Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: H01AC Σωματροπίνη και αγωνιστές σωματροπίνης

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα
Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Σωματροπίνη και αγωνιστές σωματροπίνης
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Somatropin and somatropin agonists

Κατάταξη ομάδας

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός
Τίτλος
H01AC01
H01AC02
H01AC03
H01AC04
H01AC06
H01AC07
H01AC08

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία
Σύντομη περιγραφή

Η λοναπεγκσοματροπίνη (lonapegsomatropin) είναι ένα μακράς δράσης «προφάρμακο» της σωματοτροπίνης. Η λοναπεγκσοματροπίνη αποτελείται από το αρχικό φάρμακο, τη σωματοτροπίνη, η οποία είναι προσωρινά συζευγμένη σε φορέα μεθοξυπολυαιθυλενογλυκόλης (4 × 10 kDa mPEG) μέσω ενός κατοχυρωμένου συνδέτη TransCon Linker. Ο φορέας έχει μια επίδραση θωράκισης που ελαχιστοποιεί τη νεφρική απέκκριση και τη διαμεσολαβούμενη από υποδοχείς κάθαρση της λοναπεγκσοματροπίνης.

Η μεκασερμίνη (mecasermin) είναι ένας ανθρώπινος ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας-1 που παράγεται με τεχνολογία ανασυνδυασμένου DNA (rhIGF-1). Ο ινσουλινοειδής αυξητικός παράγοντας-1 (IGF-1) είναι ο κύριος ορμονικός διαμεσολαβητής της αύξησης του αναστήματος. Η μεκασερμίνη ενδείκνυται για τη μακροχρόνια θεραπεία της ανεπάρκειας ανάπτυξης σε ασθενείς με επιβεβαιωμένη σοβαρή πρωτοπαθή ανεπάρκεια του ινσουλινοειδούς αυξητικού παράγοντα-1 (Πρωτοπαθής IGFD).

Η σερμορελίνη (sermorelin) διεγείρει συγκεκριμένα την έκκριση αυξητικής ορμόνης (human growth hormone-releasing hormone) μέσω της απ'ευθείας δράσης στον πρόσθιο λοβό της υπόφυσης.

Η σωμαπασιτάνη είναι ένα μακράς δράσης παράγωγο ανασυνδυασμένης ανθρώπινης αυξητικής ορμόνης. Ο μηχανισμός δράσης της σωμαπασιτάνης είναι είτε άμεσος μέσω του υποδοχέα GH ή/και έμμεσος μέσω IGF-I που παράγεται σε ιστούς σε ολόκληρο το σώμα αλλά κυρίως από το ήπαρ. Όταν χορηγείται σωμαπασιτάνη για τη θεραπεία της ανεπάρκειας αυξητικής ορμόνης, επιτυγχάνεται αποκατάσταση της σύστασης του σώματος (δηλ. μείωση της λιπώδους μάζας του σώματος, αύξηση της άπαχης μάζας του σώματος) και της μεταβολικής δράσης.

Η σωματρογόνη είναι μια γλυκοπρωτεΐνη που αποτελείται από την ακολουθία αμινοξέων της hGH με ένα αντίγραφο του C-τελικού πεπτιδίου (CTP) από τη βήτα αλυσίδα της ανθρώπινης χοριονικής γοναδοτροπίνης (hCG) στο N-τελικό άκρο και δύο αντίγραφα του CTP (διαδοχικά) στο C-τελικό άκρο. Η γλυκοζυλίωση και οι περιοχές CTP είναι υπεύθυνες για τον χρόνο ημίσειας ζωής της σωματρογόνης που επιτρέπει την εβδομαδιαία χορήγηση δόσης. Η σωματρογόνη δεσμεύεται στον υποδοχέα GH και αρχίζει έναν καταρράκτη μετάδοσης σημάτων που οδηγεί σε αλλαγές της ανάπτυξης και του μεταβολισμού.

Η σωματοτροπίνη είναι ισχυρή μεταβολική ορμόνη σημαντική για τον μεταβολισμό των λιπιδίων, των υδατανθράκων και των πρωτεϊνών. Σε ενήλικες καθώς και σε παιδιά η σωματοτροπίνη διατηρεί τη φυσιολογική σύσταση του σώματος αυξάνοντας την κατακράτηση αζώτου και τη διέγερση της ανάπτυξης των σκελετικών μυών, και κινητοποιώντας το σωματικό λίπος.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
GENOTROPIN Recombinant human recombinant Pfizer Hellas A.E.
HUMATROPE Somatropin human recombinant Pharmaserve - Lilly Α.Ε.Β.Ε.
INCRELEX Μεκασερμίνη Ipsen Pharma
NGENLA Σωματρογόνη Pfizer Europe MA EEIG
NORDITROPIN Σωματοτροπίνη Novo Nordisk Hellas Ε.Π.Ε.
NUTROPIN AQ Σωματοτροπίνη Ipsen Pharma
OMNITROPE Σωματοτροπίνη Sandoz GmbH
SAIZEN Somatropin human recombinant
ZOMACTON Somatropin human recombinant Ferring Hellas Μ.Ε.Π.Ε.
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.