Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
 

Άλλα αντιπρωτοζωικά φάρμακα

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.04.02

Κατά της αμοιβαδώσεως χρησιμοποιούνται η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη (βλ. 05.01.16.01 μετρονιδαζόλη (Metronidazole) & 05.01.16.02 τινιδαζόλη (Tinidazole) και η διλοξανίδη (δεν κυκλοφορεί). Κατά της λαμβλιάσεως χρησιμοποιούνται η μετρονιδαζόλη, η τινιδαζόλη και η μεπακρίνη (η τελευταία δεν κυκλοφορεί).

Κατά της λεϊσμανιάσεως χρησιμοποιείται παράγωγο του αντιμονίου, το στιβογλυκονικό νάτριο (χορηγείται από τα Υγειονομικά Κέντρα), η αμφοτερικίνη Β (βλ. 05.02.01 λιποσωματική αμφοτερικίνη Β (Amphotericin B encapsulated in Liposomes) και η πενταμιδίνη (δεν κυκλοφορεί).

Η τοξοπλάσμωση, προκαλούμενη από το Toxoplasma gondii, είναι νόσος η οποία αυτοϊάται. Αντίθετα, σε περιπτώσεις οφθαλμικής προσβολής ή σε ανοσοκατασταλμένα άτομα επιβάλλεται θεραπευτική αγωγή. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η πυριμεθαμίνη μόνη ή σε συνδυασμό με κλινδαμυκίνη (βλ. 05.01.08.01 κλινδαμυκίνη (Clindamycin) ή κλαριθρομυκίνη (βλ. 05.01.07.03 κλαριθρομυκίνη (Clarithromycin) ή αζιθρομυκίνη (βλ. 05.01.07.01 αζιθρομυκίνη (Azithromycin). Η σπιραμυκίνη (βλ. 05.01.07.06 σπιραμυκίνη (Spiramycin) είναι πιθανώς αποτελεσματική στην οφθαλμική τοξοπλάσμωση, καθώς και στην τοξοπλάσμωση κατά την κύηση, επειδή αντενδείκνυται η πυριμεθαμίνη και χορηγείται καθ’ όλη τη διάρκειά της.

Η πνευμονία που προκαλείται από Pneumocystis carinii (νέα ονομασία Pneumocystis jiroveci) προσβάλλει τους ανοσοκατασταλμένους ασθενείς και είναι η συνήθης αιτία της πνευμονίας σε ασθενείς με AIDS. Για αυτήν χρησιμοποιείται η κλινδαμυκίνη και ο συνδυασμός σουλφαμεθοξαζόλης- τριμεθοπρίμης (βλ. 05.01.11.01 σουλφαμεθοξαζόλη + τριμεθοπρίμη (Sulfamethoxazole + Trimethoprim) και σε δυσανεξία στη θεραπεία με αυτόν η ατοβακόνη. Η ατοβακόνη είναι ένας εκλεκτικός και ισχυρός αναστολέας της αλύσου μεταφοράς ηλεκτρονίων των μιτοχονδρίων των ευκαριωτικών κυττάρων σε ένα αριθμό παρασιτικών πρωτοζώων, με αποτέλεσμα την αναστολή της σύνθεσης νουκλεϊνικών οξέων και ΑΤΡ. Εχει ισχυρή δράση εναντίον των πρωτοζώων και ειδικά κατά του παρασιτικού μύκητα που ομοιάζει με πρωτόζωο, Pneumocystis carinii.

Περιεχόμενα κεφαλαίου

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η ατοβακουόνη (atovaquone) είναι ένας εκλεκτικός και ισχυρός αναστολέας της αλύσου μεταφοράς ηλεκτρονίων των μιτοχονδρίων των ευκαριωτικών κυττάρων σε ένα αριθμό παρασιτικών πρωτοζώων και του παρασιτικού μύκητα P. jiroveci. Το σημείο δράσης της φαίνεται ότι είναι το σύμπλεγμα του κυττοχρώματος bc1 (σύμπλεγμα III).

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
WELLVONE Ατοβακόνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.