Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FUNGORAL CREAM 2% TUBx30 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
FUNGORAL
Μορφή
Kρέμα
Συγκέντρωση
20MG/G

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αντιμυκητιασικά για τοπική χρήση, Ιμιδαζολικά και τριαζολικά παράγωγα
Κωδικός ATC: D01AC08

Μηχανισμός δράσης

Η κετοκοναζόλη αναστέλλει τη βιοσύνθεση της εργοστερόλης στους μύκητες και τροποποιεί τη σύνθεση των άλλων λιπιδικών συστατικών της μεμβράνης μεταβάλλοντας τη διαπερατότητά της και εμποδίζοντας έτσι τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων των μυκήτων.

Φαρμακοδυναμικές επιδράσεις

Συνήθως η κρέμα κετοκοναζόλης καταστέλλει πολύ γρήγορα τη φαγούρα η οποία εμφανίζεται πολύ συχνά σε μολύνσεις από δερματόφυτα και ζυμομύκητες, όπως επίσης και σε δερματικές παθήσεις που συνδέονται με την παρουσία του γένους Malassezia. Η βελτίωση αυτού του συμπτώματος παρατηρείται πριν εμφανιστούν τα πρώτα σημάδια της ίασης.

Μικροβιολογία

Η κετοκοναζόλη, ένα συνθετικό ιμιδαζολικό διοξολανικό παράγωγο, έχει ισχυρή αντιμυκητιασική δράση κατά των δερματοφύτων, όπως Trichophyton spp., Epidermophyton floccosum και Microsporum spp, και ζυμομυκήτων, όπως Malassezia spp. και Candida spp. Ειδικά η δραστικότητά του έναντι του γένους Malassezia είναι πολύ αυξημένη.

Φαρμακοκινητική

Δεν ανιχνεύθηκε κετοκοναζόλη στο πλάσμα ενηλίκων μετά από τοπική εφαρμογή Fungoral στο δέρμα. Σε μία μελέτη σε βρέφη με σμηγματορροϊκή δερματίτιδα (n=19), κατά την οποία περίπου 40 g κρέμας Fungoral εφαρμόστηκαν σε καθημερινή βάση σε μια περιοχή που κάλυπτε το 40% της επιφάνειας του σώματος, ανιχνεύθηκε σε 5 βρέφη κετοκοναζόλη στο πλάσμα σε συγκέντρωση από 32 μέχρι 133 ng/mL.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Προκλινικά στοιχεία που βασίζονται σε συμβατικές μελέτες που περιλαμβάνουν πρωτογενείς οφθαλμικούς ή δερματικούς ερεθισμούς, δερματική ευαισθητοποίηση και τοξικότητα επαναλαμβανόμενης δόσης, δεν αποκαλύπτουν κάποια ιδιαίτερη βλάβη στους ανθρώπους.

Μελέτες της κρέμας κετοκοναζόλης σε κουνέλια με οξύ δερματικό ή οφθαλμικό ερεθισμό δεν έδειξαν να επιδεινώνει η κρέμα την πάθηση. Τα αποτελέσματα δερματικής ευαισθησίας σε ινδικά χοιρίδια δεν έδειξαν αλλεργικό δυναμικό για την κρέμα κετοκοναζόλης.

Σε 5 δοσοεπαναλαμβανόμενες μελέτες σε κουνέλια, η κετοκοναζόλη χορηγήθηκε τόσο σε δέρμα με εκδορές όσο και σε δέρμα χωρίς εκδορές με μέγιστη δόση τα 40 mg/kg. Σε μια από τις μελέτες παρατηρήθηκε μια ελαφριά ενόχληση τόσο στην ομάδα της κετοκοναζόλης όσο και στου εικονικού φαρμάκου, ωστόσο στις υπόλοιπες μελέτες δεν παρατηρήθηκαν καθόλου δερματικές ή συστημικές τοξικές επιδράσεις. Δεδομένα φαρμακοκινητικών μελετών αρκετών τοπικών σκευασμάτων κετοκοναζόλης ύστερα από υπερβολικές συνθήκες δοκιμών σε πειραματόζωα δεν έδειξαν μετρήσιμες συγκεντρώσεις κετοκοναζόλης στο πλάσμα.

Ενεργά συστατικά

R9400W927I - KETOCONAZOLE

Σχετικό SPC

Fungoral 2% w/w κρέμα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : FUNGORAL Κρέμα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.