Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Aντιανδρογόνα

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 06.05.01.02

Tα αντιανδρογόνα αναστέλλουν τη δράση των ανδρογόνων στα όργανα-στόχους.

H οξεική κυπροτερόνη, που είναι ανταγωνιστής των ανδρογόνων, έχει επίσης σημαντική προγεστερονική δράση με την οποία αναστέλλεται η αυξημένη έκκριση των γοναδοτροπινών LH και FSH. Aποτέλεσμα της δράσης αυτής είναι η ενίσχυση της αντιανδρογόνου ενέργειάς της. H οξεική κυπροτερόνη χρησιμοποιείται στην καταστολή της ορμονικά υπέρμετρης σεξουαλικής διέγερσης και θεραπεία της σεξουαλικής παρέκκλισης σε ενήλικες άνδρες. Για τη χρήση της σε ανεγχείρητο καρκίνο του προστάτη βλ. κεφ. 08.07.04 . Αναστέλλει τη φυσιολογική σπερματογένεση και προκαλεί στείρωση, που όμως αποκαθίσταται με τη διακοπή της θεραπείας. Eπίσης, χρησιμοποιείται στις γυναίκες σε περιπτώσεις βαριάς ακμής, δασυτριχισμού και ανδρογεννητικής αλωπεκίας. H παρατηρήση ότι η χορήγηση της κυπροτερόνης σε πειραματόζωα μπορεί να προκαλέσει ηπατικά νεοπλάσματα θα πρέπει να υπάρχει στη σκέψη πριν από την έναρξη της θεραπείας με αντιανδρογόνα και να γίνεται προσεκτική θεώρηση των αναμενόμενων ευεργετικών αποτελεσμάτων, σε σχέση με τον δυνητικό αυτόν κίνδυνο.

H βικαλουταμίδη είναι ένα μη στεροειδές αντιανδρογόνο χωρίς άλλη ενδοκρινική δράση. Συνδέεται με τους υποδοχείς των ανδρογόνων αναστέλλοντας τη δράση τους. H αναστολή έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των όγκων του προστάτη (βλ. κεφ. 08.07.04 ).

Η δουταστερίδη και η φιναστερίδη αναστέλλουν το ένζυμο 5α-αναγωγάση (ρεδουκτάση), το οποίο μετατρέπει την τεστοστερόνη στο ισχυρότερο ανδρογόνο την διϋδροτεστοστερόνη, η δε αναστολή αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση του όγκου του προστάτη και τη βελτίωση των συμπτωμάτων επί υπερτροφίας του. Αποτελούν εναλλακτική θεραπεία των α-αποκλειστών (κεφ. 02.05.05 ).

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.05 Γεννητικές ορμόνες

06.05.01 Γεννητικές ορμόνες άρρενος

06.05.01.02 Aντιανδρογόνα

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η φιναστερίδη είναι ένας συναγωνιστικός και εξειδικευμένος αναστολέας της 5-αρεδουκτάσης, με την οποία σχηματίζει προοδευτικά ένα σταθερό ενζυμικό σύμπλοκο, του οποίου η διάσπαση είναι εξαιρετικά αργή (t1/2 = 30 ημέρες). In vivo και In vitro η φιναστερίδη έχει δείξει ότι είναι ένας ειδικός αναστολέας τύπου ΙΙ της 5α-ρεδουκτάσης και δεν έχει συγγένεια με τους υποδοχείς των ανδρογόνων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ANDROCUR Κυπροτερόνη Bayer Hellas Α.Β.Ε.Ε.
APEX Βικαλουταμίδη Γερολυμάτος Medical Α.Ε.
BICADEX Βικαλουταμίδη Santa Pharma A.E.
BICALUT Βικαλουταμίδη Genepharm Α.Ε.
BICATIN Βικαλουταμίδη Pharmanel Pharmaceuticals Α.Ε.
BIKALEN Βικαλουταμίδη Elpen A.E.
LIBEPROSTA Serenoa repens lipidosterolic extract Pierre Fabre Φάρμακα Α.Ε.
VERODEX Βικαλουταμίδη Opus Materia Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.