Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: D11AH Παράγοντες για θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας, εξαιρουμένων των κορτικοστεροειδών

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Παράγοντες για θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας, εξαιρουμένων των κορτικοστεροειδών
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Agents for dermatitis, excluding corticosteroids

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 D Δερματολογικά φάρμακα
2 D11 Λοιπά δερματολογικά σκευάσματα
3 D11A Δερματολογικά σκευάσματα
4 D11AH Παράγοντες για θεραπεία ατοπικής δερματίτιδας, εξαιρουμένων των κορτικοστεροειδών

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
D11AH01 Tacrolimus
D11AH02 Pimecrolimus
D11AH03 Cromoglicic acid
D11AH04 Alitretinoin
D11AH05 Dupilumab
D11AH06 Crisaborole
D11AH07 Tralokinumab
D11AH08 Abrocitinib
D11AH09 Ruxolitinib
D11AH10 Lebrikizumab
D11AH11 Delgocitinib
D11AH12 Nemolizumab

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Αμπροσιτινίμπη

Η αμπροσιτινίμπη (abrocitinib) είναι ένας αναστολέας της κινάσης Janus (JAK) 1. Οι JAK είναι ενδοκυττάρια ένζυμα που διαβιβάζουν σήματα που προέρχονται από αλληλεπιδράσεις κυτταροκινών ή υποδοχέων αυξητικών παραγόντων στην κυτταρική μεμβράνη για να επηρεάσουν τις κυτταρικές διαδικασίες αιμοποίησης και λειτουργίας των ανοσιακών κυττάρων. Η αμπροσιτινίμπη ενδείκνυται για τη θεραπεία της μέτριας έως σοβαρής ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες.

Αλιτρετινοΐνη

Η αλιτρετινοΐνη (alitretinoin) είναι μια φυσικώς παραγόμενη ενδογενής ορμόνη που σχετίζεται με τη βιταμίνη A, συνδέεται με όλους τους γνωστούς υποτύπους ενδοκυτταρικών υποδοχέων των ρετινοειδών (RARα, RARβ, RARγ, RXRα, RXRβ, RXRγ) και τους ενεργοποιεί. Η αποτελεσματικότητα της γέλης αλιτρετινοΐνης στη θεραπεία βλαβών από KS είναι δυνατό να σχετίζεται με την αποδεδειγμένη ικανότητα της αλιτρετινοΐνης να αναστέλλει την in vitro ανάπτυξη των κυττάρων του KS.

Κρισαβορόλη

Η κρισαβορόλη είναι ένας αντιφλεγμονώδης αναστολέας της φωσφοδιεστεράσης-4 (PDE4) της βενζοξαβορόλης που καταστέλλει την έκκριση ορισμένων κυτταροκινών, όπως του παράγοντα νέκρωσης όγκων-άλφα (TNF-α), των ιντερλευκινών(IL-2, IL-4, IL-5) και της ιντερφερόνης γάμμα (IFNγ) και βελτιώνει τη λειτουργία του επιδερμικού φραγμού, όπως μετράται από τη διαδερμική απώλεια νερού (transepidermal water loss, TEWL). Η κρισαβορόλη ενδείκνυται για τη θεραπεία της ήπιας έως μέτριας ατοπικής δερματίτιδας σε ενήλικες και παιδιατρικούς ασθενείς.

Χρωμογλυκικό οξύ

Το χρωμογλυκικό οξύ (cromoglicic acid) δρα αναστέλλοντας την απελευθέρωση της ισταμίνης και διαφόρων μεσολαβητών της φλεγμονής προερχομένων από τις μεμβράνες, από τα μαστοκύτταρα.

Δελγοσιτινίμπη
Δουπιλουμάμπη

Η δουπιλουμάμπη είναι ένα ανασυνδυασμένο ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG4 που αναστέλλει τη σηματοδότηση μέσω της ιντερλευκίνης-4 και της ιντερλευκίνης-13. Η δουπιλουμάμπη αναστέλλει τη σηματοδότηση μέσω της IL-4 μέσω του υποδοχέα Τύπου I (IL-4Rα/γc) και τη σηματοδότηση μέσω των IL-4 και IL-13 μέσω του υποδοχέα Τύπου II (IL-4Rα/IL-13Rα). Οι IL-4 και IL-13 αποτελούν σημαντικούς παράγοντες της ανθρώπινης φλεγμονώδους νόσου τύπου 2, όπως η ατοπική δερματίτιδα, το άσθμα και η CRSwNP. Ο αποκλεισμός της οδού των IL-4/IL-13 με τη δουπιλουμάμπη σε ασθενείς μειώνει πολλούς από τους διαμεσολαβητές της φλεγμονής τύπου 2.

