Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

LOBIVON TAB 5MG/TAB BTx28 (BLIST 2x14)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
LOBIVON
Μορφή
Δισκία
Συγκέντρωση
5MG/TAB

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: εκλεκτικός, β-αποκλειστής
Κωδικός ATC: C07AB12

Η νεμπιβολόλη είναι ρακεμικό μίγμα δύο εναντιομερών, της SRRR-νεμπιβολόλης (ή d-νεμπιβολόλης) και της RSSS-νεμπιβολόλης (ή l-νεμπιβολόλης).

Συνδυάζει δύο φαρμακολογικές δράσεις:

  • Είναι συναγωνιστικός και εκλεκτικός ανταγωνιστής των βήτα υποδοχέων. Η δράση αυτή αποδίδεται στο εναντιομερές-SRRR (ή d-εναντιομερές).
  • Έχει ήπιες αγγειοδιασταλτικές ιδιότητες, που οφείλονται στην αλληλεπίδραση με την οδό της L-αργινίνης/μονοξειδίου του αζώτου.

Εφάπαξ και επαναλαμβανόμενες δόσεις της νεμπιβολόλης μειώνουν τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση στην ηρεμία και κατά την άσκηση, σε άτομα με φυσιολογική πίεση και σε υπερτασικούς ασθενείς. Η αντιυπερτασική δράση διατηρείται κατά τη διάρκεια χρόνιας θεραπείας.

Σε θεραπευτικές δόσεις η νεμπιβολόλη στερείται α-αδρενεργικού ανταγωνισμού.

Κατά τη διάρκεια οξείας και χρόνιας θεραπείας με τη νεμπιβολόλη σε υπερτασικούς ασθενείς, οι συστηματικές αγγειακές αντιστάσεις μειώνονται. Παρά τη μείωση της καρδιακής συχνότητας, η μείωση του κλάσματος εξώθησης τόσο στην ηρεμία όσο και κατά την άσκηση μπορεί να είναι περιορισμένη λόγω της αύξησης του όγκου παλμού.

Η κλινική σημασία αυτών των αιμοδυναμικών διαφορών συγκρινόμενη με άλλους ανταγωνιστές των β1-υποδοχέων δεν έχει πλήρως καθοριστεί.

Σε υπερτασικούς ασθενείς η νεμπιβολόλη αυξάνει την αγγειακή αντίδραση στην ακετυλοχολίνη που προκαλείται από το μονοξείδιο του αζώτου, η οποία είναι μειωμένη σε ασθενείς με ενδοθηλιακή δυσλειτουργία.

Σε μία ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη θνησιμότητας-νοσηρότητας, στην οποία έλαβαν μέρος 2128 ασθενείς ≥ 70 ηλικίας (μέσης ηλικίας 75,2 ετών) με σταθεροποιημένη χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια με ή χωρίς διαταραχή του κλάσματος εξώθησης της αριστερής κοιλίας, (μέσος όρος LVEF: 36 ± 12.3% με την ακόλουθη κατανομή: LVEF λιγότερο από 35% στο 56% των ασθενών, LVEF μεταξύ 35% και 45% στο 25% των ασθενών και LVEF μεγαλύτερο από 45% στο 19% των ασθενών) και οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για ένα διάστημα κατά μέσο όρο 20 μηνών, η νεμπιβολόλη, χορηγούμενη επιπρόσθετα στην συνήθη αγωγή, οδήγησε σε σημαντική παράταση του χρόνου μέχρι την επέλευση του θανάτου ή της νοσηλείας λόγω καρδιοαγγειακών αιτιών (πρωτεύον τελικό σημείο της αποτελεσματικότητας), με σχετική μείωση του κινδύνου κατά 14% (απόλυτη μείωση: 4.2%). Η μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε μετά από 6 μήνες θεραπείας και διατηρήθηκε καθ'όλη την διάρκεια της θεραπείας (μέση διάρκεια: 18 μήνες). Η δράση της νεμπιβολόλης ήταν ανεξάρτητη από την ηλικία, το φύλο, ή το κλάσμα εξωθήσεως της αριστεράς κοιλίας του πληθυσμού που έλαβε μέρος στην μελέτη.

Η μείωση της θνησιμότητας από όλες τις αιτίες σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο δεν ήταν στατιστικά σημαντική (απόλυτη μείωση: 2.3%).

Στους ασθενείς που λάμβαναν νεμπιβολόλη παρατηρήθηκε μείωση των αιφνίδιων θανάτων (4.1% έναντι 6.6%, σχετική μείωση 38%).

In vitro και in vivo πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η νεμπιβολόλη δεν έχει ενδογενή συμπαθομιμητική δράση.

In vitro και in vivo πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι η νεμπιβολόλη σε φαρμακολογικές δόσεις, δεν έχει σταθεροποιητική δράση στις μεμβράνες.

