Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 06.05.01.02.01

Eνδείξεις: Bλ. εισαγωγή. Για καρκίνο του προστάτη βλ. κεφ. 08.07.04 .

Aντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία, ηπατικές παθήσεις, ίκτερος ή παρατεταμένος κνησμός κατά τη διάρκεια προηγούμενης κύησης, ιστορικό έρπητα κύησης, σύνδρομο Dubin-Johnson, σύνδρομο Rotor, προηγηθέντες ή υφιστάμενοι ηπατικοί όγκοι, φθοροποιές νόσοι, βαριές χρόνιες καταθλίψεις, προηγηθείσες ή υφιστάμενες θρομβοεμβολικές καταστάσεις, βαρύς διαβήτης με αγγειακές επιπλοκές, δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γυναικομαστία, γαλακτόρροια, κακοήθη οζίδια μαστού, μείωση εγρήγορσης και ικανότητας αντίδρασης, μελαγχολία, αύξηση σωματικού βάρους, καταστολή λειτουργίας του φλοιού των επινεφριδίων, υπόχρωμη αναιμία. Σε ασθενείς που έλαβαν 200-300 mg του φαρμάκου αναφέρθηκαν περιπτώσεις οξείας ηπατοτοξικότητας ενίοτε θανατηφόρας.

Aλληλεπιδράσεις: Xρόνια λήψη οινοπνεύματος μειώνει τη δραστικότητα του φαρμάκου. Η ανάγκη σε από του στόματος αντιδιαβητικά δισκία ή ινσουλίνη μπορεί να αλλάξει.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε χρόνια ηπατική νόσο, σακχαρώδη διαβήτη. Συνιστάται κατά τη διάρκεια της θεραπείας, για ενδεχόμενη καταστολή του φλοιού των επινεφριδίων, περιοδικός εργαστηριακός έλεγχος.

Δοσολογία: Για τις ενδείξεις στους άνδρες συνήθως 50 mg από το στόμα δύο φορές την ημέρα ή ενδομυϊκώς 300mg ανά 10 – 14 ημέρες. Για τις ενδείξεις στις γυναίκες (λαμβάνεται μαζί με το σκεύασμα Gynofen 35) καθημερινά 10 mg από την 1η έως την 15η ημέρα του κύκλου για 21 ημέρες, Ακολουθεί διάλειμμα λήψης 7 ημερών και στη συνέχεια η λήψη συνεχίζεται από την επόμενη ημερολογιακή συσκευασία και των δύο σκευασμάτων ανεξάρτητα από το αν η αιμορραγία έχει σταματήσει. Εάν δεν εμφανιστεί αιμορραγία, η θεραπεία πρέπει να διακοπεί και να αποκλειστεί η κύηση πριν συνεχιστεί η λήψη τους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ANDROCUR/Schering: tab 10mg x 15, 50mg x 50 – oily.inj 300mg/3ml-amp x 3

Εθνικό συνταγολόγιο

06 Φάρμακα παθήσεων ενδοκρινών αδενών - ορμόνες

06.05 Γεννητικές ορμόνες

06.05.01 Γεννητικές ορμόνες άρρενος

06.05.01.02 Aντιανδρογόνα

06.05.01.02.01 Κυπροτερόνη οξεική (Cyproterone Acetate)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Κυπροτερόνη

H κυπροτερόνη, που είναι ανταγωνιστής των ανδρογόνων, έχει επίσης σημαντική προγεστερονική δράση με την οποία αναστέλλεται η αυξημένη έκκριση των γοναδοτροπινών LH και FSH. H κυπροτερόνη αναστέλλει την φυσιολογική σπερματογένεση και προκαλεί στείρωση, που όμως αποκαθίσταται με τη διακοπή της θεραπείας.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.