Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: A10A Ινσουλίνες και ανάλογα

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Ανθρώπινη ινσουλίνη

Η ινσουλίνη (insulin) είναι πεπτιδική ορμόνη που παράγεται από τα B-κύτταρα στο πάγκρεας. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και των λιπών προκαλώντας την απορρόφηση της γλυκόζης από το αίμα στους σκελτικούς μύες και το λιπώδη ιστό και την αποθήκευση του λίπους αντί της χρήσης του για ενέργεια. Παρασκευάζεται συνθετικά με τεχνολογίες ανασυνδυασμένου DNA.

Ινσουλίνη χοίρου
Ασπαρτική ινσουλίνη

Η ασπαρτική ινσουλίνη (insulin aspart) προσδίδει μία ταχεία έναρξη της δράσης, επιτρέποντας έτσι τη χορήγηση σε μικρότερη χρονική απόσταση από ένα γεύμα (εντός μηδέν έως 10 λεπτών από το γεύμα) σε σύγκριση με τη διαλυτή ανθρώπινη ινσουλίνη. Η δράση της ινσουλίνης στη μείωση των επιπέδων της γλυκόζης του αίματος παρατηρείται όταν τα μόρια διευκολύνουν την πρόσληψη της γλυκόζης δεσμευόμενα στους υποδοχείς της ινσουλίνης στα μυϊκά και λιπώδη κύτταρα - και ταυτόχρονα αναστέλλουν την απελευθέρωση γλυκόζης από το ήπαρ.

Ινσουλίνη degludec

Η ινσουλίνη degludec δεσμεύεται ειδικά στον υποδοχέα ανθρώπινης ινσουλίνης και έχει την ίδια φαρμακολογική δράση με την ανθρώπινη ινσουλίνη. Η υπογλυκαιμική δράση της ινσουλίνης οφείλεται στη διευκόλυνση της πρόσληψης της γλυκόζης μετά τη δέσμευση της ινσουλίνης στους υποδοχείς στα μυϊκά και λιπώδη κύτταρα και στην ταυτόχρονη αναστολή της απελευθέρωσης γλυκόζης από το ήπαρ.

Ινσουλίνη degludec και Λιραγλουτίδη

Ο συνδυασμός σταθερής δόσης ινσουλίνης degludec/λιραγλουτίδης διαθέτει συμπληρωματικούς μηχανισμούς δράσης για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου. Η ινσουλίνη degludec είναι μια βασική ινσουλίνη που σχηματίζει διαλυτά πολυεξαμερή κατά την υποδόρια ένεση, δημιουργώντας μια δεξαμενή από την οποία η ινσουλίνη degludec απορροφάται συνεχώς και αργά στην κυκλοφορία οδηγώντας στην ομοιόμορφη και σταθερή υπογλυκαιμική δράση της, με χαμηλή διακύμανση από ημέρα σε ημέρα στη δράση της ινσουλίνης. Η λιραγλουτίδη είναι ένα ανάλογο του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1). Η δράση της λιραγλουτίδης συντελείται μέσω ειδικής αλληλεπίδρασης με τους υποδοχείς του GLP-1 και βελτιώνει τον γλυκαιμικό έλεγχο μειώνοντας τη γλυκόζη νηστείας και τη μεταγευματική γλυκόζη.

Ινσουλίνη detemir

Η ινσουλίνη detemir (insulin detemir) είναι ένα διαλυτό ανάλογο ινσουλίνης μακράς δράσης με παρατεταμένη διάρκεια δράσης που χρησιμοποιείται ως βασική ινσουλίνη.

Ινσουλίνη glargine

Η κύρια δράση της ινσουλίνης, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης glargine, είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης. Η ινσουλίνη glargine είναι ένα ανάλογο της ανθρώπινης ινσουλίνης που σχεδιάστηκε για να έχει χαμηλή διαλυτότητα σε ουδέτερο pH. Σε pH 4, η ινσουλίνη glargine είναι πλήρως διαλυτή. Μετά την ένεση στον υποδόριο ιστό, το όξινο διάλυμα ουδετεροποιείται οδηγώντας στο σχηματισμό ιζήματος από το οποίο απελευθερώνονται συνεχώς μικρές ποσότητες ινσουλίνης glargine.

Ινσουλίνη glargine και Λιξισενατίδη

Συνδυασμός δύο δραστικών ουσιών με συμπληρωματικούς μηχανισμούς δράσης για τη βελτίωση του γλυκαιμικού ελέγχου: της ινσουλίνης glargine, ενός αναλόγου βασικής ινσουλίνης (που στοχεύει κυρίως τη γλυκόζη πλάσματος νηστείας) και της λιξισενατίδης, ενός αγωνιστή των υποδοχέων του GLP-1 (που στοχεύει κυρίως τη μεταγευματική γλυκόζη).

Ινσουλίνη γλουλισίνη

Η ινσουλίνη γλουλισίνη (insulin glulisine) είναι ένα ανάλογο ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ινσουλίνης, η οποία είναι ισοδύναμη με την ανθρώπινη ινσουλίνη βραχείας δράσης. Η ινσουλίνη γλουλισίνη έχει ταχύτερη έναρξη και βραχύτερη διάρκεια δράσης έναντι της ανθρώπινης ινσουλίνης.

Ινσουλίνη lispro

Η κύρια φαρμακολογική δράση της ινσουλίνης lispro (insulin lispro) είναι η ρύθμιση του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ABASAGLAR Ινσουλίνη glargine
ACTRAPID Insulin human biosynthetic Novo Nordisk A/S
APIDRA Ινσουλίνη γλουλισίνη
FIASP Ασπαρτική ινσουλίνη Novo Nordisk A/S
HUMALOG Ινσουλίνη lispro
HUMULIN Ανθρώπινη ινσουλίνη Pharmaserve - Lilly Α.Ε.Β.Ε.
INSUMAN Insulin human biosynthetic Hoechst AG
LANTUS Ινσουλίνη glargine
LEVEMIR Ινσουλίνη detemir Novo Nordisk A/S
LYUMJEV Ινσουλίνη lispro Eli Lilly Nederland B.V.
MIXTARD Ανθρώπινη ινσουλίνη
MONOTARD Insulin human biosynthetic Novo Nordisk A/S
NOVOMIX-30 Ασπαρτική ινσουλίνη Novo Nordisk A/S
NOVORAPID Ασπαρτική ινσουλίνη Novo Nordisk A/S
PROTAPHANE Insulin isophane human biosynthetic Novo Nordisk A/S
SULIQUA Ινσουλίνη glargine - Λιξισενατίδη Sanofi-Aventis France
TOUJEO Ινσουλίνη glargine Sanofi-Aventis Deutschland GmbH
TRESIBA Ινσουλίνη degludec Novo Nordisk A/S
ULTRATARD Insulin human biosynthetic Novo Nordisk A/S
XULTOPHY Ινσουλίνη degludec - Λιραγλουτίδη Novo Nordisk A/S
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.