Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Πλάσμα και υποκατάστατα πλάσματος

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 09.03.02

Eίναι διαλύματα υδροξυαιθυλαμύλου , δεξτρανών και ζελατίνης που έχουν την ιδιότητα κατακράτησης νερού στο μόριό τους. Οι μεγαλομοριακές αυτές ουσίες παραμένουν για μακρύ χρονικό διάστημα στην κυκλοφορία του αίματος και μεταβολίζονται βραδέως, ώστε να συγκρατούν νερό και να διατηρούν φυσιολογικό όγκο κυκλοφορούντων υγρών.

Για τον λόγο αυτόν χρησιμοποιούνται για την αύξηση του όγκου του αίματος σε περιπτώσεις υποογκαιμίας και τη θεραπεία του shock που οφείλεται σε αιμορραγία ή απώλεια πλάσματος (εγκαύματα), καθώς και στις περιπτώσεις που απαιτείται αραίωση του αίματος ως προς τα έμμορφα συστατικά του.

Τα διαλύματα υδροξυαιθυλαμύλου (μοριακό βάρος 200.000) μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν κατά τη διαδικασία της λευκαφαίρεσης ή ως συμπλήρωμα του όγκου του αίματος σε περιπτώσεις χειρουργικών επεμβάσεων με εξωσωματική κυκλοφορία.

Τα προϊόντα αυτά διευκολύνουν τη μικροκυκλοφορία και ορισμένα βελτιώνουν τα ρεολογικά χαρακτηριστικά του αίματος (π.χ. υδροξυαιθυλάμυλο). Πλεονέκτημά τους είναι το χαμηλό κόστος καθώς και η χορήγηση τους ανεξαρτήτως ομάδας αίματος. Μειονεκτήματα των δεξτρανών είναι η παρεμβολή τους στον προσδιορισμό ουσιών που καθημερινά είναι αναγκαίος στην κλινική πράξη και στην παρεμπόδιση συχνά του καθορισμού των ομάδων αίματος και της άμεσης διασταύρωσης, η πιθανότητα αλλεργικών αντιδράσεων (σημαντικό επίσης και για τις ζελατίνες) και η αρνητική επίδραση στους παράγοντες πήξης του αίματος.

Η λευκωματίνη είναι η κύρια πρωτεΐνη του πλάσματος (3.4-4.7g/100ml) και βρίσκεται κατά 40% στο πλάσμα και κατά 60% στο εξωκυττάριο υγρό. Είναι η κύρια πρωτεΐνη, η οποία εξασφαλίζει την ωσμωτική πίεση του πλάσματος (λιπαρών οξέων, ορμονών κ.λ.π.) και πολλών φαρμάκων (πενικιλλίνης, ασπιρίνης κ.ά). Η στάθμη της στο αίμα ελαττώνεται σε περιπτώσεις στις οποίες μειώνεται η σύνθεσή της (λ.χ. σε ηπατοπάθειες), η απορρόφησή της (λ.χ. δυσαπορρόφηση) ή η αποβολή της (νεφρώσεις).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

09 Φάρμακα παθήσεων αίματος και θρέψης

09.03 Παρεντερικά διαλύματα

09.03.02 Πλάσμα και υποκατάστατα πλάσματος

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Το διάλυμα υδροξυαιθυλαμύλου (hydroxyrthyl starch) έχει την ιδιότητα κατακράτησης νερού στο μόριό του. Η μεγαλομοριακή αυτή ουσία παραμένει για μακρύ χρονικό διάστημα στην κυκλοφορία του αίματος και μεταβολίζεται βραδέως, ώστε να συγκρατεί νερό και να διατηρεί φυσιολογικό τον όγκο κυκλοφορούντων υγρών.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
GELOFUSINE Succinylated gelatin - Χλωριούχο νάτριο - Sodium hydroxide Βιοσέρ Α.Ε.
HAEMACCEL Πολυτζελίνη Piramal Healthcare U.K. Ltd
TETRASPAN Poly (0-2-hydroxyethyl) starch (M.W 200000) - Χλωριούχο νάτριο - Χλωριούχο κάλιο - ... Βιοσέρ Α.Ε.
VOLULYTE Poly (0-2-hydroxyethyl) starch (M.W 200000) - Sodium acetate trihydrate - Χλωριούχο νάτριο - ... Fresenius Kabi Hellas A.E.
VOLUVEN Υδροξυαιθυλάμυλο - Χλωριούχο νάτριο Fresenius Kabi Hellas A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.