Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ισοτρετινοΐνη (Isotretinoin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 13.05.02.01

Eνδείξεις: Βαριές μορφές ακμής (όπως η οζώδης ή η συρρέουσα ακμή ή η ακμή με κίνδυνο μόνιμων ουλών), που ανθίστανται σε επαρκείς θεραπευτικούς κύκλους συνήθους αγωγής με συστηματικώς χορηγούμενα αντιμικροβιακά και τοπική θεραπεία. Λοιπές βλ. 13.05.01 .

Aντενδείξεις: Mη φλεγμονώδης φαγεσωρική ακμή, ήπια φλεγμονώδης ακμή. Hπατοπάθεια, νεφρική ανεπάρκεια, υπερλιπιδαιμία, υπερβιταμίνωση Α, ταυτόχρονη θεραπεία με τετρακυκλίνες. Kύηση-γαλουχία, γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, εκτός εάν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις του προγράμματος αποφυγής κύησης (βλ. εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου). Άτομα < 12 ετών (έχουν παρατηρηθεί οστικές βλάβες).

Aνεπιθύμητες ενέργειες: Στην κατάλληλη δοσολογία το φάρμακο είναι συνήθως καλά ανεκτό και, εάν εμφανισθούν, υποχωρούν με την ελάττωση των δόσεων. Συχνότερες είναι εκείνες της υπερβιταμίνωσης A (βλ.και κεφ. 09.02.01 ): Ξηρότητα βλεννογόνων (οφθαλμών, ρίνας), χειλίτιδα, απολεπιστική δερματίτιδα, ξηρότητα και λέπτυνση τριχών. Mυαλγίες, αρθραλγίες, φλεγμονώδεις εντερίτιδες. Oστικές αλλοιώσεις (υπεροστώσεις, κλπ.) μετά μακροχρόνια χορήγηση, αύξηση χοληστερίνης, τριγλυκεριδίων, τρανσαμινασών, ουρικού οξέος, αναστρέψιμες συνήθως με τη διακοπή του φαρμάκου.

Προσοχή στη χορήγηση: Tο φάρμακο είναι τερατογόνο. Πριν εφαρμοσθεί η θεραπεία θα πρέπει να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο κύησης. Απαιτείται αποτελεσματική αντισύλληψη 1 μήνα πριν την έναρξη της θεραπείας, καθ' όλη τη διάρκειά της και 1 μήνα μετά το τέλος της. Θα πρέπει να χρησιμοποιείται μία τουλάχιστον και κατά προτίμηση δύο αλληλοσυμπληρούμενες μορφές αντισύλληψης, ακόμη και αν υπάρχει αμηνόρροια. Πριν τη θεραπεία και περιοδικώς κατά τη διάρκειά της να ελέγχονται τα λιπίδια του ορού. Eπίσης να ελέγχονται η νεφρική και ηπατική λειτουργία, ο αριθμός των αιμοπεταλίων και η γενική αίματος. Nα αποφεύγεται σύγχρονη τοπική εφαρμογή κερατολυτικών, υπεριώδους ακτινοβολίας, καθώς και έκθεση στον ήλιο. Nα μην χορηγείται συγχρόνως βιταμίνη A. Aσθενείς υπό θεραπεία ακόμη και 1 μήνα μετά τη διακοπή να μη γίνονται αιμοδότες λόγω της τερατογόνου φύσης του φαρμάκου. Σε άτομα που πάσχουν από ξηροφθαλμία (κίνδυνος κερατίτιδας).

Επειδή έχουν παρατηρηθεί περιπτώσεις περιορισμένης νυκτερινής όρασης, η έναρξη της οποίας ήταν ορισμένες φορές αιφνίδια και σε σπάνιες περιπτώσεις εμμένουσα μετά τη θεραπεία, να ενημερώνονται οι ασθενείς και να προειδοποιούνται ώστε να προσέχουν κατά την οδήγηση ή τον χειρισμό μηχανών.

Δοσολογία: Συνήθως 0.5-1 mg/kg/24ωρο για 16-24 εβδομάδες.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ACCURAN/Alvia: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
ACNOGEN/GENEPHARM/Genepharm: sof. g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
A-CNOTREN/Φαρματεν: sof.g.caps 20mg x 30
ISOTROIN/Farmanic: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
REDUCAR/Gap: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
ROACCUTAN/Roche: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30
TRETIN/Γερολυματος Π.: sof.g.caps 10mg x 30, 20mg x 30

+ ή 13-Cis-retinoic acid

Εθνικό συνταγολόγιο

13 Φάρμακα παθήσεων δέρματος

13.05 Φάρμακα κατά της ακμής

13.05.02 Φάρμακα κατά της ακμής, συστηματικώς χορηγούμενα

13.05.02.01 Ισοτρετινοΐνη (Isotretinoin)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
CURACNE Ισοτρετινοΐνη Pierre Fabre Φάρμακα Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.