Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τακρόλιμους (Tacrolimus)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 08.08.02.13

Ενδείξεις: Πρoφύλαξη από απόρριψη μοσχεύματος σε αλλομεταμοσχεύσεις ήπατος, νεφρού ή καρδιάς. Θεραπεία απόρριψης αλλογενούς μοσχεύματος, ανθεκτικής σε άλλα ανοσοκατασταλτικά. Λοιπές βλ. κεφ. 13.07 .

Αντενδείξεις: Γνωστή υπερευαισθησία στη δραστική ουσία ή άλλα μακρολίδια, κύηση.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι πιο συχνές: Δυσπεψία, κοιλιακά άλγη, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, υπέρταση, ταχυκαρδία, αρρυθμίες, καρδιακή ανεπάρκεια, περικαρδίτιδα, καρδιομυοπάθεια, τρόμος, κεφαλαλγία, αϋπνία, αμβλυωπία, λευκοπενία, αναιμία, θρομβοπενία, διαταραχές πηκτικότητος, ανωμαλίες της νεφρικής λειτουργίας έως και αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο, υπερκαλιαιμία, υπεργλυκαιμία, επώδυνες μυϊκές συσπάσεις, μυασθένεια, διαταραχές αναπνοής, υπερτρίχωση, άγχος, κατάθλιψη, εγκεφαλοπάθεια, διαταραχές λειτουργίας θυρεοειδή, γυναικομαστία, οίδημα, αλλεργικές αντιδράσεις, αύξηση λοιμώξεων και πιθανή εμφάνιση νεοπλασιών.

Αλληλεπιδράσεις: Τα ΜΣΑΦ αυξάνουν τη νεφροτοξικότητά του. Η ερυθρομυκίνη και η κλαριθρομυκίνη αυξάνουν και η ριφαμπικίνη ελαττώνει τη στάθμη του. Επίσης τα αντιμυκητιασικά (αμφοτερικίνη κλπ.), οι αποκλειστές διαύλων ασβεστίου, η κυκλοσπορίνη και η ομεπραζόλη αυξάνουν τη στάθμη του. Τα άλατα καλίου αυξάνουν τον κίνδυνο υπερκαλιαιμίας.

Προσοχή στη χορήγηση: Βλ. Κυκλοσπορίνη. Επίσης τακτική παρακολούθηση ΗΕΓ, υπερηχογραφήματος καρδιάς, (κίνδυνος μυοκαρδιοπάθειας), οπτικής οξύτητας και αναζήτηση τυχόν αιματολογικών και νευρολογικών εκδηλώσεων.

Δοσολογία

Εναρξη χορήγησης για προφύλαξη από απόρριψη μοσχεύματος: Σε μεταμόσχευση ήπατος σε ενήλικες 0.10.2mg/kg από το στόμα ημερησίως σε 2 δόσεις αρχίζοντας περίπου 12 ώρες μετά την εγχείρηση ή ενδοφλεβίως 0.010.05mg/kg ημερησίως σε 24ωρη συνεχή έγχυση, παιδιά από το στόμα 0.3mg/kg ημερησίως σε δύο δόσεις ή 0.05m/kg ημερησίως σε 24ωρη συνεχή έγχυση. Σε μεταμόσχευση νεφρού σε ενήλικες 0.2-0.3mg/kg ημερησίως σε δύο δόσεις από το στόμα αρχίζοντας εντός 24 ωρών από τη μεταμόσχευση ή 0.050.1mg/kg σε 24ωρη συνεχή έγχυση, παιδιά 0.30mg/kg ημερησίως σε δύο δόσεις από το στόμα, ενδοφλεβίως 0.075-0.100 mg/kg/ημέρα, σε συνεχή 24ωρη έγχυση. Η θεραπεία συντήρησης καθορίζεται ανάλογα με την ανταπόκριση. Μπορεί να απαιτηθεί συμπληρωματικά χορήγηση κορτικοστεροειδών και για μικρό διάστημα μονο- ή πολυκλωνικά αντισώματα. Για τις υπόλοιπες ενδείξεις συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του φαρμάκου.

Φαρμακευτικά προϊόντα

PROGRAF/Vianex: caps 0.5mg x 30, 1mg x 30, 5mg x 30- c/s.sol.in 5mg/1ml 10amps x 1ml

Εθνικό συνταγολόγιο

08 Αντινεοπλασματικά και ανασοκατασταλτικά φάρμακα

08.08 Φάρμακα επιδρώντα στην ανοσολογική ανταπόκριση

08.08.02 Ανοσοκατασταλτικά

08.08.02.13 Τακρόλιμους (Tacrolimus)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ADVAGRAF Τακρόλιμους Astellas Pharma Europe B.V.
ENVARSUS Tacrolimus monohydrate Chiesi Farmaceutici S.p.A.
PROGRAF Τακρόλιμους Astellas Pharma A.E.Β.E.
TACNI Τακρόλιμους Teva B.V.
TACROLIMUS Τακρόλιμους
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.