Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

DONAROT PD.OR.SD 1,884(1,5)G/SACHET BT x 30 SACHETS

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
DONAROT
Μορφή
Σκόνη μιας δόσης για πόσιμο υγρό
Συγκέντρωση
1.5G/SUPSACK

Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία στη γλυκοζαμίνη ή σε οποιοδήποτε από τα έκδοχα.

Επίσης το προϊόν αντενδείκνυται σε ασθενείς με φαινυλκετονουρία, λόγω της ασπαρτάμης που περιέχεται στη σύνθεσή του.

Το DONAROT δεν πρέπει να χορηγείται σε ασθενείς, οι οποίοι είναι αλλεργικοί στα οστρακοειδή, καθώς το δραστικό συστατικό του προέρχεται από οστρακοειδή.

Το DONAROT περιέχει το έκδοχο σορβιτόλη. Επομένως οι ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στη φρουκτόζη δεν πρέπει να παίρνουν το φάρμακο αυτό.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Συνιστάται προσοχή κατά τη θεραπεία ασθενών με παθολογική ανοχή στη γλυκόζη. Κατά την έναρξη της θεραπείας μπορεί να απαιτηθεί στενότερη παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα στους διαβητικούς.

Σε ασθματικούς ασθενείς το προιόν πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή, καθώς οι ασθενείς αυτοί είναι πιο ευαίσθητοι στην ανάπτυξη αλλεργικών αντιδράσεων στη γλυκοσαμίνη, με ενδεχόμενη επιδείνωση των συμπτωμάτων τους.

Το φαρμακευτικό αυτό προϊόν περιέχει 151 mg νατρίου ανά δόση. Αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στους ασθενείς, που ακολουθούν ελεγχόμενη δίαιτα νατρίου.

Δεν έχουν διεξαχθεί ειδικές μελέτες σε ασθενείς με νεφρική ή ηπατική ανεπάρκεια. Το τοξικολογικό και φαρμακοκινητικό προφίλ του προϊόντος δεν υποδεικνύει περιορισμούς για τους ασθενείς αυτούς. Εν τούτοις, η χορήγηση σε ασθενείς με σοβαρή ηπατική ή νεφρική ανεπάρκεια πρέπει να γίνεται με την παρακολούθηση ιατρού.

Η γλυκοσαμίνη δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε παιδιά και σε εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών, καθώς η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα δεν έχουν ακόμη τεκμηριωθεί.

Ασυμβατότητες

Δεν υπάρχουν γνωστές φαρμακευτικές ασυμβατότητες.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι συχνότερα παρατηρούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες μετά την από του στόματος χορήγηση είναι στομαχικός πόνος, μετεωρισμός, δυσκοιλιότητα και διάρροια.

Στον παρακάτω πίνακα όλες οι αιτιολογημένες ανεπιθύμητες ενέργειες αναφέρονται βάσει οργανικού συστήματος και συχνότητας (πολύ συχνές (>1/10), συχνές (>1/100 έως <1/10), όχι συχνές (>1/1.000 έως <1/100), σπάνιες (>1/10000 έως <1/1000), πολύ σπάνιες (<1/10000), μη γνωστή (δεν μπορούν να εκτιμηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία).

Πολύ συχνές > 1/10
Συχνές από > 1/100 έως < 1/10
Μη συχνές από >1/1.000 έως < 1/100
Σπάνιες από >1/10.000 έως < 1/1.000
Πολύ σπάνιες < 1/10.000
Μη γνωστές (Δεν μπορούν να εκτιμηθούν από τα διαθέσιμα στοιχεία)

Διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος

Μη γνωστές: Αλλεργική αντίδραση

Διαταραχές του νευρικού συστήματος

Συχνές: Κεφαλαλγία, Υπνηλία

Οφθαλμικές διαταραχές

Μη γνωστές: Οπτικές διαταραχές

Διαταραχές του γαστρεντερικού συστήματος

Συχνές: Διάρροια, Δυσκοιλιότητα, Ναυτία, Μετεωρισμός, Πόνος στομάχου, Δυσπεψία

Διαταραχές του δέρματος και του υποδόριου ιστού

Μη συχνές: Ερύθημα, Κνησμός, Εξάνθημα

Μη γνωστές: Απώλεια τριχωτού

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Δεν έχουν διεξαχθεί εξειδικευμένες μελέτες αλληλεπίδρασης.

