Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

FENISTIL PR.CAP 4MG/CAP BTx20 (BLIST 2x10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Αντενδείξεις και ειδικές προφυλάξεις

Εμπορική
FENISTIL
Μορφή
Καψάκιο, παρατεταμένης αποδέσμευσης, σκληρό
Συγκέντρωση
4MG/CAP

Αντενδείξεις

Υπερευαισθησία σε οποιαδήποτε από τα συστατικά του προϊόντος ή στην μηλεϊνική διμενθιδένη (βλέπε λήμμα 6.1 κατάλογος εκδόχων).

Θηλάζουσες μητέρες.

Αντενδείκνυται σε ασθενείς που παίρνουν αναστολείς της ΜΑΟ ή πάσχουν από γλαύκωμα κλειστής γωνίας, στένωση του πυλωρού ή του δωδεκαδακτύλου, συμπτωματική υπερτροφία του προστάτου ή απόφραξη του ουρηθρικού στομίου.

Το καψάκιο FENISTIL περιέχει λακτόζη: Ασθενείς με σπάνια κληρονομικά προβλήματα δυσανεξίας στην γαλακτόζη, ανεπάρκεια στην Lapp lactase ή δυσαπορρόφησης γλυκόζης-γαλακτόζης δεν πρέπει να λαμβάνουν το φάρμακο αυτό.

Προφυλάξεις και προειδοποιήσεις

Χορηγείται με προσοχή και σε μειωμένες δόσεις σε υπερήλικες. Προσοχή επίσης απαιτείται σε ασθενείς με αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση, υπερθυρεοειδισμό, αρτηριακή υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο στους ηλικιωμένους.

Ασυμβατότητες

Καμμία γνωστή.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Υπνηλία, καταστολή του ΚΝΣ, ξηρότητα στόματος, ρινός και φάρυγγα, αποξήρανση των βρογχικών εκκρίσεων, ζάλη, διαταραχές της κινητικότητας, και επιγαστρικά ενοχλήματα είναι οι πιο συχνές.

Μπορεί ακόμη να παρουσιαστούν: Αδυναμία, ευερεθιστικότητα, σύγχυση, αυπνία, ανησυχία, παραισθήσεις, υστερία, θάμβος οράσεως, διπλωπία, ίλιγγος, σπασμοί, περιφερική νευρίτιδα, πονοκέφαλος, αίσθημα παλμών ταχυκαρδία, πτώση πιέσεως. Ανορεξία, αύξηση βάρους, ναυτία έμετοι, διάρροια, δυσκοιλιότητα, θρομβοπενία, λευκοπενία, ακοκκυταραιμία, πανκυτοπενία. Επίσης συχνουρία, κατακράτηση ούρων, μείωση της σεξουαλικής δραστηριότητας, ανικανότητα.

Εξάνθημα, φωτοευαισθησία, αναφυλακτική αντίδραση. Αιμολυτική αναιμία, ιδιαίτερα στα παιδιά μπορεί να προκαλέσει εικόνα κλινικού συνδρόμου ατροπινισμού.

Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή ουσίες

Η κατασταλτική δράση της διμενθιδένης αυξάνεται με την σύγχρονη λήψη οινοπνεύματος ή άλλων κατασταλτικών του ΚΝΣ Αυξάνει την δραστικότητα της επινεφρίνης.

Η αντιχολινεργική δράση της διμενθιδένης αυξάνονται από τους αναστολείς ΜΑΟ, τα τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά και τα αντιχολινεργικά.

Κύηση

Μελέτες σε πειραματόζωα με μηλεϊνική διμενθιδένη, η οποία χορηγήθηκε από το στόμα δεν έδειξαν τερατογένεση ή άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες στο έμβρυο.

Η ασφάλεια κατά την κύηση δεν είναι βεβαιωμένη και το φάρμακο χορηγείται μόνο όταν η θεραπεία είναι απαραίτητη και η αναμενόμενη ωφέλεια αντισταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους του εμβρύου.

Γαλουχία

Μελέτη σε πειραματόζωα έδειξε ότι πολύ μικρή ποσότητα της διμενθιδένης και /η των μεταβολιτών της απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Πάντως η χρήση του Fenistil αντενδείκνυται στις θηλάζουσες μητέρες.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Η διμενθιδένη ασκεί κατασταλτική δράση επί του ΚΝΣ. Το καψάκιο Fenistil χορηγούμενο εφ άπαξ ημερησίως, το βράδυ, με βάση δοκιμασίες αντικειμενικής απόδοσης, δεν μειώνει την ικανότητα αντίδρασης. Σε περιπτώσεις που οι ασθενείς παρουσιάζουν κόπωση ή μείωση της ικανότητας αντίδρασης υπάρχει κίνδυνος όταν οδηγούν οχήματα ή χειρίζονται μηχανές και πρέπει να είναι προσεκτικοί.

Σχετικό SPC

Fenistil.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : FENISTIL Καψάκιο παρατεταμένης αποδέσμευσης, σκληρό

Χρήσιμα εργαλεία

Αναζήτηση αλληλεπιδράσεων >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.