Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FLIXOTIDE NEBULES INH.SUS.N 0,5MG/DOSE BTx10 ΠΛΑΣΤ. ΦΥΣΙΓΓΕΣ ΤΩΝ 2ML ΠΛΑΣΤ. ΦΥΣΙΓΓΕΣ ΤΩΝ 2ML

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
FLIXOTIDE
Μορφή
Εναιώρημα για εισπνοή με εκνεφωτή
Συγκέντρωση
0.5MG/2ML

Φαρμακοδυναμική

Η προπιονική φλουτικαζόνη χορηγούμενη σε εισπνοές στις συνιστώμενες δόσεις, έχει ισχυρή γλυκοκορτικοειδική αντιφλεγμονώδη δράση στους πνεύμονες, με αποτέλεσμα να μειώνονται τα συμπτώματα και η επιδείνωση του άσθματος.

Φαρμακοκινητική

Μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, η φαρμακοκινητική της προπιονικής φλουτικαζόνης είναι ανάλογη της δόσης και μπορεί να εκφρασθεί με τρεις εκθέτες. Η προπιονική φλουτικαζόνη κατανέμεται ευρέως μέσα στο σώμα (Vss περίπου 300l) και έχει πολύ υψηλή κάθαρση (περίπου Cl 1.1 l/min), που υποδεικνύει εκτεταμένη ηπατική κάθαρση.

Οι μέγιστες συγκεντρώσεις στο πλάσμα μειώνονται περίπου κατά 98% μέσα σε 3-4 ώρες και μόνο χαμηλές συγκεντρώσεις στο πλάσμα συνδέονται με τον τελικό χρόνο ημίσειας ζωής, που είναι περίπου 8 ώρες.

Μετά τη χορήγηση από το στόμα προπιονικής φλουτικαζόνης, ποσοστό 87-100% της χορηγούμενης δόσης αποβάλλεται με τα κόπρανα.

Μετά από δόσεις είτε 1 ή 16mg, έως 20% και 75% αντίστοιχα, αποβάλλεται με τα κόπρανα ως μητρική ουσία.

Η απόλυτη βιοδιαθεσιμότητα από του στόματος είναι ασήμαντη (< 1%) λόγω του συνδυασμού της ατελούς απορρόφησης από το γαστρεντερικό σωλήνα και του εκτεταμένου μεταβολισμού πρώτης διόδου.

Η απόλυτη βιοδιαθεσιμότητα της προπιονικής φλουτικαζόνης για καθεμία από τις διαθέσιμες συσκευές εισπνοών, έχει υπολογισθεί από συγκρίσεις εντός μελετών και μεταξύ μελετών των εισπνεόμενων και ενδοφλέβιων φαρμακοκινητικών δεδομένων. Σε υγιή ενήλικα άτομα, η απόλυτη βιοδιαθεσιμότητα της προπιονικής φλουτικαζόνης έχει υπολογισθεί για το Diskus (7,8%), για το Diskhaler (9,0%) και για το Inhaler (10,9%) αντίστοιχα. Σε ασθενείς με άσθμα ή ΧΑΠ έχει παρατηρηθεί μικρότερου βαθμού συστηματική έκθεση στην εισπνεόμενη φλουτικαζόνη.

Η συστηματική απορρόφηση της προπιονικής φλουτικαζόνης γίνεται κυρίως μέσω των πνευμόνων και στην αρχή είναι ταχεία και στη συνέχεια παρατεταμένη.

Η σύνδεση με τις πρωτεΐνες του πλάσματος είναι 91%.

Η προπιονική φλουτικαζόνη μεταβολίζεται εκτεταμένα από το ένζυμο CYP3A4, προς το ανενεργό καρβοξυλικό παράγωγο.

Σε κλινικές μελέτες, δεν υπήρχαν αναφορές πιθανών φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων, ενώ οι ασθενείς ελάμβαναν θεραπεία με εισπνεόμενη προπιονική φλουτικαζόνη.

Τα περιορισμένα στοιχεία της φαρμακοκινητικής σε παιδιά δείχνουν να είναι ανάλογα με τα δεδομένα των ενηλίκων.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Σε τοξικολογικές μελέτες διαπιστώθηκαν οι τυπικές εκδηλώσεις των ισχυρών κορτικοστεροειδών και αυτές μόνο σε υπερβολικές δόσεις σε σχέση με τις συνιστώμενες θεραπευτικές. Με επαναλαμβανόμενες δόσεις σε μελέτες τοξικότητας, μελέτες αναπαραγωγής ή μελέτες τερατογένεσης δεν παρατηρήθηκαν νέες επιδράσεις. Η προπιονική φλουτικαζόνη in vitro και in vivo δεν προκάλεσε μεταλλάξεις και σε πειραματόζωα δεν προκάλεσε τη δημιουργία νεοπλασμάτων. Στα πειραματόζωα δεν προκαλεί ερεθισμό και ευαισθητοποίηση.

Ενεργά συστατικά

O2GMZ0LF5W - FLUTICASONE PROPIONATE

Σχετικό SPC

Flixotide Nebules.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2012: FLIXOTIDE Nebules Εναιώρημα για εισπνοή με εκνεφωτή

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.