Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: N07X Άλλα φάρμακα του νευρικού συστήματος

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Άλλα φάρμακα του νευρικού συστήματος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other nervous system drugs

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 N Νευρικό σύστημα
2 N07 Άλλα φάρμακα του νευρικού συστήματος
3 N07X Άλλα φάρμακα του νευρικού συστήματος

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
N07XA Γαγγλιοσίδες και παράγωγα γαγγλιοσίδων
N07XX Άλλα φάρμακα του νευρικού συστήματος

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αμιφαμπριδίνη

Η αμιφαμπριδίνη αναστέλλει τους τασεοεξαρτώμενους διαύλους καλίου, παρατείνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο την αποπόλωση της προσυναπτικής μεμβράνης του κυττάρου. Η παράταση της δράσης ενισχύει δυνητικά τη μεταφορά ασβεστίου στις νευρικές απολήξεις. Η ενδοκυτταρική αύξηση της συγκέντρωσης ασβεστίου που προκύπτει διευκολύνει την εξωκύτωση των κυστιδίων που περιέχουν ακετυλοχολίνη, γεγονός που ενισχύει τη νευρομυική μετάδοση.

Edaravone
Επλοντερσένη

Η επλοντερσένη είναι ένα σύζευγμα ολιγονουκλεοτιδίου-GalNAc που προκαλεί αποικοδόμηση του μεταλλαγμένου και άγριου τύπου TTR mRNA μέσω δέσμευσης στο TTR mRNA, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της πρωτεΐνης TTR ορού και των εναποθέσεων πρωτεΐνης TTR στους ιστούς.

Φαμπριδίνη

Η φαμπριδίνη (fampridine) είναι αναστολέας των διαύλων καλίου και επιδρά στα κατεστραμμένα νεύρα, συγκρατώντας τα φορτισμένα ιόντα καλίου στα νευρικά κύτταρα. Κατ‘ αυτόν τον τρόπο, οι νευρικές ώσεις συνεχίζουν απρόσκοπτα τη διαδρομή τους κατά μήκος των νεύρων διεγείροντας τους μυς, γεγονός που διευκολύνει τη βάδιση (καθ’ ότι στη σκλήρυνση κατά πλάκας, η μετάδοση των νευρικών ώσεων παρεμποδίζεται από τα κατεστραμμένα προστατευτικά περιβλήματα των νεύρων, γεγονός που συνεπάγεται μυική αδυναμία, μυική δυσκαμψία και δυσκολία στη βάδιση).

Ινοτερσένη

Η ινοτερσένη (inotersen) είναι ένας αντινοηµατικός ολιγονουκλεοτιδικός (ASO) αναστολέας που, μέσω επιλεκτικής σύνδεσης στο mRNA της TTR, προκαλεί την αποδόμηση του οδηγώντας σε σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα της μεταλλαγμένης και φυσικού τύπου πρωτεΐνης TTR που εκκρίνεται από το ήπαρ εντός της κυκλοφορίας. Η ινοτερσένη ενδείκνυται για τη θεραπεία πολυνευροπάθειας σε ενήλικες ασθενείς με κληρονομική αμυλοείδωση από τρανσθυρετίνη (hATTR).

Πατισιράνη

Η πατισιράνη είναι ένα δίκλωνο μικτό παρεμβαλλόμενο ριβονουκλεϊκό οξύ (siRNA) που στοχεύει ειδικά μια γενετικά διατηρημένη αλληλουχία στην 3' μη μεταφραζόμενη περιοχή του συνόλου του μεταλλαγμένου και μη-μεταλλαγμένου (φυσιολογικού) γονιδίου mRNA της TTR. Μέσω μιας φυσικής διεργασίας που ονομάζεται παρεμβολή RNA (RNAi), η πατισιράνη προκαλεί την καταλυτική αποικοδόμηση του mRNA της TTR στο ήπαρ, με αποτέλεσμα τη μείωση της πρωτεΐνης TTR, φορέα πρωτεΐνης σύνδεσης ρετινόλης που διευκολύνει τη μεταφορά βιταμίνης Α στο αίμα.

Πιτολισάντη

Η πιτολισάντη είναι ένας από του στόµατος λαµβανόµενος ενεργός ανταγωνιστής των H3 υποδοχέων ισταμίνης/αντίστροφος αγωνιστής, ο οποίος μέσω του αποκλεισμού των αυτο-υποδοχέων ισταμίνης ενισχύει τη δράση ισταμινεργικών νευρώνων του εγκεφάλου, ένα σημαντικό σύστημα αφύπνισης με προεκβολές που εκτείνονται σε ολόκληρο τον εγκέφαλο. Η πιτολισάντη επίσης ρυθμίζει διάφορα συστήματα νευροδιαβιβαστών, αυξάνοντας την απελευθέρωση ακετυλοχολίνης, νοραδρεναλίνης και ντοπαμίνης στον εγκέφαλο.

