitegravir and cobicistat
J05AR10 Lopinavir and ritonavir
J05AR11 Lamivudine, tenofovir disoproxil and efavirenz
J05AR12 Lamivudine and tenofovir disoproxil
J05AR13 Lamivudine, abacavir and dolutegravir
J05AR14 Δαρουναβίρη και κομπισιστάτη
J05AR15 Atazanavir and cobicistat
J05AR16 Lamivudine and raltegravir
J05AR17 Εμτρισιταβίνη και τενοφοβίρη αλαφεναμίδη
J05AR18 Emtricitabine, tenofovir alafenamide, elvitegravir and cobicistat
J05AR19 Emtricitabine, tenofovir alafenamide and rilpivirine
J05AR20 Emtricitabine, tenofovir alafenamide and bictegravir
J05AR21 Ντολουτεγκραβίρη και ριλπιβιρίνη
J05AR22 Emtricitabine, tenofovir alafenamide, darunavir and cobicistat
J05AR23 Atazanavir and ritonavir
J05AR24 Lamivudine, tenofovir disoproxil and doravirine
J05AR25 Λαμιβουδίνη και ντολουτεγκραβίρη
J05AR26 Darunavir and ritonavir
J05AR27 Lamivudine, tenofovir disoproxil and dolutegravir
J05AR28 Stavudine and lamivudine

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δαρουναβίρη και Κομπισιστάτη

Η δαρουναβίρη είναι ένας αναστολέας του διμερισμού και της καταλυτικής δράσης της πρωτεάσης HIV-1. Αναστέλλει εκλεκτικά τη σχάση των κωδικοποιημένων από τον HIV Gag-Pol πολυπρωτεϊνών στα μολυσμένα από τον ιό κύτταρα, εμποδίζοντας το σχηματισμό ώριμων μολυσματικών σωματίων του ιού. Η κομπισιστάτη είναι ένας βασιζόμενος σε μηχανισμό αναστολέας του κυτοχρώματος P450 της υποοικογένειας CYP3A. Η αναστολή του CYP3A-διαμεσολαβούμενου μεταβολισμού από την κομπισιστάτη ενισχύει τη συστηματική έκθεση των CYP3A υποστρωμάτων, όπως είναι η δαρουναβίρη, εκεί όπου η βιοδιαθεσιμότητα είναι περιορισμένη και η ημίσεια ζωή μειώνεται λόγω του CYP3A-εξαρτώμενου μεταβολισμού.

Ντολουτεγκραβίρη και Ριλπιβιρίνη

Η ντολουτεγκραβίρη αναστέλλει την ιντεγκράση του HIV μέσω σύνδεσης στην ενεργό θέση της ιντεγκράσης και παρεμπόδισης του σταδίου μεταφοράς του κλώνου κατά την ενσωμάτωση του ρετροϊικού δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) που είναι απαραίτητο για τον κύκλο αντιγραφής του HIV. Η ριλπιβιρίνη είναι διαρυλπυριμιδινικός μη νουκλεοσιδικός αναστολέας της ανάστροφης μεταγραφάσης (NNRTI) του HIV-1. Η δράση της ριλπιβιρίνης διαμεσολαβείται από τη μη ανταγωνιστική αναστολή της ανάστροφης μεταγραφάσης (RT) του HIV-1.

Εμτρισιταβίνη και Τενοφοβίρη αλαφεναμίδη

H εμτρισιταβίνη είναι ένας νουκλεοσιδικός αναστολέας της ανάστροφης μεταγραφάσης (NRTI) και νουκλεοσιδικό ανάλογο της 2'δεοξυκυτιδίνης. Η τενοφοβίρη αλαφεναμίδη είναι ένας νουκλεοτιδικός αναστολέας της ανάστροφης μεταγραφάσης (NtRTI) και φωσφοροαμιδικό προφάρμακο της τενοφοβίρης (ανάλογο της μονοφωσφορικής 2'δεοξυαδενοσίνης). Αναστέλλουν την αντιγραφή του HIV μέσω ενσωμάτωσης στο ιικό DNA από την RT του HIV, οδηγώντας στον τερματισμό της αλύσου του DNA. Εμφανίζουν δραστικότητα κατά του ιού HIV-1, HIV-2 και του HBV.

