Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: C01E Καρδιολογικά σκευάσματα

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Καρδιολογικά σκευάσματα
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other cardiac preparations

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 C Καρδιαγγειακό σύστημα
2 C01 Φάρμακα για την θεραπεία των καρδιακών παθήσεων
3 C01E Καρδιολογικά σκευάσματα

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
C01EA Προσταγλανδίνες
C01EB Λοιπά καρδιολογικά σκευάσματα
C01EX Άλλοι συνδυασμοί καρδιακών προϊόντων

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αδενοσίνη

Η αδενοσίνη (adenosine) είναι μία πουρινική νουκλεοσίδη η οποία βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Φαρμακολογικές μελέτες σε διάφορα είδη ζώων έδειξαν ότι η αδενοσίνη έχει μία αρνητική δρομότροπη δράση στον κολποκοιλιακό κόμβο (AV).

Αλπροσταδίλη

Η αλπροσταδίλη (alprostadil) είναι η φυσική μορφή της προσταγλανδίνης Ε1 (PGE1). Οι δράσεις της περιλαμβάνουν αγγειοδιαστολή των αιμοφόρων αγγείων του στυτικού ιστού των σηραγγωδών σωμάτων και αύξηση της αιματικής ροής μέσω της σηραγγώδους αρτηρίας, με αποτέλεσμα διόγκωση και στύση του πέους.

Καμφορά

Η καμφορά απορροφάται εύκολα από το δέρμα και προκαλεί αίσθημα ψύξης. Δρα ως ελαφρύ τοπικό αναισθητικό και αντιμικροβιακή ουσία.

Crataegus glycosides
Fosfocreatine
Ιβουπροφαίνη

Η ιβουπροφαίνη είναι ένα παράγωγο του προπιονικού οξέος μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο (ΜΣΑΦ) με αναλγητική, αντιφλεγμονώδη και αντιπυρετική δράση. Οι θεραπευτικές ιδιότητες του φαρμάκου θεωρείται ότι οφείλονται στην ανασταλτική δράση επί του ενζύμου κυκλοξυγενάση που έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αναστολή της σύνθεσης των προσταγλανδινών. Οι ιδιότητες αυτές παρέχουν συμπτωματική ανακούφιση από τη φλεγμονή, τον πόνο και τον πυρετό.

Ινδομεθακίνη

Η ινδομεθακίνη (indometacin) είναι μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο, παράγωγο του ινδολίου, που έχει επίσης αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες. Η αντιφλεγμονώδης δράση του οφείλεται στην αναστολή σύνθεσης των προσταγλανδινών και πιθανώς και σε άλλες δράσεις, όπως είναι η αναστολή της φωσφοδιεστεράσης και της μετανάστευσης των λευκοκυττάρων.

Ιβαμπραδίνη

Η ιβαμπραδίνη είναι αμιγής παράγοντας μείωσης της καρδιακής συχνότητας, που δρα με εκλεκτική και ειδική αναστολή του ρεύματος Ιf του καρδιακού βηματοδότη, το οποίο ελέγχει την αυτόματη διαστολική εκπόλωση στο φλεβόκομβο και ρυθμίζει την καρδιακή συχνότητα. Οι καρδιακές επιδράσεις είναι ειδικές για το φλεβόκομβο, χωρίς επίδραση στους χρόνους ενδοκολπικής, κολποκοιλιακής ή ενδοκοιλιακής αγωγής, ούτε στη συσταλτικότητα του μυοκαρδίου ή την κοιλιακή επαναπόλωση.

Μαβακαμτένη

Η μαβακαμτένη είναι ένας εκλεκτικός, αλλοστερικός και αναστρέψιμος αναστολέας της καρδιακής μυοσίνης. Η μαβακαμτένη ρυθμίζει τον αριθμό των κεφαλών της μυοσίνης που μπορούν να εισέλθουν σε κατάσταση παραγωγής ενέργειας, μειώνοντας έτσι (ή εξομαλύνοντας, στην περίπτωση της HCM) την πιθανότητα δυναμοπαραγωγικού συστολικού και υπολειπόμενου διαστολικού σχηματισμού εγκάρσιων γεφυρών. Η μαβακαμτένη μετατοπίζει επίσης τον συνολικό πληθυσμό μυοσίνης προς μια κατάσταση υπερχαλάρωσης μειωμένης κατανάλωσης ενέργειας, η οποία ωστόσο είναι επιστρατεύσιμη. Σε ασθενείς με HCM, η αναστολή της καρδιακής μυοσίνης με τη μαβακαμτένη ομαλοποιεί τη συσταλτικότητα, μειώνει τη δυναμική απόφραξη του LVOT και βελτιώνει τις πιέσεις πλήρωσης της καρδιάς.

