Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ρισεδρονάτη νατριούχος (Risedronate Sodium)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 10.07.02.07

Ενδείξεις: Θεραπεία μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης για τη μείωση του κινδύνου σπονδυλικών καταγμάτων και εγκατεστημένης μετεμμηνοπαυσιακής οστεοπόρωσης για τη μείωση του κινδύνου καταγμάτων του ισχίου. Πρόληψη οστεοπόρωσης σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες με αυξημένο κίνδυνο. Για τη διατήρηση ή την αύξηση της οστικής μάζας σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που υποβάλλονται σε μακροχρόνια (περισσότερο από 3 μήνες), συστηματική θεραπεία με κορτικοστεροειδή σε δόσεις ≥ 7.5 mg/ημέρα πρεδνιζόνης ή ισοδύναμο.

Αντενδείξεις: Σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια, υπασβεστιαιμία, κύηση και γαλουχία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Πεπτικές διαταραχές (ναυτία, κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, οισοφαγίτιδα, έλκη και στένωση οισοφάγου, γαστροδωδεκαδακτυλίτιδα, γλωσσίτιδα), μυοσκελετικά άλγη, κεφαλαλγία, ίλιγγοι, οφθαλμικές διαταραχές, ελάττωση της στάθμης ασβεστίου, φωσφόρου, αντιδράσεις υπερευαισθησίας.

Αλληλεπιδράσεις: Μείωση της απορρόφησής της με αντιόξινα, άλατα ασβεστίου και σιδήρου. Αυξημένος κίνδυνος υπασβεστιαιμίας αν χορηγηθεί μαζί με αμινογλυκοσίδη.

Προσοχή στη χορήγηση: Οι ασθενείς να προσέχουν τις οδηγίες λήψης του (βλ. Δοσολογία). Να διορθώνεται η τυχόν υπασβεστιαιμία ή άλλη διαταραχή του μεταβολισμού των οστών (λ.χ. δυσλειτουργία παραθυρεοειδών, υποβιταμίνωση D) πριν τη χορήγηση. Σε νεφρική ανεπάρκεια (να μη χορηγείται σε κάθαρση κρεατινίνης < 30ml/min).

Δοσολογία

Δισκία: 5mg ημερησίως από το στόμα.

Δισκία OAW («μία φορά την εβδομάδα») μόνο για την πρώτη ένδειξη: 35mg μία φορά την εβδομάδα. Τα δισκία να καταπίνονται ολόκληρα με ένα ποτήρι νερό, ο ασθενής να βρίσκεται σε όρθια θέση και να μην ξαπλώσει για 30 λεπτά µετά τη λήψη τους. Να λαμβάνονται το πρωΐ 30 λεπτά πριν την πρώτη ηµερήσια λήψη τροφής ή υγρών (εκτός από νερό) ή άλλων φαρμάκων ή τουλάχιστον 2 ώρες πριν και 2 ώρες μετά τη λήψη τροφής.

Φαρμακευτικά προϊόντα

ACTONEL/Aventis: f.c.tab 5mg x 28, 30mg x 4
ACTONEL OAW/Aventis: f.c.tab 35mg x 4

Εθνικό συνταγολόγιο

10 Φάρμακα αρθροπαθειών και μυοσκελετικών παθήσεων

10.07 Φάρμακα επιδρώντα στον μεταβολισμό των οστών

10.07.02 Διφωσφονικά

10.07.02.07 Ρισεδρονάτη νατριούχος (Risedronate Sodium)

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.