Εμτρισιταβίνη, Τενοφοβίρη αλαφεναμίδη και Μπικτεγκραβίρη
Εμτρισιταβίνη, Τενοφοβίρη δισοπροξίλη και Εφαβιρένζη

Η εφαβιρένζη είναι ένας NNRTI του HIV-1. Η εφαβιρένζη αναστέλλει μη ανταγωνιστικά την ανάστροφη μεταγραφάση (RT) του HIV-1 και δεν αναστέλλει σημαντικά την RT του ιού της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας τύπου 2 (HIV-2) ούτε τις κυτταρικές πολυμεράσες του δεοξυριβονουκλεϊνικού οξέος (DNA) (α, β, γ και δ). H εμτρισιταβίνη είναι νουκλεοσιδικό ανάλογο της κυτιδίνης. Η τενοφοβίρη δισοπροξίλη μετατρέπεται in vivo σε τενοφοβίρη, ένα μονοφωσφορικό νουκλεοσιδικό (νουκλεοτιδικό) ανάλογο της μονοφωσφορικής αδενοσίνης. Τόσο η εμτρισιταβίνη όσο και η τενοφοβίρη φωσφορυλιώνονται από κυτταρικά ένζυμα και σχηματίζουν τριφωσφορική εμτρισιταβίνη και διφωσφορική τενοφοβίρη, αντίστοιχα, που αναστέλλουν ανταγωνιστικά την ανάστροφη μεταγραφάση του HIV-1 με αποτέλεσμα τον τερματισμό της αλύσου του DNA.

Εμτρισιταβίνη, Τενοφοβίρη δισοπροξίλη και Ριλπιβιρίνη

H εμτρισιταβίνη είναι νουκλεοσιδικό ανάλογο της κυτιδίνης. Η τενοφοβίρη δισοπροξίλη μετατρέπεται in vivo σε τενοφοβίρη, ένα ανάλογο μονοφωσφορικού νουκλεοσιδίου (νουκλεοτίδιο) της μονοφωσφορικής αδενοσίνης. Τόσο η εμτρισιταβίνη όσο και η τενοφοβίρη εμφανίζουν εξειδικευμένη δράση έναντι των HIV-1, HIV-2 και HBV. Η ριλπιβιρίνη είναι μια διαρυλ-πυριμιδίνη NNRTI του HIV-1. Η δραστηριότητα της ριλπιβιρίνης μεσολαβείται από τη μη ανταγωνιστική αναστολή της ανάστροφης μεταγραφάσης (RT) του HIV-1.

Λαμιβουδίνη και Αβακαβίρη

Η αβακαβίρη και η λαμιβουδίνη είναι νουκλεοσιδικοί αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης και είναι ισχυροί εκλεκτικοί αναστολείς της αντιγραφής του HIV-1 και του HIV-2 (LAV2 και EHO). Η αβακαβίρη και η λαμιβουδίνη μεταβολίζονται διαδοχικά από ενδοκυτταρικές κινάσες στις αντίστοιχες 5'τριφωσφατάσες (ΤΡ) οι οποίες είναι τα ενεργά συστατικά. Η κύρια αντιιική δραστηριότητα γίνεται μέσω ενσωμάτωσης της μονοφωσφορικής μορφής στην ιική αλυσίδα του DNA, που οδηγεί στον τερματισμό της αλυσίδας.

Λαμιβουδίνη και Ντολουτεγκραβίρη

Ο συνδυασμός λαμιβουδίνης και ντολουτεγκραβίρης ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από τον Ιό της Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας Τύπου 1 (HIV-1) σε ενήλικες και εφήβους. Η ντολουτεγκραβίρη αναστέλλει την ιντεγκράση του HIV ενώ η λαμιβουδίνη, μέσω του ενεργού της μεταβολίτη 5'-τριφωσφορική (TP) λαμιβουδίνη (ανάλογο της κυτιδίνης), αναστέλλει την ανάστροφη μεταγραφάση του HIV-1 και του HIV-2.

