Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Τιπραναβίρη (Tipranavir)

Ευρετήριο Αναφορές

Εθνικό συνταγολόγιο, κεφάλαιο 05.03.02.03.07

Ενδείξεις: Επίκτητη ανοσοανεπάρκεια από τον ιό HIV σε ενήλικες ασθενείς που ανέπτυξαν αντοχή σε προηγηθείσες θεραπείες με αντιρετροϊκά φάρμακα. Χορηγείται σε συνδυασμό με μικρή δόση ριτοναβίρης.

Αντενδείξεις: Γαλουχία, μέτρια ή σοβαρή ηπατοπάθεια, δυσανεξία στη φρουκτόζη, συγχορήγηση με σκευάσματα υπερικού (βαλσαμόχορτο) ή ορισμένα φάρμακα ή συνδυασμούς φαρμάκων (βλ. Αλληλεπιδράσεις και Προσοχή στη χορήγηση).

Ανεπιθύμητες ενέργειες: Ηπατοτοξικότητα, αιμορραγικές εκδηλώσεις, εξανθήματα, κεφαλαλγία, ναυτία, διάρροια, έμετοι, κοιλιακά άλγη, κόπωση, σπανιότερα αναιμία, λευκοπενία, θρομβοπενία, περιφερική νευροπάθεια, παγκρεατίτιδα, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, νεφρική ανεπάρκεια, γριππώδης συνδρομή, αϋπνία ή υπνηλία. Όπως και με τους άλλους αναστολείς της πρωτεάσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις λιποδυστροφίας, δυσλιπιδαιμίας, επανενεργοποίησης του ανοσιακού συστήματος, οστεονέκρωσης, ραβδομυόλυσης και υπεργλυκαιμίας (βλ. και 05.03.02 Εισαγωγή).

Αλληλεπιδράσεις: Η τιπραναβίρη είναι αναστολέας του ενζύμου CYP3A4 αλλά και άλλων, όπως λ.χ. CYP2C9, CYP2C19, CYP2D6 κ.ά. Αναμένεται επομένως ότι η στάθμη της θα μεταβάλλεται εάν συγχορηγείται με φάρμακα τα οποία μεταβολίζονται με αυτά, αλλά και το ίδιο θα επηρεάζει τη στάθμη τους. Κυριότερες τέτοιες αλληλεπιδράσεις είναι η αύξηση της στάθμης της με φλουκοναζόλη και αταζαναβίρη και η ελάττωση με σκευάσματα υπερικού (βαλσαμόχορτο) και αντισπασμωδικά (λ.χ. καρβαμαζεπίνη). Προκαλεί μείωση της στάθμης της αβακαβίνης, ζιδοβουδίνης, διδανοσίνης και άλλων αναστολέων της πρωτεάσης (αμπρεναβίρης κλπ), των αντισυλληπτικών, της ομεπραζόλης, της μεθαδόνης και της θεοφυλλίνης και αύξηση της στάθμης της κλαριθρομυκίνης, ριφαμπουτίνης, ριφαμπικίνης, αμιωδαρόνης, αστεμιζόλης, σισαπρίδης, ατορβαστατίνης, σιλντεναφίλης, τανταλαφίλης, δεσιπραμίνης, μιδαζολάμης, φλουτικαζόλης, βαρφαρίνης, τραζοδόνης και δεσιπραμίνης. Για συνδυασμούς με άλλα αντιρετροϊκά και μη αντιρετροϊκά φάρμακα συμβουλευθείτε τους εγκεκριμένους όρους χορήγησης του προϊόντος.

Προσοχή στη χορήγηση: Σε ηλικιωμένα άτομα, σε ηπατοπαθείς, σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί με ηπατίτιδα Β ή C και διακοπή της θεραπείας εάν οι τρανσαμινάσες υπερβούν το 10πλάσιο του φυσιολογικού. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις αιμορραγικών επεισοδίων σε ασθενείς με αιμορροφιλία και γενικώς απαιτείται προσοχή σε άτομα με κίνδυνο αιμορραγίας. Δεν συνιστάται η συγχορήγηση τιπραναβίρης με άλλους αναστολείς της πρωτεάσης, με τον συνδυασμό αταζαναβίρη/ριτοναβίρη, με στατίνες λόγω του κινδύνου μυοπάθειας, με φάρμακα των οποίων αυξάνει τη στάθμη (βλ. Αλληλεπιδράσεις). Τα αντιόξινα εμποδίζουν την απορρόφηση (να παρεμβάλλεται διάστημα 2 ωρών).

Δοσολογία: Για ενηλίκους >18 ετών 500mg μαζί με 200mg ριτοναβίρης δύο φορές την ημέρα.

Φαρμακευτικά προϊόντα

APTIVUS/Boehringer Ingelheim Germany: soft.caps 250mg x 120

Εθνικό συνταγολόγιο

05 Φάρμακα κατά των λοιμώξεων

05.03 Αντιιικά

05.03.02 Αντιρετροϊκά

05.03.02.03 Αναστολείς της πρωτεάσης

05.03.02.03.07 Τιπραναβίρη (Tipranavir)

Δραστικές ουσίες κεφαλαίου

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Τιπραναβίρη

Η τιπραναβίρη (tipranavir) αποτελεί έναν μη-πεπτιδικό αναστολέα της πρωτεάσης του HIV-1 ο οποίος αναστέλλει την αντιγραφή του ιού με το να αποτρέπει την ωρίμανση των ιικών σωματιδίων.

Εμπορικές ονομασίες κεφαλαίου

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
APTIVUS Τιπραναβίρη Boehringer Ingelheim Pharma KG GmbH
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.