Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κλινδαμυκίνη (Clindamycin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.01.08.01

Eνδείξεις: Σταφυλοκοκκικές λοιμώξεις (π.χ. οστεομυελίτιδα, σηπτική αρθρίτιδα), πνεύμονος, στρεπτοκοκκικές, λοιμώξεις από αναερόβια, κυρίως Bacteroides fragilis. Εγκεφαλική τοξοπλάσμωση σε ασθενείς με AIDS σε συνδυασμό με πυριμεθαμίνη, πνευμονία από Pneumocystis carinii. Λοιπές βλ.κεφ. 13.05.01 & 07.05 .

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στο φάρμακο ή στη λινκομυκίνη, διαρροϊκά σύνδρομα, ιστορικό κολίτιδας ή εντερίτιδας ή κολίτιδας από αντιβιοτικά.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: έμετοι, διάρροια, που επιβάλλει άμεση διακοπή της θεραπείας, ψευδομεμβρανώδης κολίτιδα συχνά πολύ επικίνδυνη. Eπίσης αύξηση τρανσαμινασών, αλκαλικής φωσφατάσης σε παρεντερική χορήγηση.

Aλληλεπιδράσεις: Mε αναισθητικά γενικής αναισθησίας ή παράγοντες που προκαλούν νευρομυϊκό αποκλεισμό μπορεί να προκληθεί καταστολή του αναπνευστικού ή και παράλυση που αντιμετωπίζεται με χορήγηση αλάτων ασβεστίου και αντιχολινεστερασικά. Xλωραμφενικόλη και ερυθρομυκίνη ανταγωνίζονται τη δράση της. Προσροφητικές ουσίες (καολίνης κλπ.) μειώνουν την απορρόφησή της.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε κύηση, γαλουχία. Nα αποφεύγεται η ταχεία ενδοφλέβια χορήγηση (κίνδυνος καρδιακής ανακοπής) και η εφάπαξ χορήγηση δόσης > 600 mg βαθέως ενδομυϊκώς.

Δοσολογία: Aπό το στόμα 150-300 mg/6ωρο. Eνδομυϊκώς ή σε βραδεία ενδοφλέβια έγχυση 600 mg έως 2.4g/24ωρο σε 2-4 δόσεις. Εγκεφαλική τοξοπλάσμωση 600-1200 mg/6ωρο επί 2 εβδομάδες από το στόμα ή ενδοφλεβίως και ακολούθως 300-600 mg/6ωρο από το στόμα για 8-10 εβδομάδες σε συνδυασμό με πυριμεθαμίνη 25-75 mg/ημέρα από το στόμα. Πνευμονία από P. carinii 600-900 mg/6ωρο ή 900 mg/8ωρο ενδοφλεβίως ή 300-450 mg/6ωρο από το στόμα σε συνδυασμό με πριμακίνη 10-30 mg/ημέρα από το στόμα επί 21 ημέρες. Παιδιά 15-40 mg/kg/24ωρο σε 3-4 δόσεις. Aραιώνεται σε ισότονο διάλυμα χλωριούχου νατρίου ή δεξτρόζης.

Φαρμακευτικά προϊόντα+

Clindamycin Hydrochloride:

DALACIN-C/Pfizer: caps 300mg x 16

Clindamycin Phosphate:

DALACIN C/Pfizer: inj.sol 600mg/ 4ml-amp x 1

+ Οι περιεκτικότητες εκφράζονται σε Κλινδαμυκίνη.

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.08 Λινκοζαμίδες

05.01.08.01 Κλινδαμυκίνη (Clindamycin)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
DALACIN-C Κλινδαμυκίνη Pfizer Hellas A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.