Εντούτοις, οι φυσικοχημικές και φαρμακοκινητικές ιδιότητες της θειικής γλυκοσαμίνης καταδεικνύουν ότι η δυνατότητα αλληλεπίδρασης είναι χαμηλή. Επιπλέον, η θειική γλυκοσαμίνη παρατηρήθηκε ότι δεν αναστέλλει ή επάγει κανένα από τα μείζονα ένζυμα του CYP450, του ανθρώπου. Μάλιστα, η ουσία δεν ανταγωνίζεται τους μηχανισμούς απορρόφησης και, μετά την απορρόφηση, δεν συνδέεται με τις πρωτεΐνες του πλάσματος, ενώ η μεταβολική της πορεία ως ενδογενής ουσία, που ενσωματώνεται στις πρωτεογλυκάνες ή διασπάται ανεξάρτητα από το ενζυμικό σύστημα του κυτοχρώματος, δεν είναι πιθανόν να προκαλέσει φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις.

Ωστόσο, η από του στόματος χορήγηση της θειικής γλυκοσαμίνης μπορεί να ενισχύσει την απορρόφηση ειδικά των τετρακυκλινών από το γαστρεντερικό σύστημα.

Εντούτοις, έχει αναφερθεί αυξημένη δράση των κουμαρινικών αντιπηκτικών κατά την ταυτόχρονη θεραπεία με θειική γλυκοσαμίνη. Επομένως, στους ασθενείς αυτούς πρέπει να εξετασθεί η ανάγκη για στενότερη παρακολούθηση των παραμέτρων της πήξης.

Ταυτόχρονα με την glucosamine sulphate μπορούν να χορηγηθούν αναλγητικά και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (NSAIDs) είτε για να επιταχύνουν το αναλγητικό αποτέλεσμα κατά τις ενδεχόμενες επιδεινώσεις της νόσου, ή σε πρωιμότερο στάδιο της θεραπείας, όταν οι δράσεις της glucosamine στη συμπτωματολογία μπορεί να μην εμφανιστούν παρά μετά από 1-2 εβδομάδες.

Στην πραγματικότητα η θεραπεία με glucosamine sulphate μπορεί να μειώσει την συνολική πρόσληψη των αναλγητικών και των NSAIDs κατά την έξαρση της νόσου. Τα προγράμματα φυσιοθεραπείας και κινησιοθεραπείας μπορούν να συνδυαστούν με τη χορήγηση του προϊόντος κατά την ολιστική αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας.

Κύηση

Σε μελέτες σε πειραματόζωα δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στην αναπαραγωγική λειτουργία. Εν τούτοις, καθώς δεν υπάρχουν παρόμοιες μελέτες σε ανθρώπους, η χρήση της θειικής γλυκοσαμίνης κατά τη διάρκεια της κύησης, πρέπει να αποφεύγεται.

Γαλουχία

Σε μελέτες σε πειραματόζωα δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στην αναπαραγωγική λειτουργία ή τη γαλουχία. Εν τούτοις, καθώς δεν υπάρχουν παρόμοιες μελέτες σε ανθρώπους, η χρήση της θειικής γλυκοσαμίνης κατά τη διάρκεια της γαλουχίας πρέπει να αποφεύγεται.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Δεν έχουν παρατηρηθεί σημαντικές επιδράσεις στο ΚΝΣ και στο κινητικό σύστημα δυνάμενες να επιβαρύνουν την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανημάτων. Ωστόσο, αν παρατηρηθούν κεφαλαλγία, υπνηλία ή διαταραχές της όρασης, δεν συνιστάται η οδήγηση και ο χειρισμός μηχανών.

Σχετικό SPC

DONAROT 1500mg κόνις μιας δόσης για πόσιμο υγρό.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : DONAROT

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.