Λαμιβουδίνη, Αβακαβίρη και Ντολουτεγκραβίρη

Η ντολουτεγκραβίρη αναστέλλει την ιντεγκράση του HIV μέσω σύνδεσης στην ενεργό θέση της ιντεγκράσης και παρεμπόδισης του σταδίου μεταφοράς του κλώνου κατά την ενσωμάτωση του ρετροϊικού δεσοξυριβονουκλεϊκού οξέος (DNA) που είναι απαραίτητο για τον κύκλο αντιγραφής του HIV. Η αβακαβίρη και η λαμιβουδίνη είναι ισχυροί εκλεκτικοί αναστολείς του HIV-1 και του HIV-2.

Λαμιβουδίνη, Τενοφοβίρη δισοπροξίλη και Δοραβιρίνη

Η λαμιβουδίνη είναι ένα νουκλεοσιδικό ανάλογο. Ενδοκυτταρικά, η λαμιβουδίνη φωσφορυλιώνεται στον ενεργό μεταβολίτη του τριφωσφορικού του 5, την τριφωσφορική λαμιβουδίνη (3TC TP). Ο κύριος τρόπος δράσης του 3TC-TP είναι η αναστολή της της HIV-1 ανάστροφης μεταγραφάσης (RT) μέσω τερματισμού της αλυσίδας του DNA μετά την ενσωμάτωση του νουκλεοσιδικού αναλόγου. Η διφωσφορική τενοφοβίρη αναστέλλει τη δραστικότητα της HIV-1 RT με ανταγωνισμό δέσμευσης στο φυσικό υπόστρωμα της τριφωσφορικής δεοξυαδενοσίνης 5' καθώς και με τερματισμό της αλυσίδας του DNA μετά την ενσωμάτωση στο DNA. Η δοραβιρίνη είναι ένας πυριδινόνος αναστολέας της μη-νουκλεοσιδικής ανάστροφης μεταγραφάσης του HIV-1 και αναστέλλει την αναπαραγωγή του ιού HIV-1 μέσω μη-ανταγωνιστικής αναστολής της HIV-1 RT.

Λοπιναβίρη και Ριτοναβίρη

Η αντιιική δράση του συνδυασμού λοπιναβίρης/ριτοναβίρης παρέχεται από τη λοπιναβίρη. Η λοπιναβίρη είναι αναστολέας των πρωτεασών HIV-1 και HIV-2. Η αναστολή των πρωτεασών του HIV δεν επιτρέπει τη διχοτόμηση της πολυπρωτεΐνης gag-pol οδηγώντας έτσι στην παραγωγή στελεχών HIV ανώριμης μορφολογίας που δεν είναι ικανά να προάγουν νέους κύκλους μόλυνσης.

Τενοφοβίρη δισοπροξίλη και Εμτρισιταβίνη

H εμτρισιταβίνη είναι νουκλεοσιδικό ανάλογο της κυτιδίνης. Η τενοφοβίρη δισοπροξίλη μετατρέπεται in vivo σε τενοφοβίρη, ένα ανάλογο μονοφωσφορικού νουκλεοσιδίου (νουκλεοτίδιο) της μονοφωσφορικής αδενοσίνης. Τόσο η εμτρισιταβίνη όσο και η τενοφοβίρη εμφανίζουν εξειδικευμένη δράση έναντι του ανθρώπινου ιού της ανοσοανεπάρκειας (HIV-1 και HIV-2) και του ιού της ηπατίτιδας Β.

Ζιδοβουδίνη και Λαμιβουδίνη

Η λαμιβουδίνη και η ζιδοβουδίνη είναι νουκλεοσιδικά ανάλογα με δράση έναντι του HIV. Επιπρόσθετα η λαμιβουδίνη έχει δράση έναντι του ιού της ηπατίτιδας Β (HBV). Και τα δύο φαρμακευτικά προϊόντα μεταβολίζονται ενδοκυττάρια προς τα ενεργά συστατικά τους 5'–τριφωσφορική λαμιβουδίνη (ΤP) και 5'-ΤΡ ζιδοβουδίνη αντίστοιχα. Ο βασικός τρόπος δράσης τους είναι ο τερματισμός της αλυσίδας της ιικής αντίστροφης μεταγραφής.

