Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σουλφαμεθοξαζόλη + Τριμεθοπρίμη (Sulfamethoxazole + Trimethoprim)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.01.11.01

Eνδείξεις: Πνευμονία από Pneumocystis carinii (PC) και προφύλαξη από αυτήν σε ανοσοκατασταλμένους ασθενείς, ουρολοιμώξεις από ευαίσθητα είδη Ε.coli, Klebsiella, Enterobacter, Morganella morganii, Proteus mirabilis ή vulgaris, εντερίτιδα από Shigella flexneri ή sonnei, διάρροια ταξιδιωτών από Ε.coli, παροξύνσεις χρόνιας βρογχίτιδας και οξεία μέση ωτίτιδα από ευαίσθητα είδη S. pneumoniae, H. influenzae, θεραπεία και πρόληψη νοκαρδίασης, τοξοπλάσμωση.

Aντενδείξεις: Yπερευαισθησία στα συστατικά ή στις σουλφοναμίδες. Σοβαρή ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, ένδεια G6PD, 3o τρίμηνο κύησης, γαλουχία, βρέφη < 8 εβδομάδων, κληρονομική πορφυρία, αιματολογικές δυσκρασίες, επιβεβαιωμένη μεγαλοβλαστική αναιμία λόγω ανεπάρκειας φυλλικού.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Γαστρεντερικές διαταραχές (ναυτία, έμετοι, διάρροια, κλπ.), αντιδράσεις υπερευαισθησίας, όπως εξανθήματα, πολύμορφο ερύθημα, σύνδρομο Stevens-Johnson, σύνδρομο Lyell, αιματολογικές διαταραχές (λευκοπενία, θρομβοπενία, αιμολυτική και μεγαλοβλαστική αναιμία, από την τριμεθοπρίμη), ίκτερος. Σοβαρές αντιδράσεις υπερευαισθησίας έχουν αναφερθεί σε ασθενείς με επίκτητη ανοσοανεπάρκεια.

Aλληλεπιδράσεις: Eνισχύει τη δράση αντιδιαβητικών από του στόματος, της φαινυτοΐνης, της αντιφυλλικής δράσης της μεθοτρεξάτης και της πυριμεθαμίνης, της προκαϊναμίδης, της αμανταδίνης, των κουμαρινικών αντιπηκτικών, της διγοξίνης. Αυξημένος κίνδυνος νεφροτοξικότητας με κυκλοσπορίνη, αιματολογικής τοξικότητας με αζαθειοπρίνη και μερκαπτοπουρίνη, ακοκκιοκυτταραιμίας με κλοζαπίνη, κοιλιακών αρρυθμιών με αμιωδαρόνη, καταστολής του μυελού των οστών με ζιδοβουδίνη, θρομβοπενίας και πορφύρας με διουρητικά θειαζίδια.

Προσοχή στη χορήγηση: Tο φάρμακο ενδέχεται να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις, ενίοτε θανατηφόρες, ιδιαίτερα από το αίμα και το δέρμα και η χορήγησή του πρέπει να διακόπτεται όταν εμφανισθεί δερματικό εξάνθημα ή κάποια αιματολογική διαταραχή. Mε εξαίρεση τη λοίμωξη από PC, τη νοκαρδίαση και την τοξοπλάσμωση στις λοιπές περιπτώσεις να σταθμίζεται η ανάγκη χορήγησής του όταν υπάρχουν εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Παρακολούθηση ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας. Eπαρκής ενυδάτωση.

Δοσολογία

Aπό το στόμα: 960 mg/12ωρο.

Παιδιά: 8 εβδομάδων-6 μηνών 120mg, 6 μηνών-6 ετών 240mg και 6-12 ετών 480 mg ανά 12ωρο.

Ενδοφλεβίως: 960 mg/12ωρο. Θεραπεία για πνευμονία από PC ενήλικες και παιδιά 120mg/kg/24ωρο σε 2-4 δόσεις για 2-3 εβδομάδες, προφύλαξη πνευμονίας από PC από το στόμα 960mg καθημερινώς ή κάθε 2 ημέρα, παιδιά (750+150)mg/m2/ημέρα σε 2 ίσες δόσεις καθημερινώς ή για 3 συνεχόμενες ημέρες ανά εβδομάδα.

Νοκαρδίαση: Εχουν χρησιμοποιηθεί δόσεις (800+160) mg 6-8 φορές ημερησίως για 3-6 μήνες.

Τοξοπλάσμωση: Για θεραπεία δεν υπάρχει ομοφωνία για την κατάλληλη δόση, για προφύλαξη όπως για πνευμονία από PC. Xρειάζεται μείωση της δοσολογίας στο ήμισυ όταν η κάθαρση κρεατινίνης είναι 15-30 ml/min, ενώ όταν είναι < 15 ml/min δεν πρέπει να χρησιμοποιείται. Σε αιμοκάθαρση συμπληρωματική δόση. Σε περιτοναϊκή κάθαρση (800+160) mg ανά 48ωρο.

Φαρμακευτικά προϊόντα

BACTRIMEL/Roche: tab (800+160)mg forte x 10 – syr (400+80)mg/5ml forte fl x 100inj.so.inf (400+80)mg/5ml-amp x 5
SEPTRIN/GlaxoSmithKline: tab(800+160)mg x 10 – oral.susp (400+80) mg/5ml fl x 100+ δοσιμετρική συσκευή

+ ή Kο-τριμοξαζόλη (Co-trimoxazole)

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.01 Αντιμικροβιακά

05.01.11 Σουλφοναμίδες

05.01.11.01 Σουλφαμεθοξαζόλη + Τριμεθοπρίμη (Sulfamethoxazole + Trimethoprim)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
BACTRIMEL Σουλφαμεθοξαζόλη - Τριμεθοπρίμη Roche Hellas Α.Ε.
COTRIM E-RATIOPHARM Σουλφαμεθοξαζόλη - Τριμεθοπρίμη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.