Ριλουζόλη

Η ριλουζόλη προτείνεται ότι δρα μέσω αναστολής των διαδικασιών που αφορούν το γλουταμικό. Ο μηχανισμός δράσης είναι άγνωστος. Πιθανολογείται ότι το γλουταμικό (ο πρωταρχικός διεγερτικός νευροδιαβιβαστής του κεντρικού νευρικού συστήματος) παίζει ρόλο στη θνησιμότητα των κυττάρων που χαρακτηρίζουν την ασθένεια της πλάγιας μυατροφικής σκλήρυνσης (ΠΜΣ).

Υδροξυβουτυρικό οξύ
Ταφαμίδη

Η ταφαμίδη (tafamidis) είναι ένας σταθεροποιητής της τρανσθυρετίνης (TTR). Η ταφαμίδη δεσμεύεται στην TTR στις θέσεις δέσμευσης της θυροξίνης, σταθεροποιώντας το τετραμερές και επιβραδύνοντας τον διαχωρισμό σε μονομερή, το ρυθμο-καθοριζόμενο βήμα στην παθογένεια της αμυλοείδωσης σχετιζόμενης με την τρανσθυρετίνη.

Τετραβεναζίνη

Η τετραβεναζίνη, σύμφωνα με μελέτες που έγιναν in vitro, αναστέλλει αναστρέψιμα τον ανθρώπινο αγγειακό μεταφορέα μονοαμίνης τύπου 2 (VMAT2), με αποτέλεσμα τη μειωμένη πρόσληψη μονοαμινών στα συναπτικά αγγεία και την εξάντληση του αποθέματος μονοαμίνης. Η τετραβεναζίνη εξαντλεί κατά προτίμηση την ντοπαμίνη και επηρεάζει άλλες μονοαμίνες, τη νοραδρέναλινη και την σερετονίνη, σε μικρότερο βαθμό. Η εξάντληση των νευροδιαβιβαστών με εφάπαξ δόση τετραβεναζίνης είναι αναστρέψιμη και διαρκεί μόνο μερικές ώρες.

Tirilazad
Τοφερσένη

Η τοφερσένη είναι ένα ολιγονουκλεοτίδιο που στοχεύει την παραγωγή της υπεροξειδικής δισμουτάσης 1, ενός ενζύμου του οποίου η μεταλλαγμένη μορφή συνδέεται συνήθως με την αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS).

Βαλμπεναζίνη

Η βαλβεναζίνη δρα ως αναστολέας του κυστικού μεταφορέα μονοαμίνης 2 (VMAT2), ένας μεταφορέας που ρυθμίζει την πρόσληψη μονοαμίνης από το κυτταρόπλασμα στο συναπτικό κυστίδιο για αποθήκευση και απελευθέρωση.

Βουτρισιράνη

Η βουτρισιράνη συνδέεται μέσω ομοιοπολικού δεσμού με έναν συνδέτη που περιέχει τρία κατάλοιπα Ν-ακετυλογαλακτοζαμίνης (GalNAc) για να καταστεί δυνατή η μεταφορά του siRNA στα ηπατοκύτταρα. Μέσω μιας φυσικής διεργασίας που ονομάζεται παρεμβολή RNA (RNAi), η βουτρισιράνη προκαλεί την καταλυτική αποικοδόμηση του mRNA της TTR στο ήπαρ, με αποτέλεσμα τη μείωση των επιπέδων παραλλαγμένης και μη μεταλλαγμένης πρωτεΐνης TTR στον ορό.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
AMVUTTRA Βουτρισιράνη
FAMPYRA Φαμπριδίνη Biogen Idec Ltd
ONPATTRO Πατισιράνη Alnylam Netherlands B.V.
OZAWADE Πιτολισάντη
RADICUT Edaravone Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
RILUTEK Ριλουζόλη Aventis Pharma S.A.
RILUZOLE Ριλουζόλη
TEGLUTIK Ριλουζόλη ITF Hellas Α.Ε.
TEGSEDI Ινοτερσένη Akcea Therapeutics Ltd
TETMODIS Τετραβεναζίνη AOP Orphan Pharmaceuticals AG
VYNDAQEL Ταφαμίδη Pfizer Europe MA EEIG
XENAZINE Τετραβεναζίνη
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.