Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Κλοπιδογρέπη (Clopidogrel)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 02.09.06

Ενδείξεις: Πρόληψη αθηροθρομβωτικών επεισοδίων σε:

  • α) έμφραγμα μυοκαρδίου από λίγες ημέρες μέχρι < 35 ημέρες, ισχαιμικό επεισόδιο από 7 ημέρες μέχρι < 6 μήνες, εγκατεστημένη περιφερική αρτηριοπάθεια,
  • β) σε συνδυασμό με ακετυλοσαλικυλικό οξύ σε οξύ στεφανιαίο σύνδρομο χωρίς ανάσπαση του διαστήματος ST (ασταθής στηθάγχη ή έμφραγμα του μυοκαρδίου χωρίς έπαρμα Q) ή σε έμφραγμα του μυοκαρδίου με ανάσπαση του διαστήματος ST.

Αντενδείξεις: Σοβαρή ηπατική ανεπάρκεια, ενεργή παθολογική αιμορραγία, γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αιμορραγίες (από το πεπτικό, το ΚΝΣ, επίσταξη, αιματουρία, κλπ.), δυσκοιλιότητα ή διάρροια, κοιλιακοί πόνοι, ναυτία ή έμετος, γαστροδωδεκαδακτυλικό έλκος, κεφαλαλγία, ζάλη, ίλιγγος, παραισθησίες, ηπατικές και χολικές διαταραχές, δερματικές αντιδράσεις υπερευαισθησίας (εξανθήματα, κνησμός, κλπ.), ουδετεροπενία ενίοτε σοβαρή, θρομβοπενία και σπάνιες περιπτώσεις απλαστικής αναιμίας και θρομβωτικής θρομβοπενικής πορφύρας.

Αλληλεπιδράσεις: Με αναλγητικά (ασπιρίνη, ΜΣΑΦ κλπ.) και αντιπηκτικά (βαρφαρίνη, κλπ.) αυξημένος κίνδυνος αιμορραγιών (βλ. και Προσοχή στη χορήγηση).

Προσοχή στη χορήγηση: Να αποφεύγεται η χορήγησή της τις πρώτες λίγες ημέρες μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου και 7 ημέρες μετά από ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Να μη χορηγείται σε ασταθή στηθάγχη, εγχείρηση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης, σε αγγειοπλαστική, σε ασθενείς που διατρέχουν κίνδυνο αιμορραγίας (χειρουργική επέμβαση, τραυματισμός, κλπ.). Να διακόπτεται 7 ημέρες πριν από χειρουργική επέμβαση εάν δεν είναι επιθυμητή η αντιαιμοπεταλιακή δράση. Σε νεφρική και μέτρια ηπατική ανεπάρκεια και κύηση (έλλειψη επαρκούς εμπειρίας).

Δοσολογία: 75mg εφάπαξ ημερησίως. Για το οξύ στεφανιαίο σύνδρομο συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου. Δεν χορηγείται σε παιδιά και εφήβους.

Φαρμακευτικά προϊόντα

Clopidogrel Hydrogen Sulphate:

ISCOVER/Bristol Myers Squibb UK: f.c.tab 75 mg x 28
PLAVIX/Sanofi Pharma Bristol Myers Squibb France: f.c.tab 75 mg x 28

Εθνικό συνταγολόγιο

02 Φάρμακα παθήσεων κυκλοφορικού συστήματος

02.09 Αντιαιμοπεταλιακά

02.09.06 Κλοπιδογρέπη (Clopidogrel)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.