Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

LOBIVON TAB 5MG/TAB BTx28 (BLIST 2x14)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
LOBIVON
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
5MG/TAB

Ενδείξεις

  • Υπέρταση: Θεραπεία ιδιοπαθούς υπέρτασης.
  • Χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια (ΧΚΑ): Θεραπεία της σταθεροποιημένης ήπιας και μέτριας χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας ως πρόσθετη αγωγή στη συνήθη θεραπεία, σε ηλικιωμένους ασθενείς ≥ 70 ετών.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Δοσολογία

Υπέρταση

Ενήλικες: H δόση είναι 1 δισκίο (5mg) την ημέρα, κατά προτίμηση την ίδια ώρα κάθε ημέρα.

Η μείωση της αρτηριακής πίεσης είναι εμφανής 1 – 2 εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας.

Συνήθως, το βέλτιστο αποτέλεσμα επιτυγχάνεται μόνο μετά από 4 εβδομάδες θεραπείας.

Σε συνδυασμό με άλλους αντιϋπερτασικούς παράγοντες:

Οι β-αποκλειστές μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνοι τους ή μαζί με άλλους αντιϋπερτασικούς παράγοντες.

Μέχρι σήμερα, πρόσθετο αντιυπερτασικό αποτέλεσμα παρατηρήθηκε μόνο όταν το Lobivon 5mg συνδυάστηκε με υδροχλωροθειαζίδη σε δόσεις των 12,5 – 25mg.

Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια: Σε ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια, η συνιστώμενη αρχική δόση είναι 2,5mg την ημέρα. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, η ημερήσια δόση μπορεί να αυξηθεί σε 5mg.

Ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια: Τα δεδομένα σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια ή με ηπατική δυσλειτουργία είναι περιορισμένα. Γι'αυτό η χρήση του Lobivon 5mg αντενδείκνυται σ'αυτούς τους ασθενείς.

Ηλικιωμένοι: Σε ασθενείς άνω των 65 ετών, η συνιστώμενη αρχική δόση είναι 2,5mg την ημέρα. Αν θεωρηθεί απαραίτητο, η δόση μπορεί να αυξηθεί σε 5mg. Εντούτοις, λόγω της περιορισμένης εμπειρίας σε ασθενείς άνω των 75 ετών, σ'αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται προσοχή και στενή παρακολούθηση.

Παιδιατρικός πλησθυσμός: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Lobivonσε παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα. Συνεπώς. η χορήγηση σε παιδιά και εφήβους δεν συνιστάται.

Χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια

Η θεραπεία της σταθεροποιημένης χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας πρέπει να ξεκινήσει με σταδιακή αύξηση της δόσης μέχρι να επιτευχθεί η κατάλληλη ατομική δόση συντήρησης.

Οι ασθενείς πρέπει να έχουν σταθεροποιημένη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια χωρίς οξεία ανεπάρκεια κατά την διάρκεια των προηγούμενων έξι εβδομάδων.

Συνιστάται ο θεράπων γιατρός να έχει εμπειρία στην αντιμετώπιση της χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας.

Στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με καρδιοαγγειακά φάρμακα, συμπεριλαμβανομένων των διουρητικών και/ή της διγοξίνης και/ή των αναστολέων ΜΕΑ και/ή των ανταγωνιστών της αγγειοτενσίνης ΙΙ, η δοσολογία αυτών των φαρμάκων πρέπει να σταθεροποιηθεί κατά την διάρκεια των προηγούμενων δύο εβδομάδων πριν από την έναρξη της θεραπείας με το Lobivon.

Η αρχική τιτλοποίηση της δόσης θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις ακόλουθες οδηγίες, σε μεσοδιαστήματα των 1-2 εβδομάδων ανάλογα με την ανοχή του ασθενή: 1.25mg νεμπιβολόλη, με αύξηση σε 2.5mg νεμπιβολόλη μία φορά την ημέρα, ακολούθως αύξηση στα 5mg μία φορά ημερησίως και μετά στα 10mg μία φορά την ημέρα.

Η μέγιστη συνιστώμενη δοσολογία είναι 10mg νεμπιβολόλης μία φορά την ημέρα.

Ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται από έμπειρο γιατρό για 2 ώρες τουλάχιστον μετά την χορήγηση της πρώτης δόσης και μετά από κάθε αύξηση της δοσολογίας, ώστε να επιβεβαιώνεται ότι η κλινική κατάστασή του παραμένει σταθερή (ειδικά όσον αφορά στην πίεση του αίματος, στον καρδιακό ρυθμό, στην αγωγή του ερεθίσματος και στα σημεία επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας).

Η εμφάνιση ανεπιθύμητων ενεργειών μπορεί να αποτρέψει το σύνολο των ασθενών που βρίσκονται σε θεραπεία με τη μέγιστη συνιστώμενη δόση. Εάν είναι απαραίτητο, η δόση που επιτεύχθηκε μπορεί να μειωθεί βαθμιαία και να επαναεισαχθεί κατάλληλα.

