Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Λιποσωμιακή αμφοτερικίνη B (Amphotericin Β encapsulated in Liposomes)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.02.01

Eνδείξεις: Συστηματικές μυκητιάσεις από υφομύκητες (aspergillus spp., mucor spp.) άλλες βαριές συστηματικές μυκητιάσεις που δεν ανταποκρίνονται στη συμβατική αμφοτερικίνη Β ή σε αντένδειξη χορήγησής της εξαιτίας συνυπάρχουσας νεφρικής ανεπάρκειας ή σε ισχυρή δυσανεξία σε αυτήν, κρυπτοκοκκική μηνιγγίτιδα και γενικευμένη κρυπτοκοκκίωση σε ασθενείς με AIDS, πιθανολογούμενη μυκητίαση σε εμπύρετους ουδετεροπενικούς ασθενείς, σπλαχνική λεϊσμανίαση.

Αντενδείξεις: Σε ασθενείς με κατακράτηση αζώτου.

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Συστηματικές τοξικές αντιδράσεις που συμπεριλαμβάνουν πυρετό και ρίγη (ένδειξη για τη μείωση της συνολικής ημερήσιας δόσης, όταν αυτό είναι εφικτό). Υποκαλιαιμία, ναυτία, έμετος, διάρροια, εξάνθημα, δύσπνοια, υπεργλυκαιμία, αύξηση της κρεατινίνης, της ουρίας και της αλκαλικής φωσφατάσης του ορού, υπομαγνησιαιμία, κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία , υπασβεστιαιμία, βήχας, επίσταξη, υπόταση, ταχυκαρδία, θρομβοφλεβίτιδα, μεταβολή της αρτηριακής πίεσης, αρρυθμία, ίλιγγος, εμβοές, σπασμοί, θρομβοκυτοπενία, λευκοπενία, οξεία ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανισθούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Αν συμβεί πόνος στο κάτω μέρος της ράχης κατά την έγχυση να χρησιμοποιούνται βραδύτεροι ρυθμοί (> 2 ωρών) και αν το πρόβλημα επιμένει, συνιστάται η χορήγηση αναλγητικών.

Αλληλεπιδράσεις: Να αποφεύγεται η ταυτόχρονη χορήγηση με αντινεοπλασματικά ή φάρμακα με νεφροτοξική δράση όπως η κυκλοσπορίνη. Αν εμφανισθεί νεφρική ανεπάρκεια να μειωθεί η χορηγούμενη δόση της κυκλοσπορίνης ή της αμφοτερικίνης. Αυξάνει την απώλεια του καλίου, που μπορεί να προκαλέσει ενίσχυση της δράσης των καρδιοτονωτικών γλυκοσιδών και των μη αποπολωτικών μυοχαλαρωτικών. Η ταυτόχρονη χορήγηση κορτικοστεροειδών προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη απώλεια καλίου. Ταυτόχρονη χορήγηση με φθοριοκυτοσίνη μπορεί να οδηγήσει σε αθροιστική συνέργεια.

Προσοχή στη χορήγηση: Χορήγηση δοκιμαστικής δόσης πριν από τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Κατά την κύηση μόνο αν ειναι απόλυτα αναγκαίο. Να διακόπτεται η γαλουχία. Εργαστηριακή αξιολόγηση της νεφρικής, ηπατικής λειτουργίας και της αιμοποίησης τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Αν παρατηρηθεί επιδείνωση στις παραμέτρους αυτές, η χορήγηση να διακοπεί αμέσως. Η επακόλουθη δοσολογία να ρυθμίζεται με βάση τη νεφρική λειτουργία, ιδιαίτερα σε ασθενείς που υπόκεινται σε ταυτόχρονη θεραπεία νε νεφροτοξικά φάρμακα. Η αμφοτερικίνη εμφανίζει νεφροτοξική δράση. Εάν το υπολειπόμενο άζωτο (BUN) υπερβεί τα 6.5 mmol/L ή η κρεατινίνη στον ορό υπερβεί τα 260 μmol/L θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά η δοσολογία ή να διακοπεί η χορήγηση. Τα επίπεδα καλίου και μαγνησίου να παρακολουθούνται τακτικά. Στη θεραπεία ασθενών που υποβάλλονται σε νεφρική κάθαρση η χορήγηση να αρχίζει μόνο μετά την αποπεράτωση της συνεδρίας.

Δοσολογία

Aπαιτείται πριν την έναρξη της θεραπείας δοκιμαστική δόση μικρής ποσότητας (π.χ 1 mg) με αργή έγχυση 20 λεπτών και στη συνέχεια προσεκτική παρακολούθηση του ασθενή για 30 λεπτά.

Για ενήλικες και παιδιά:

  • Θεραπεία συστηματικών μυκητιάσεων αρχική δόση 1 mg/kg/ημερησίως, η οποία αυξάνεται βαθμιαία μέχρι 3 mg/kg ημερησίως συνήθως και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι 4-5 mg/kg ημερησίως.
  • Σπλαχνική λεϊσμανίαση 1-1.5mg/kg/24ωρο επί 21 ημέρες ή εναλλακτικά 3mg/kg/24ωρο για 10 ημέρες. Σε ανοσοκατασταλμένους μπορεί να χρησιμοποιηθεί δόση 1-1.5 mg/kg/24ωρο επί 21 ημέρες.
  • Εμπειρική θεραπεία σε εμπύρετη ουδετεροπενία 3 mg/kg/24ωρο. Για την παρασκευή του διαλύματος να ακολουθούνται οι οδηγίες του παρασκευαστή.

Φαρμακευτικά προϊόντα

AMBISOME/Gilead: ly.p.iv.in 50mg/vial x 1

+ ή Λιποσωματική Αμφοτερικίνη

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.02 Αντιμυκητιασικά

05.02.01 Λιποσωμιακή αμφοτερικίνη B (Amphotericin Β encapsulated in Liposomes)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
FUNGIZONE Αμφοτερικίνη β Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.