Μελδόνιο

Το μελδόνιο είναι ένα δομικό ανάλογο ενός προδρόμου της καρνιτίνης, της γάμμα-βουτυροβεταΐνης (GBB), η οποία έχει ένα άτομο άνθρακα που έχει αντικατασταθεί από άτομο αζώτου. Το μελδόνιο, αναστέλλοντας αναστρέψιμα τη δραστηριότητα της γάμμα-βουτυροβεταϊνυδροξυλάσης, προκαλεί μείωση της βιοσύνθεσης της καρνιτίνης και έτσι εμποδίζει τη μεταφορά λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας μέσω των κυτταρικών μεμβρανών. Συνεπώς, αποτρέπει τη συσσώρευση ισχυρών ενεργοποιημένων μορφών μη οξειδωμένων λιπαρών οξέων, στα κύτταρα, μειώνοντας έτσι τη βλάβη των κυτταρικών μεμβρανών.

Ρανολαζίνη

Η ρανολαζίνη (ranolazine) ενδέχεται να έχει ορισμένες αντιστηθαγχικές επιδράσεις μέσω αναστολής των επαναπολωτικών ρευμάτων ιόντων νατρίου στα καρδιακά κύτταρα. Αυτό μειώνει την ενδοκυτταρική συσσώρευση νατρίου και συνεπώς μειώνει την ενδοκυτταρική υπερφόρτωση με ασβέστιο. Η ρανολαζίνη, μέσω της δράσης της να μειώνει τα επαναπολωτικά ρεύματα ιόντων νατρίου, θεωρείται ότι μειώνει αυτές τις ενδοκυτταρικές ιοντικές ανισορροπίες κατά την ισχαιμία. Αυτή η μείωση σε κυτταρική υπερφόρτωση με ασβέστιο αναμένεται να βελτιώσει τη χαλάρωση του μυοκαρδίου και επομένως να μειώσει τη διαστολική δυσκαμψία της αριστερής κοιλίας.

Ρεγαδενοσόνη

Η ρεγαδενοσόνη (regadenoson) ένας αγωνιστής χαμηλής συγγένειας (Ki ≈ 1,3 μM) για τον A2A υποδοχέα αδενοσίνης, με τουλάχιστον 10 φορές χαμηλότερη συγγένεια για τον A1 υποδοχέα αδενοσίνης (Ki >16,5 μM) και πολύ χαμηλή, εάν όχι καμία, συγγένεια για τους A2B και A3 υποδοχείς αδενοσίνης. Η ενεργοποίηση του A2A υποδοχέα αδενοσίνης παράγει στεφανιαία αγγειοδιαστολή και αυξάνει τη στεφανιαία αιματική ροή (coronary blood flow, CBF).

Τριμεταζιδίνη

Η τριμεταζιδίνη (trimetazidine) βοηθά τα κύτταρα που βρίσκονται σε κατάσταση μειωμένης παροχής αίματος ή οξυγόνου να λειτουργήσουν σωστά και να διατηρήσουν την ισορροπία τους.

Ουβιδεκαρενόνη

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ADENOCOR Αδενοσίνη Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
ADENORYTHM Αδενοσίνη Vianex A.E.
ALPRESTIL Αλπροσταδίλη Galenica A.Ε.
ANPECTIDINE Τριμεταζιδίνη PharmaSwiss Česká Republika s.r.o.
APREDONAV Ιβαμπραδίνη Medochemie Hellas Α.Ε.
BRAVIGO Ιβαμπραδίνη Genepharm Α.Ε.
CAMZYOS Μαβακαμτένη
CARDIOPLEGIA Χλωριούχο μαγνήσιο - Προκαΐνη - Χλωριούχο κάλιο Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
CORLENTOR Ιβαμπραδίνη Laboratoires Servier Industrie
DOBOREL Ιβαμπραδίνη Elpen A.E.
DOLCISPRAY Ινδομεθακίνη Olvos Science A.E.
INDOCID Ινδομεθακίνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
IVABRADINE Ivabradine oxalate
LAZELA Ρανολαζίνη Demo Α.Β.Ε.Ε.
NEOPROFEN Ιβουπροφαίνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
NOVAZIDINE Trimetazidine hydrochloride Help A.B.E.E.
PEDEA Ιβουπροφαίνη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
PROCORALAN Ιβαμπραδίνη Laboratoires Servier Industrie
PROSTIN VR Αλπροσταδίλη Pfizer Hellas A.E.
RANEXA Ρανολαζίνη Menarini International Operations Luxembourg S.A.
RANOLAZINE Ρανολαζίνη Genepharm Α.Ε.
RAPISCAN Ρεγαδενοσόνη Pharmazac Α.Ε.
VADYRANO Ιβαμπραδίνη Pharmathen Α.Β.Ε.Ε.
VASTAREL Τριμεταζιδίνη Servier Hellas Ε.Π.Ε.
ZIDIN Trimetazidine hydrochloride Vivax Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.