Κατά τη διάρκεια τιτλοποίησης της δόσης, σε περίπτωση επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας ή της μη ανοχής, συνιστάται πρώτα να μειωθεί η δόση της νεμπιβολόλης, ή να διακοπεί αμέσως αν είναι απαραίτητο (σε περίπτωση σοβαρής υπότασης, επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας με οξύ πνευμονικό οίδημα, καρδιογενής καταπληξία (σοκ), συμπτωματική βραδυκαρδιά ή AV κολποκοιλιακό αποκλεισμό).

Η θεραπεία της σταθεροποιημένης χρόνιας καρδιακής ανεπάρκειας με τη νεμπιβολόλη είναι γενικά μία μακροχρόνια θεραπεία.

Η θεραπεία με τη νεμπιβολόλη δεν συνιστάται να διακόπτεται απότομα καθώς μπορεί να προκαλέσει προσωρινή επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Εάν η διακοπή είναι απαραίτητη, η δόση θα πρέπει να μειώνεται σταδιακά και να υποδιπλασιάζεται σε εβδομαδιαία διαστήματα.

Ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια: Δεν απαιτείται τροποποίηση της δοσολογίας σε ήπια έως μέτρια νεφρική ανεπάρκεια, καθώς η τιτλοδότηση έως τη μέγιστη ανεκτή δόση είναι εξατομικευμένη. Δεν υπάρχει εμπειρία σε ασθενείς με σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια (κρεατινίνη ορού ≥ 250μmol/L). Συνεπώς, η χρήση της νεμπιβολόλης σε αυτούς τους ασθενείς δε συνιστάται.

Ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια: Τα δεδομένα σε ασθενείς με ηπατική ανεπάρκεια είναι περιορισμένα. Συνεπώς, η χρήση του Lobivon σε αυτούς τους ασθενείς αντενδείκνυται.

Ηλικιωμένοι: Δεν απαιτείται τροποποίηση της δοσολογίας, αφού γίνεται εξατομικευμένη τιτλοδότηση στη μέγιστη ανεκτή δόση.

Παιδιατρικός πλησθυσμός: Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του Lobivon σε παιδιά και εφήβους ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν έχει ακόμα τεκμηριωθεί. Συνεπώς. η χορήγηση σε παιδιά και εφήβους δεν συνιστάται. Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

Τρόπος χορήγησης

Από του στόματος.

Τα δισκία μπορεί να λαμβάνονται με τα γεύματα.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα υπερδοσολογίας με το Lobivon.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα υπερδοσολογίας των β-αποκλειστών είναι: βραδυκαρδία, υπόταση, βρογχόσπασμος και οξεία καρδιακή ανεπάρκεια.

Θεραπεία

Σε περίπτωση υπερδοσολογίας ή υπερευαισθησίας, ο ασθενής θα πρέπει να τοποθετείται υπό στενή ιατρική παρακολούθηση και να αντιμετωπίζεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας.

Πρέπει να ελέγχονται τα επίπεδα της γλυκόζης του αίματος.

Η απορρόφηση τυχόν υπολειμμάτων του φαρμάκου που ακόμη βρίσκονται στο γαστρεντερικό σύστημα μπορεί να προληφθεί με πλύση του στομάχου, με χορήγηση ενεργού άνθρακα και ενός υπακτικού.

Τεχνητή αναπνοή μπορεί να χρειασθεί. Βραδυκαρδία ή εξεσημασμένες βαγοτονικές αντιδράσεις θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση ατροπίνης ή μεθυλατροπίνης.

Η υπόταση και η καταπληξία πρέπει να αντιμετωπίζονται με τη χορήγηση πλάσματος ή υποκαταστάτων πλάσματος και εάν είναι απαραίτητο με κατεχολαμίνες. Η επίδραση των β-αποκλειστών μπορεί να αντισταθμιστεί με την αργή ενδοφλέβια χορήγηση υδροχλωρικής ισοπρεναλίνης, σε μία αρχική δόση των 5μg/λεπτό περίπου, ή με δοβουταμίνη, σε μία αρχική δόση των 2,5μg/λεπτό, μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε ανθεκτικές περιπτώσεις η ισοπρεναλίνη μπορεί να συνδυαστεί με ντοπαμίνη. Εάν και αυτό δεν επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να εξεταστεί η ενδοφλέβια χορήγηση γλυκαγόνης 50-100μg/kg.

Εάν είναι απαραίτητο, η ένεση μπορεί να επαναληφθεί μέσα σε μία ώρα, ακολουθούμενη - αν είναι απαραίτητο - από ενδοφλέβια έγχυση γλυκαγόνης 70μg/kg/ώρα. Σε ακραίες περιπτώσεις ανθεκτικής στη θεραπεία βραδυκαρδίας, μπορεί να τοποθετηθεί βηματοδότης.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Τα δισκία είναι συσκευασμένα σε κυψέλες (blister) (από PVC/Αλουμίνιο).

Συσκευασίες με 7, 14, 28, 30, 50, 56, 90, 100, 500 δισκία.

Μπορεί να μην κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Αυτό το φαρμακευτικό προϊόν δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες φύλαξης.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Αυτό το φαρμακευτικό προϊόν δεν απαιτεί ιδιαίτερες συνθήκες προφύλαξης.

Ημερομηνία λήξης

Χρόνος ζωής: 3 χρόνια.

Σχετικό SPC

LOBIVON 5mg δισκία.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2015: LOBIVON Δισκίo

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.