Ζιδοβουδίνη, Λαμιβουδίνη και Αβακαβίρη

Η αβακαβίρη, λαμιβουδίνη και ζιδοβουδίνη είναι NRTI και ισχυροί, εκλεκτικοί αναστολείς του HIV-1 και HIV-2. Και τα τρία φάρμακα μεταβολίζονται διαδοχικά από ενδοκυτταρικές κινάσες σε 5-τριφωσφορικά (TP). Η λαμιβουδίνη-TP, η καρβοβίρη-TP (η δραστική τριφωσφορική μορφή της αβακαβίρης) και η ζιδοβουδίνη-TP είναι υποστρώματα για, αλλά και ανταγωνιστικοί αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης (RT) του HIV. Όμως η κύρια αντι-ιική λειτουργία γίνεται μέσω της ενσωμάτωσης των μονοφωσφορικών μορφών στην άλυσο του ιικού DNA, με τον επακόλουθο τερματισμό της αλύσου. Τα τριφωσφορικά των αβακαβίρης, λαμιβουδίνης και ζιδοβουδίνης έχουν σημαντικά μικρότερη συγγένεια για τις DNA πολυμεράσες των κυττάρων του ξενιστή.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ABACAVIR+LAMIVUDINE Αβακαβίρη - Λαμιβουδίνη Mylan Healthcare Ireland Ltd
ARGIODIN Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη Elpen A.E.
ATRIPLA Εφαβιρένζη - Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη Gilead Sciences International Ltd
BIKTARVY Μπικτεγκραβίρη - Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη αλαφεναμίδη Gilead Sciences Ireland U.C.
COMBIVIR Λαμιβουδίνη - Ζιδοβουδίνη ViiV Healthcare B.V.
DELSTRIGO Δοραβιρίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη - Λαμιβουδίνη Merck Sharp & Dohme B.V.
DESCOVY Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη αλαφεναμίδη Gilead Sciences Ireland U.C.
DOVATO Λαμιβουδίνη - Ντολουτεγκραβίρη ViiV Healthcare B.V.
EFAVIRENZ Εφαβιρένζη - Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη
EMTRICITABINE+TENOFOVIR Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη
EVIPLERA Εμτρισιταβίνη - Ριλπιβιρίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη Gilead Sciences Ireland U.C.
GENVOYA Ελβιτεγκραβίρη - Κομπισιστάτη - Εμτρισιταβίνη - ... Gilead Sciences Ireland U.C.
HEMOCINOL Εφαβιρένζη - Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη Elpen A.E.
JULUCA Ντολουτεγκραβίρη - Ριλπιβιρίνη ViiV Healthcare B.V.
KALETRA Λοπιναβίρη - Ριτοναβίρη
KIVEXA Αβακαβίρη - Λαμιβουδίνη ViiV Healthcare B.V.
LAMIVUDINE+ZIDOVUDINE Λαμιβουδίνη - Ζιδοβουδίνη Teva B.V.
LOPINAVIR+RITONAVIR Λοπιναβίρη - Ριτοναβίρη Mylan SAS
ODEFSEY Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη αλαφεναμίδη - Ριλπιβιρίνη Gilead Sciences Ireland U.C.
REZOLSTA Δαρουναβίρη - Κομπισιστάτη Janssen-Cilag International NV
STRIBILD Ελβιτεγκραβίρη - Κομπισιστάτη - Εμτρισιταβίνη - ... Gilead Sciences Ireland U.C.
SYMTUZA Δαρουναβίρη - Κομπισιστάτη - Εμτρισιταβίνη - ... Janssen-Cilag International NV
TRIUMEQ Ντολουτεγκραβίρη - Αβακαβίρη - Λαμιβουδίνη ViiV Healthcare B.V.
TRIZIVIR Αβακαβίρη - Λαμιβουδίνη - Ζιδοβουδίνη ViiV Healthcare UK Ltd
TRUVADA Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη Gilead Sciences Ireland U.C.
VALDEVON Εμτρισιταβίνη - Τενοφοβίρη δισοπροξίλη Vocate Α.Ε.
VARISTREN Αβακαβίρη - Λαμιβουδίνη Vocate Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.