Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Υποκατάστατα δακρύων και παρεμφερή προϊόντα

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 11.07

Tα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για να εμποδίσουν βλάβες του κερατοειδή σε πάσχοντες από μειωμένη ή μη φυσιολογική έκκριση δακρύων (ξηροφθαλμία όπως σε ξηρά κερατοεπιπεφυκίτιδα, σύνδρομο Sjogren), νευροπαραλυτική κερατίτιδα και άλλα παρόμοια σύνδρομα. Eπίσης χρησιμοποιούνται σε φυσιολογικούς οφθαλμούς για ανακούφιση από ξηρότητα, λόγω έκθεσης σε διάφορους ερεθιστικούς παράγοντες (βλ. και 11.06 ). Δεν υπάρχουν γνωστές αντενδείξεις για τη χρήση τους, εκτός από τυχόν υπερευαισθησία στη δραστική ουσία.

Tα φάρμακα αυτά είναι υδατοδιαλυτά πολυμερή (συνήθως εστέρες κυτταρίνης ή πολυβινυλική αλκοόλη) που συμπεριφέρονται ως υποκατάστατα των δακρύων αυξάνοντας το πάχος της προκεράτιας στιβάδας τους. Tα διαλύματα αυτά πρέπει να είναι ισότονα προς τα δάκρυα με σταθερό pH, για να μην προκαλούν ανεπιθύμητες ενέργειες. Xορηγούνται γενικώς ανά 1-2 ώρες τα κολλύρια και ανά 6-12 ώρες οι γέλες και αλοιφές ή όπως καθοριστεί από τον Οφθαλμίατρο κατά περίπτωση.

Για την ξηροφθαλμία χρησιμοποιείται επίσης αλοιφή υγρής παραφίνης, η οποία επειδή προκαλεί παροδικό θάμβος όρασης είναι προτιμώτερο να εφαρμόζεται πριν από την κατάκλιση.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

11 Φάρμακα οφθαλμικών παθήσεων

11.07 Υποκατάστατα δακρύων και παρεμφερή προϊόντα

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η καρβομέρη (carbomer) είναι μια πολύ ιξώδης διαφανής γέλη που μπορεί να χορηγηθεί με μορφή σταγόνων. Μετά την τοπική χορήγηση, εξαπλούται ταχέως επί του επιπεφυκότος και του κερατοειδούς και δεν αφήνει ραβδώσεις στο μάτι. Σχηματίζει ένα προστατευτικό στρώμα με μακρύ χρόνο επαφής με τον κερατοειδή.

Η υπρομελλόζη (hypromellose) παρατείνει την επαφή της προκεράτιας δακρυϊκής στιβάδας με τον κερατοειδή αυξάνοντας έτσι την εφύγρανση τόσο του κερατοειδή όσο και του επιπεφυκότα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ομαλότερη κίνηση του ταρσικού επιπεφυκότα επάνω στον κερατοειδή.

Η πολυβιδόνη (polyvidone) είναι ένα συνθετικό πολυμερές που περιέχει γραμμικές Vinyl-2-pyrrolidone ομάδες. Ο βαθμός πολυμερισμού οδηγεί σε πολυμερή με διαφορετικά μοριακά βάρη. Η εφύγρανση της επιφανείας του κερατοειδούς προκαλείται κυρίως από την βλεννίνη που παράγεται στον επιπεφυκότα. Η πολυβιδόνη απορροφάται στην επιφάνεια του κερατοειδούς και σχηματίζει υδρόφιλη επιφάνεια.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
DURATEARS Ορυκτέλαιο - Λανολίνη - Βαζελίνη Alcon Laboratories Α.E.B.E.
LIPOSIC Καρβομέρη
PROTAGENT Πολυβιδόνη Pharmex S.A.
REFRESH PLUS Carmellose sodium Allergan Pharmaceuticals Ltd
THILOGEL Καρβομέρη Alcon Laboratories Α.E.B.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.