Λεμπρικιζουμάμπη

Η λεμπρικιζουμάμπη είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα ανοσοσφαιρίνης (IgG4) που δεσμεύεται με υψηλή συγγένεια στην ιντερλευκίνη (IL)‐13 και αναστέλλει επιλεκτικά τη σηματοδότηση της IL‐13 μέσω του ετεροδιμερούς του υποδοχέα άλφα της IL‐4 (IL‐4Rα)/του υποδοχέα άλφα 1 της IL-13 (IL‐13Rα1), αναστέλλοντας έτσι τις κατάντη επιδράσεις της IL‐13. Η αναστολή της σηματοδότησης της IL-13 αναμένεται να έχει ωφέλιμη επίδραση στις νόσους στις οποίες η IL-13 συμβάλλει σημαντικά στην παθογένεση της νόσου. Η λεμπρικιζουμάμπη δεν εμποδίζει τη δέσμευση της IL‐13 στον υποδοχέα άλφα 2 της IL‐13 (IL‐13Rα2 ή παραπλανητικός υποδοχέας), γεγονός που επιτρέπει την εσωτερίκευση της IL‐13 στο κύτταρο.

Νεμολιζουμάμπη
Πιμεκρόλιμους

Το πιμεκρόλιμους (pimecrolimus) είναι μία μακρολίδη με ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες. Καταστέλλει κυρίως την κυτταρική ανοσία και πολύ λιγότερο την χυμική.

Ρουξολιτινίμπη

Η ρουξολιτινίμπη είναι ένας εκλεκτικός αναστολέας των σχετιζόμενων με τις κινάσες Janus (JAK) JAK1 και JAK2 (τιμές IC50 της τάξεως των 3,3 nM και 2,8 nM για τα ένζυμα JAK1 και JAK2 αντίστοιχα). Αυτές μεσολαβούν και επιτυγχάνουν τη σηματοδότηση ενός αριθμού κυτοκινών και αυξητικών παραγόντων οι οποίοι είναι σημαντικοί για την αιμοποίηση και την ανοσοποιητική λειτουργία. Η ρουξολιτινίμπη αναστέλλει την προκαλούμενη από την κυτοκίνη φωσφορυλίωση STAT3 στο ολικό αίμα υγιών ατόμων, ασθενών με MF και ασθενών με PV.

Τακρόλιμους

Η τακρόλιμους (tacrolimus) είναι ένας εξαιρετικά ισχυρός ανοσοκατασταλτικός παράγοντας. Συγκεκριμένα, η τακρόλιμους αναστέλλει τη δημιουργία κυτταροτοξικών λεμφοκυττάρων τα οποία κυρίως ευθύνονται για την απόρριψη μοσχεύματος. Η τακρόλιμους καταστέλλει την ενεργοποίηση των Τ-κυττάρων και τον εξαρτώμενο από τα Τ-βοηθητικά κύτταρα πολλαπλασιασμό των Β-κυττάρων καθώς επίσης και τον σχηματισμό λεμφοκινών (όπως ιντερλευκινών-2, 3 και γιντερφερόνης) και την έκφραση του υποδοχέα της ιντερλευκίνης-2.

Τραλοκινουμάμπη

Η τραλοκινουμάμπη είναι ένα πλήρως ανθρώπινο μονοκλωνικό αντίσωμα IgG4 που δεσμεύεται ειδικά με την ιντερλευκίνη-13 κυτοκίνης τύπου 2 (IL-13) και αναστέλλει την αλληλεπίδρασή της με τους υποδοχείς IL-13. Η IL-13 είναι ένας σημαντικός οδηγός φλεγμονώδους νόσου ανθρώπινου τύπου 2, όπως η ατοπική δερματίτιδα και η αναστολή της οδού IL-13 με τραλοκινουμάμπη σε ασθενείς μειώνει πολλούς από τους μεσολαβητές της φλεγμονής τύπου 2.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ADTRALZA Τραλοκινουμάμπη LEO Pharma A/S
AREGEN Πιμεκρόλιμους Meda Pharmaceuticals S.A.
CEHADO Αλιτρετινοΐνη GlaxoSmithKline Α.Β.Ε.Ε.
CIBINQO Αμπροσιτινίμπη Pfizer Europe MA EEIG
DUPIXENT Δουπιλουμάμπη Sanofi-Aventis France
ELIDEL Πιμεκρόλιμους Meda Pharmaceuticals S.A.
NALCROM Sodium cromoglicate Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
PROTOPIC Τακρόλιμους LEO Pharma A/S
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.