Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: H01A Ορμόνες πρόσθιου λοβού της υπόφυσης και ανάλογα

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα
Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Ορμόνες πρόσθιου λοβού της υπόφυσης και ανάλογα
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Anterior pituitary lobe hormones and analogues

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο
Κωδικός
Τίτλος
3
H01A
Ορμόνες πρόσθιου λοβού της υπόφυσης και ανάλογα

Περιεχόμενα ομάδας

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η λοναπεγκσοματροπίνη (lonapegsomatropin) είναι ένα μακράς δράσης «προφάρμακο» της σωματοτροπίνης. Η λοναπεγκσοματροπίνη αποτελείται από το αρχικό φάρμακο, τη σωματοτροπίνη, η οποία είναι προσωρινά συζευγμένη σε φορέα μεθοξυπολυαιθυλενογλυκόλης (4 × 10 kDa mPEG) μέσω ενός κατοχυρωμένου συνδέτη TransCon Linker. Ο φορέας έχει μια επίδραση θωράκισης που ελαχιστοποιεί τη νεφρική απέκκριση και τη διαμεσολαβούμενη από υποδοχείς κάθαρση της λοναπεγκσοματροπίνης.

Η μεκασερμίνη (mecasermin) είναι ένας ανθρώπινος ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας-1 που παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA (rhIGF-1). Ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1) είναι ο κύριος ορμονικός διαμεσολαβητής της αύξησης του αναστήματος. Η μεκασερμίνη ενδείκνυται για τη μακροχρόνια θεραπεία της ανεπάρκειας ανάπτυξης σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη σοβαρή πρωτοπαθή ανεπάρκεια του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (Πρωτοπαθής IGFD).

Η πεγβισοµάντη (pegvisomant) είναι ένα ανάλογο της ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης, το οποίο έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να καταστεί ανταγωνιστής των υποδοχέων της αυξητικής ορμόνης για τη θεραπεία ενήλικων ασθενών με μεγαλακρία. Η πεγβισοµάντη είναι ιδιαίτερα εκλεκτική για τον υποδοχέα της GH και δεν παρουσιάζει διασταυρούμενη αντίδραση με άλλους υποδοχείς κυτοκίνης, συμπεριλαμβανομένης της προλακτίνης.

Η σερμορελίνη (sermorelin) διεγείρει συγκεκριμένα την έκκριση αυξητικής ορμόνης (human growth hormone-releasing hormone) μέσω της απ'ευθείας δράσης στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης.

Η σωμαπασιτάνη είναι ένα μακράς δράσης παράγωγο ανασυνδυασμένης ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Ο μηχανισμός δράσης της σωμαπασιτάνης είναι είτε άμεσος μέσω του υποδοχέα GH ή/και έμμεσος μέσω IGF-I που παράγεται σε ιστούς σε ολόκληρο το σώμα αλλά κυρίως από το ήπαρ. Όταν χορηγείται σωμαπασιτάνη για τη θεραπεία της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης, επιτυγχάνεται αποκατάσταση της σύστασης του σώματος (δηλ. μείωση της λιπώδους μάζας του σώματος, αύξηση της άπαχης μάζας του σώματος) και της μεταβολικής δράσης.

Η σωματρογόνη είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που αποτελείται από την ακολουθία αμινοξέων της hGH με ένα αντίγραφο του C-τελικού πεπτιδίου (CTP) από τη βήτα αλυσίδα της ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροπίνης (hCG) στο N-τελικό άκρο και δύο αντίγραφα του CTP (διαδοχικά) στο C-τελικό άκρο. Η γλυκοζυλίωση και οι περιοχές CTP είναι υπεύθυνες για τον χρόνο ημίσειας ζωής της σωματρογόνης που επιτρέπει την εβδομαδιαία χορήγηση δόσης. Η σωματρογόνη δεσμεύεται στον υποδοχέα GH και αρχίζει έναν καταρράκτη μετάδοσης σημάτων που οδηγεί σε αλλαγές της ανάπτυξης και του μεταβολισμού.

Η σωματοτροπίνη είναι ισχυρή μεταβολική ορμόνη σημαντική για τον μεταβολισμό των λιπιδίων, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Σε ενήλικες καθώς και σε παιδιά η σωματοτροπίνη διατηρεί τη φυσιολογική σύσταση του σώματος αυξάνοντας την κατακράτηση αζώτου και τη διέγερση της ανάπτυξης των σκελετικών μυών, και κινητοποιώντας το σωματικό λίπος.

Η τετρακοσακτίδη (tetracosactide) είναι ένα συνθετικό ανάλογο της φλοιοεπινεφριδιοτρόπου ορμόνης (ACTH).

Η θυρεοτροπίνη άλφα (ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ορμόνη διέγερσης του θυροειδούς) είναι ετεροδιμερής γλυκοπρωτεΐνη που παράγεται με την τεχνολογία ανασυνδυασμού DNA. Η σύνδεση της θυρεοτροπίνης άλφα στους υποδοχείς TSH στα επιθηλιακά κύτταρα του θυρεοειδούς διεγείρει την πρόσληψη ιωδίου την οργανοποίηση, τη σύνθεση και απελευθέρωση θυροσφαιρίνης, τριιωδοθυρονίνης (Τ3) και θυροξίνης (T4).

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
GENOTROPIN Recombinant human recombinant Pfizer Hellas A.E.
HUMATROPE Somatropin human recombinant Pharmaserve - Lilly Α.Ε.Β.Ε.
INCRELEX Μεκασερμίνη Ipsen Pharma
NGENLA Σωματρογόνη Pfizer Europe MA EEIG
NORDITROPIN Σωματοτροπίνη Novo Nordisk Hellas Ε.Π.Ε.
NUTROPIN AQ Σωματοτροπίνη Ipsen Pharma
NUVACTHEN Τετρακοσακτίδη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
OMNITROPE Σωματοτροπίνη Sandoz GmbH
SAIZEN Somatropin human recombinant
SOMAVERT Πεγβισοµάντη Pfizer Ltd
SYNACTHENE Tetracosactide zinc hydroxide Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
THYROGEN Thyrotropin alfa Genzyme Europe B.V.
ZOMACTON Somatropin human recombinant Ferring Hellas Μ.Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.