Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: S01BA Κορτικοστεροειδή, αμιγή

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Κορτικοστεροειδή, αμιγή
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Corticosteroids, plain

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 S Αισθητήρια όργανα
2 S01 Οφθαλμολογικά
3 S01B Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
4 S01BA Κορτικοστεροειδή, αμιγή

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
S01BA01 Dexamethasone
S01BA02 Hydrocortisone
S01BA03 Cortisone
S01BA04 Prednisolone
S01BA05 Triamcinolone
S01BA06 Betamethasone
S01BA07 Fluorometholone
S01BA08 Medrysone
S01BA09 Clobetasone
S01BA10 Alclometasone
S01BA11 Desonide
S01BA12 Formocortal
S01BA13 Rimexolone
S01BA14 Loteprednol
S01BA15 Fluocinolone acetonide
S01BA16 Difluprednate

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αλκλομεταζόνη

Η διπροπιονική αλκλομεταζόνη (alclometasone) είναι ένα μη φθοριωμένο, συνθετικό κορτικοστεροειδές με αντιφλεγμονώδεις, αντικνησμώδεις και αγγειοσυσταλτικές ιδιότητες.

Βηταμεθαζόνη

Η βηταμεθαζόνη (betamethasone) κατατάσσεται ως προς τη δραστικότητα της στα ισχυρά τοπικά καρτικοστεροειδή κι έχει αντιφλεγμονώδη δράση.

Κλομπεταζόνη

Η κλομπεταζόνη (clobetasone) είναι ένα τοπικώς δρον μετρίας ισχύος κορτικοστεροειδές. Έχει μικρή επίδραση στην λειτουργία υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Είναι λιγότερο ισχυρή από άλλα κορτικοστεροειδή και δεν έδειξε καταστολή υποθαλάμου επινεφριδίων κατά την εφαρμογή σε ασθενείς με έκζεμα ή ψωρίαση.

Κορτιζόνη

Η κορτιζόνη είναι μια ανθρωπογενής εκδοχή μιας φυσικής ορμόνης που ονομάζεται κορτιζόλη (κορτικοστεροειδής ορμόνη). Είναι ένας φυσικός μεταβολίτης κορτικοστεροειδούς που χρησιμοποιείται επίσης ως προφάρμακο. Η κορτιζόλη μετατρέπεται από τη δράση του ενζύμου κορτικοστεροειδούς 11-βήτα-αφυδρογονάσης ισοένζυμο 2 στον ανενεργό μεταβολίτη κορτιζόνη, ιδιαίτερα στους νεφρούς. Αυτό γίνεται με οξείδωση της αλκοολικής ομάδας στον άνθρακα 11 (στον εξαμελή δακτύλιο συντηγμένο με τον πενταμελή δακτύλιο). Η κορτιζόνη μετατρέπεται ξανά στο ενεργό στεροειδές κορτιζόλη με στερεοειδική υδρογόνωση στον άνθρακα 11 από το ένζυμο 11β-υδροξυστεροειδές αφυδρογονάση τύπου 1, ιδιαίτερα στο ήπαρ. Η κορτιζόλη μειώνει τη φυσική αμυντική απόκριση του σώματός σας και μειώνει συμπτώματα όπως οίδημα και αντιδράσεις αλλεργικού τύπου. Αυτό το φάρμακο χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα, οι διαταραχές του αίματος/ορμόνης/ανοσοποιητικού συστήματος, οι αλλεργικές αντιδράσεις, ορισμένες παθήσεις του δέρματος και των ματιών, αναπνευστικά προβλήματα και ορισμένοι καρκίνοι.

Δεξαμεθαζόνη

Η δεξαμεθαζόνη (dexamethasone) είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές με επταπλάσια αντιφλεγμονώδη δράση από την πρεδνιζολόνη. Όπως άλλα γλυκοκορτικοειδή, η δεξαμεθαζόνη έχει επίσης αντιαλλεργικές, αντιτοξικές, αντιπυρετικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.

Διφλουπρεδνάτη
Ακετονίδιο της φθοριοκινολόνης

Το ακετονίδιο φθοριοκινολόνης (fluocinolone acetonide) είναι τοπικό κορτικοστεροειδές, με πολύ ισχυρή αντιφλεγμονώδη, αγγειοσυσπαστική και αντικνησμώδη δράση.

