Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ανθρώπινη λευκωματίνη (Human Albumin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 09.03.02.01

Eνδείξεις: Αποκατάσταση και διατήρηση του κυκλοφορούντος όγκου αίματος, όταν έχει αποδειχθεί η έλλλειψη του όγκου και ότι είναι κατάλληλη η χρήση ενός κολλοειδούς.

Aντενδείξεις: Iστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προϊόντα λευκωματίνης. όλες οι αντιδράσεις στις οποίες η υπερογκαιμία και οι επιπτώσεις της (π.χ. αυξημένος όγκος παλμού, αυξημένη πίεση αίματος) ή η αιμοαραίωση αντιπροσωπεύουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τον ασθενή. Παραδείγματα τέτοιων καταστάσεων είναι: Μη αντιρροπούμενη καρδιακή ανεπάρκεια, υπέρταση, οισοφαγικοί κιρσοί, πνευμονικό οίδημα, αιμορραγική διάθεση, σοβαρή αναιμία, ανουρία νεφρικής και μετανεφρικής αιτιολογίας. Συμπυκνωμένα διαλύματα: Αφυδάτωση (να εγχέεται ταυτόχρονα επαρκής ποσότητα υγρού).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: H εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών μετά από έγχυση ανθρώπινης λευκωματίνης είναι σπάνια. Ήπιας μορφής αντιδράσεις όπως εξάψεις, κνίδωση, πυρετός, ναυτία, συνήθως εξαφανίζονται ταχέως εφόσον επιβραδυνθεί ή διακοπεί η έγχυση. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθούν αντιδράσεις που φθάνουν μέχρι καταπληξίας. Στις περιπτώσεις αυτές διακόπτεται η έγχυση και ακολουθείται η κατάλληλη θεραπεία.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε περιπτώσεις εμφάνισης αλλεργικών ή αναφυλακτικού τύπου αντιδράσεων, διακόπτεται αμέσως η έγχυση. Eάν οι αντιδράσεις επιμένουν συνιστάται κατάλληλη θεραπεία. Πρέπει να ακολουθούνται οι ισχύουσες ειδικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της καταπληξίας.

H κολλοειδωσμωτική δράση της ανθρώπινης λευκωματίνης 20% είναι περίπου τετραπλάσια αυτής του πλάσματος του αίματος. Kατά συνέπεια, όταν χορηγείται συμπυκνωμένη λευκωματίνη, πρέπει να διασφαλίζεται επαρκής ενυδάτωση του ασθενούς. Oι ασθενείς παρακολουθούνται προσεκτικά για προφύλαξη από κυκλοφοριακή υπερφόρτιση και υπερενυδάτωση.

Σε περίπτωση που ο απαιτούμενος όγκος ανθρώπινης λευκωματίνης 20% ή 25% υπερβαίνει τα 200 ml, χορηγούνται επιπροσθέτως κατάλληλα διαλύματα ηλεκτρολυτών για διατήρηση φυσιολογικού ισοζυγίου υγρών. Eναλλακτικά μπορεί να συνεχιστεί η θεραπεία με λευκωματίνη 5%. Eάν πρόκειται να αντικατασταθούν σχετικά μεγάλες ποσότητες είναι αναγκαίος ο έλεγχος της πήξης και του αιματοκρίτη. Πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για να διασφαλισθεί η επαρκής υποκατάσταση των άλλων συστατικών του αίματος (παραγόντων πήξης, ηλεκτρολυτών, αιμοπεταλίων, και ερυθροκυττάρων). Eάν ο αιματοκρίτης μειωθεί κάτω του 30% χορηγούνται συμπυκνωμένα ερυθροκύτταρα.

Σε ορισμένα προϊόντα που περιέχουν και γλυκόζη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η χορήγηση σε διαβητικούς. Kατά την κύηση και τη γαλουχία η λευκωματίνη χορηγείται μόνον εφόσον είναι εντελώς απαραίτητη. Bλέπε επίσης εισαγωγή κεφ. 02.12 .

Δοσολογία: H δοσολογία και η ταχύτητα έγχυσης προσαρμόζονται στις εκάστοτε ανάγκες του συγκεκριμένου ασθενή. Για τον καθορισμό της απαιτούμενης δόσης πρέπει να διενεργούνται μετρήσεις του κυκλοφορούντος όγκου και όχι των επιπέδων της λευκωματίνης στο πλάσμα. Χορηγείται απευθείας ενδοφλεβίως ή μετά από αραίωση σε ισότονο διάλυμα π.χ. γλυκόζη 5% ή χλωριούχο νάτριο 0.9%. Δεν πρέπει να αραιώνεται με ενέσιμο ύδωρ, διότι είναι δυνατόν να προκαλέσει αιμόλυση. Για τις περιπτώσεις εκτεταμένης υποκατάστασης ή με αιματοκρίτη < 30% βλ. Προσοχή στη χορήγηση.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ALBUMINATIV/Octapharma: inj.so.inf 200mg/ml 1vial x 50ml, x 100ml
ALBUMIN LFB/Vianex: inj.so.inf 20% 1vial x 50ml, x 100ml
ALBUREX/Demo: sol.iv.inf 20% 1vial x 50ml, x 100ml
HUMAN ALBUMIN/BAYER/Bayer: inj.so.inf 250mg/ml 1vial x 50ml, 1vial x 100ml
HUMAN ALBUMIN/BEHRING/ΖLB Behring: inj.so.inf 20% fl x 50ml, fl x 100ml
HUMAN ALBUMIN/BIOTEST – LOW SALT CONTENT/Biotest: inj.so.inf 20% bottle x 50ml, bottle x 100ml
HUMAN ALBUMIN/GRIFOLS/Demo: inj. so. inf 200mg/ml vial x 50ml, vial x 100ml
ZENALB/Galenica: inj.so.inf 20% bottle x 50ml, bt x 100ml

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.03 Παρεντερικά διαλύματα

09.03.02 Πλάσμα και υποκατάστατα πλάσματος

09.03.02.01 Ανθρώπινη λευκωματίνη (Human Albumin)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αλβουμίνη

Η ανθρώπινη λευκωματίνη (albumin) αντιστοιχεί σε κλάσμα άνω του ημίσεως της ολικής πρωτεΐνης του πλάσματος και αντιπροσωπεύει περίπου το 10% της πρωτεϊνικής σύνθεσης που διενεργείται στο ήπαρ. Οι πιο σημαντικές φυσιολογικές λειτουργίες της λευκωματίνης απορρέουν από τη συμμετοχή της στην ογκωτική πίεση του αίματος και στη λειτουργία μεταφοράς. Η λευκωματίνη σταθεροποιεί την κυκλοφορούσα ποσότητα αίματος και μεταφέρει ορμόνες, ένζυμα, φάρμακα και τοξίνες.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ALBIOMIN Αλβουμίνη Vianex A.E.
ALBUMINATIV Αλβουμίνη Octapharma Hellas A.E.
ALBUMINE-LFB Αλβουμίνη Vianex A.E.
ALBUREX Αλβουμίνη CSL Behring Ε.Π.Ε.
FLEXBUMIN Αλβουμίνη Baxalta Innovations GmbH
HUMAN ALBUMIN Human albumin
PLASBUMIN Αλβουμίνη
ZENALB Αλβουμίνη Galenica A.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.