Σε υγιείς εθελοντές, η νεμπιβολόλη δεν έχει σημαντική επίδραση στην μέγιστη ικανότητα άσκησης ή αντοχής.

Φαρμακοκινητική

Και τα δύο εναντιομερή της νεμπιβολόλης απορροφούνται ταχέως μετά από την από του στόματος χορήγηση. Η απορρόφηση της νεμπιβολόλης δεν επηρεάζεται από την τροφή και η νεμπιβολόλη μπορεί να χορηγηθεί με ή χωρίς γεύματα.

Η νεμπιβολόλη μεταβολίζεται εκτεταμένα, εν μέρει σε δραστικούς υδροξυ-μεταβολίτες. Η νεμπιβολόλη μεταβολίζεται διαμέσου αλικυκλικής και αρωματικής υδροξυλίωσης, Ν-απαλκυλίωσης και γλυκουρονιδίωσης, επιπλέον σχηματίζονται γλυκουρονίδια των υδροξυ-μεταβολιτών. Ο μεταβολισμός της νεμπιβολόλης μέσω αρωματικής υδροξυλίωσης υπόκειται στον εξαρτώμενο από το CYP2D6, γενετικό οξειδωτικό πολυμορφισμό.

Η βιοδιαθεσιμότητα της χορηγούμενης από του στόματος νεμπιβολόλης είναι περίπου 12% σε άτομα με ταχύ μεταβολισμό και είναι ουσιαστικά πλήρης στα άτομα με αργό μεταβολισμό.

Σε συνθήκες σταθεροποιημένης κατάστασης και στα ίδια επίπεδα δόσης, η μέγιστη συγκέντρωση στο πλάσμα της αμετάβλητης νεμπιβολόλης είναι περίπου 23 φορές μεγαλύτερη σε άτομα με φτωχό μεταβολισμό απ' ότι σε άτομα με εκτεταμένο μεταβολισμό.

Όταν συνυπολογιστεί το αμετάβλητο φάρμακο και οι δραστικοί μεταβολίτες, η διαφορά στις μέγιστες συγκεντρώσεις του πλάσματος είναι 1,3 έως 1,4 φορές.

Εξ'αιτίας των διαφορών στον ρυθμό του μεταβολισμού η δόση του Lobivon πρέπει πάντοτε να ρυθμίζεται ανάλογα με τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κάθε ασθενή. Έτσι ασθενείς με αργό μεταβολισμό απαιτούν μικρότερες δόσεις.

Σε άτομα με ταχύ μεταβολισμό, ο χρόνος ημιζωής των εναντιομερών της νεμπιβολόλης είναι περίπου 10 ώρες. Σε άτομα με αργό μεταβολισμό, είναι 3 – 5 φορές μεγαλύτερος. Σε άτομα με ταχύ μεταβολισμό, τα επίπεδα στο πλάσμα του εναντιομερούς RSSS είναι ελαφρώς υψηλότερα από αυτά του εναντιομερούς SRRR. Σε άτομα με αργό μεταβολισμό, αυτή η διαφορά είναι μεγαλύτερη. Σε άτομα με ταχύ μεταβολισμό, ο χρόνος ημιζωής των υδροξυ-μεταβολίτων και των δύο εναντιομερών κυμαίνεται στις 24 ώρες, και είναι περίπου διπλάσιος από αυτόν σε άτομα με αργό μεταβολισμό.

Τα επίπεδα στο πλάσμα σε συνθήκες σταθεροποιημένης κατάστασης, στα περισσότερα άτομα (ταχέως μεταβολίζοντες) επιτυγχάνονται μέσα σε 24 ώρες για τη νεμπιβολόλη και εντός λίγων ημερών για τους υδροξυ-μεταβολίτες.

Οι συγκεντρώσεις στο πλάσμα είναι ανάλογες της δόσης μεταξύ 1 και 30mg. Η φαρμακοκινητική της νεμπιβολόλης δεν επηρεάζεται από την ηλικία.

Στο πλάσμα, και τα δύο εναντιομερή της νεμπιβολόλης δεσμεύονται κυρίως με αλβουμίνη.

Η SRRR-νεμπιβολόλη δεσμεύεται με τις πρωτεΐνες του πλάσματος σε ποσοστό 98,1% και η RSSS-νεμπιβολόλη σε ποσοστό 97,9%.

Μία εβδομάδα μετά την χορήγηση, το 38% της δόσης απεκκρίνεται από τα ούρα και το 48% από τα κόπρανα. Η απέκκριση από τα ούρα της αμετάβλητης νεμπιβολόλης είναι μικρότερη από το 0,5% της δόσης.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Τα προκλινικά δεδομένα, τα οποία βασίζονται σε συμβατικές μελέτες γονοτοξικότητας και καρκινογένεσης, δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τους ανθρώπους.

Ενεργά συστατικά

JGS34J7L9I - NEBIVOLOL HYDROCHLORIDE

Σχετικό SPC

LOBIVON 5mg δισκία.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2015: LOBIVON Δισκίo

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.