Φθοριομεθολόνη

Κορτικοστεροειδή όπως η φθοριομεθολόνη (fluorometholone), αναστέλλουν τη φλεγμονώδη αντίδραση με τους προτρεπτικούς παράγοντες. Αναστέλλουν το οίδημα, την εναπόθεση ινώδους, τη διαστολή και τον πολλαπλασιασμό των τριχοειδών αγγείων, τη μετακίνηση των φαγοκυττάρων, τη φαγοκυτταρική δραστηριότητα, τον πολλαπλασιασμό των ινοβλαστών, την εναπόθεση κολλαγόνου, την ουλοποίηση και οτιδήποτε έχει σχέση με φλεγμονή.

Υδροκορτιζόνη

Η υδροκορτιζόνη (hydrocortisone) είναι ένα γλυκοκορτικοειδές που εκκρίνεται από τα επινεφρίδια και φέρει αντιφλεγμονώδη δράση ικανή να απελευθερώνει και να επάγει τη σύνθεση του ειδικού αναστολέα PLA2. Η υδροκορτιζόνη ανήκει στα βραχείας δράσης γλυκοκορτικοειδή με μέσο όρο δράσης 8-12 ώρες.

Λοτεπρεδνόλη

Η λοτεπρεδνόλη (loteprednol) ανήκει σε μια νέα κατηγορία κορτικοστεροειδών με ισχυρή αντιφλεγμονώδη ενέργεια σχεδιασμένη να δρα στο σημείο δράσης. Η αντιφλεγμονώδης δράση της είναι παρόμοια με αυτή του πιο ισχυρού στεροειδούς που χρησιμοποιείται στην οφθαλμολογία αλλά με μικρότερη επίδραση στην ενδοφθάλμια πίεση.

Πρεδνιζολόνη

Η πρεδνιζολόνη (prednisolone) είναι ένα συνθετικό γλυκοκορτικοειδές και συγκεκριμένα είναι ένα συνθετικό παράγωγο της κορτιζόλης, η οποία είναι ορμόνη του φλοιού των επινεφριδίων. Η πρεδνιζολόνη έχει κυρίως αντιφλεγμονώδεις, αντιαλλεργικές και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες.

Ριμεξολόνη

Η ριμεξολόνη (rimexolone) είναι ένα αντιφλεγμονώδες κορτικοστεροειδές φάρμακο κυρίως για οφθαλμική χρήση. Κλινικές μελέτες στις οποίες η σύγκριση έγινε με εικονικό φάρμακο έδειξαν ότι η ριμεξολόνη είναι αποτελεσματική για τη θεραπεία φλεγμονής προσθίου θαλάμου μετά από επέμβαση καταρράκτη.

Τριαμσινολόνη

Το ακετονίδιο τριαμσινολόνης (triamcinolone) αποτελεί ένα πιο δραστικό παράγωγο της τριαμσινολόνης και είναι 8 φορές περίπου πιο δραστικό από την πρεδνιζόνη. Αν και ο ακριβής μηχανισμός της αντιαλλεργικής τους δράσης είναι άγνωστος, τα κορτικοστεροειδή είναι πολύ αποτελεσματικά στη θεραπεία των αλλεργικών νόσων στον άνθρωπο.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ADELCORT Πρεδνιζολόνη Adelco Χρωματουργεία Αθηνών Α.Ε.
ADELONE Πρεδνιζολόνη Cooper Α.Ε.
CORTIZI Υδροκορτιζόνη Cooper Α.Ε.
DECADRON Δεξαμεθαζόνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
DEXACOLLYRE Δεξαμεθαζόνη Cooper Α.Ε.
DEXAFREE Dexamethasone sodium phosphate Laboratoires Thea
DEXAMETHASONE Δεξαμεθαζόνη
FLUCON Φθοριομεθολόνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
FLUXINAM Φθοριομεθολόνη Vilco Α.Ε.
FML Φθοριομεθολόνη Allergan Pharmaceuticals Ltd
HYDROCORTISONE Hydrocortisone
KENACORT Triamcinolone acetonide Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
LOTEMAX Λοτεπρεδνόλη Olympus Ι.Κ.Ε.
MAXIDEX Δεξαμεθαζόνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
ORATORIA Δεξαμεθαζόνη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
OZURDEX Δεξαμεθαζόνη Allergan Pharmaceuticals Ltd
PREDNISOLONE Πρεδνιζολόνη Anstalt zur gewerblichen Produktion von Heilmitteln und Arzneiwaren GmbH
SOFTACORT Υδροκορτιζόνη Laboratoires Thea
THILODEXINE Δεξαμεθαζόνη Pharmex S.A.
TRIESENCE Τριαμσινολόνη Novartis Hellas A.Β.Ε.Ε.
VEXOL Ριμεξολόνη Alcon Laboratories Α.E.B.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.