Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ριμπαβιρίνη (Ribavirin)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.06.04

Ενδείξεις: Χρόνια ηπατίτιδα C σε συνδυασμό με πεγκιντερφερόνη άλφα-2b ή ιντερφερόνη άλφα-2b για το προϊόν REBETOL ή πεγκιντερφερόνη άλφα-2a ή ιντερφερόνη άλφα-2a για το προϊόν COPEGUS σε ασθενείς α) που έχουν ανταποκριθεί στη θεραπεία με ιντερφερόνη αλλά έχουν υποτροπιάσει και β) που δεν έχουν κάνει προηγούμενη θεραπεία και έχουν ίνωση ή υψηλή φλεγμονώδη δραστηριότητα.

Αντενδείξεις: Κύηση, γαλουχία, ιστορικό σοβαρής καρδιοπάθειας, αιμοσφαιρινοπάθεια, βαριές παθήσεις με έντονη εξασθένηση, ύπαρξη ή ιστορικό βαριάς ψυχιατρικής διαταραχής (ιδιαίτερα κατάθλιψης), σοβαρή ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια, αυτοάνοση πάθηση, θυρεοειδοπάθεια.

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Αιμολυτική αναιμία με δικτυοερυθροκυττάρωση, ανορεξία, ναυτία, έμετοι, διάρροια, κοιλιακά άλγη, βήχας, δύσπνοια, ρινίτιδα, φαρυγγίτιδα, υπνηλία, συναισθηματική αστάθεια, νευρικότητα, άγχος, κατάθλιψη, μυαλγίες, αρθραλγίες, ξηροστομία, αυξημένη εφίδρωση, γριπποειδή συμπτώματα, κεφαλαλγία, ρίγη, πυρετός, κόπωση, ζάλη, αλωπεκία, δερματικά εξανθήματα, ξηροδερμία, κνησμός, διαταραχές γεύσης, θάμβος οράσεως, λευκοπενία, θρομβοπενία.

Αλληλεπιδράσεις: Μείωση της βιοδιαθεσιμότητας με αντιόξινα. Η συγχορήγηση με ζιδοβουδίνη ή σταβουδίνη μπορεί να οδηγεί σε αυξημένη ιαιμία του HIV στο πλάσμα. Σε τέτοια περίπτωση να παρακολουθούνται στενά τα επίπεδα του RNA του HIV στο πλάσμα και εάν αυξηθούν, να αναθεωρείται η χρήση της ταυτόχρονα με αναστολείς της ανάστροφης μεταγραφάσης.

Προσοχή στη χορήγηση: Δεν χορηγείται ως μονοθεραπεία. Να αποκλείεται η κύηση πριν τη χορήγηση (κίνδυνος τερατογένεσης) και να λαμβάνονται αυστηρά αντισυλληπτικά μέτρα κατά τη διάρκεια της θεραπείας και μετά επί 4 μήνες για τις γυναίκες και επί 7 μήνες για τους άντρες. Στενή παρακολούθηση καρδιακής, ηπατικής και νεφρικής λειτουργίας με τακτικές εξετάσεις εμμόρφων στοιχείων αίματος, ηλεκτρολυτών, κρεατινίνης, ουρικού οξέος και ηπατικών δοκιμασιών (περίπου ανά 2-4 εβδομάδες) (το ουρικό οξύ αυξάνει λόγω της αιμόλυσης).

Δοσολογία

Η ημερήσια δοσολογία διαιρείται σε δύο δόσεις πρωί και βράδυ.

Προϊόν REBETOL:

α) σε ενήλικες ασθενείς με βάρος < 65kg 800mg, 65-85kg 1000mg και > 85 kg 1200 mg ημερησίως σε δύο δόσεις πρωί και βράδυ

β) παιδιά ≥ 3 ετών και έφηβοι με βάρος 47-49kg 600mg, 50-65kg 800 mg και > 65 kg όπως οι ενήλικες. Η θεραπεία συνδυάζεται με τη χορήγηση πεγκιντερφερόνης άλφα-2b σε ενήλικες ή ιντερφερόνης άλφα-2b σε ενήλικες, παιδιά ≥ 3 ετών και εφήβους.

Προϊόν COPEGUS μόνο σε ενήλικες ≥ 18 ετών:

α) σε συνδυασμό με πεγκιντερφερόνη άλφα-2a, γονότυπος 1 < 75 kg 1.000 mg, ≥ 75 kg 1.200 mg, γονότυπος 2/3 800 mg

β) σε συνδυασμό με ιντερφερόνη άλφα-2a < 75 kg 1.000 mg, ≥ 75 kg 1.200 mg. Η διάρκεια θεραπείας εκάστης αγωγής εξαρτάται από το γονότυπο (ανατρέξτε στις εγκεκριμένες οδηγίες εκάστου προϊόντος).

Φαρμακευτικά προϊόντα

COPEGUS/Roche: f.c.tab 200mg x 112, x 168
REBETOL/SP Belgium: caps 200mg x 168

+ ή Tribavirin

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.06 Φάρμακα κατά των ιογενών ηπατιτίδων

05.03.06.04 Ριμπαβιρίνη (Ribavirin)

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
COPEGUS Ριμπαβιρίνη Roche Hellas Α.Ε.
MODERIBA Ριμπαβιρίνη AbbVie Φαρμακευτική Α.Ε.
REBETOL Ριμπαβιρίνη
RIBATREL Ριμπαβιρίνη Pharmazac Α.Ε.
RIXOR Ριμπαβιρίνη AbbVie Φαρμακευτική Α.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.