Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: C09BB Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ), σε συνδυασμό με αποκλειστές των διαύλων ασβεστίου

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ), σε συνδυασμό με αποκλειστές των διαύλων ασβεστίου
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
ACE inhibitors and calcium channel blockers

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 C Καρδιαγγειακό σύστημα
2 C09 Αντιυπερτασικοί παράγοντες δρώντες στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτασίνης
3 C09B Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ), συνδυασμοί
4 C09BB Αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης (ΑΜΕΑ), σε συνδυασμό με αποκλειστές των διαύλων ασβεστίου

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
C09BB02 Enalapril and lercanidipine
C09BB03 Λισινοπρίλη και αμλοδιπίνη
C09BB04 Περινδοπρίλη και αμλοδιπίνη
C09BB05 Ramipril and felodipine
C09BB06 Enalapril and nitrendipine
C09BB07 Ramipril and amlodipine
C09BB10 Τρανδολαπρίλη και βεραπαμίλη
C09BB12 Delapril and manidipine
C09BB13 Benazepril and amlodipine

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δελαπρίλη και Μανιδιπίνη

Συνδυασμός σταθερής δόσης δελαπρίλης, η οποία είναι αναστολέας του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτασίνης, και μανιδιπίνης, που είναι διυδροπυριδινικός ανταγωνιστής ασβεστίου με αντιυπερτασική δράση και νεφροπροστατευτικές ιδιότητες. Ο συνδυασμός αυτών των δραστικών ουσιών παράγει, μέσω συμπληρωματικών μηχανισμών δράσης, συνεργικό αντιυπερτασικό αποτέλεσμα, ελαττώνοντας την αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι η κάθε ουσία ξεχωριστά.

Εναλαπρίλη και Λερκανιδιπίνη

Σταθερός συνδυασμός ενός αναστολέα του ΜΕΑ, της εναλαπρίλης, και ενός αποκλειστή των διαύλων ασβεστίου, της λερκανιδιπίνης, δύο αντιυπερτασικών ουσιών με συμπληρωματικό μηχανισμό δράσης για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με ιδιοπαθή υπέρταση. Ο συνδυασμός αυτών των ουσιών έχει αθροιστική αντιυπερτασική επίδραση, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση σε μεγαλύτερο βαθμό από το κάθε συστατικό μεμονωμένα.

Εναλαπρίλη και Νιτρενδιπίνη

Οι δύο δραστικές ουσίες έχουν συμπληρωματική αντιυπερτασική δράση. Μόλις απορροφηθεί, η εναλαπρίλη μετατρέπεται μέσω υδρόλυσης σε εναλαπριλάτη, μία ουσία που αναστέλλει το ΜΕΑ. Από την αναστολή αυτή προκύπτει μείωση της αγγειοτενσίνης II στο πλάσμα, γεγονός που οδηγεί σε αύξηση της δραστικότητας της ρενίνης πλάσματος και σε μείωση της έκκρισης αλδοστερόνης. Η εναλαπρίλη έχει αντιϋπερτασική δράση ακόμα και σε περιπτώσεις υπέρτασης με χαμηλή ρενίνη. Η νιτρενδιπίνη είναι ανταγωνιστής ασβεστίου της ομάδας της 1-4 διυδροπυριδίνης που δρα ως αντιυπερτασικός παράγοντας. Ο μηχανισμός δράσης της νιτρενδιπίνης βασίζεται στην αναστολή της ροής ιόντων ασβεστίου στις λείες μυικές ίνες των αγγείων.

Λισινοπρίλη και Αμλοδιπίνη
Περινδοπρίλη και Αμλοδιπίνη

Η περινδοπρίλη είναι αναστολέας του ενζύμου που μετατρέπει την αγγειοτασίνη Ι σε αγγειοτασίνη ΙΙ (Μετατρεπτικό Ένζυμο Αγγειοτασίνης ΜΕΑ). Η περινδοπρίλη είναι αποτελεσματική σε όλες τις διαβαθμίσεις της υπέρτασης: ήπιας, μέτριας, σοβαρής, ενώ παρατηρείται μείωση της συστολικής και διαστολικής αρτηριακής πίεσης, τόσο σε ύπτια όσο και σε όρθια θέση. Η αμλοδιπίνη είναι αναστολέας της εισροής ιόντων ασβεστίου της ομάδας της διυδροπυριδίνης και αναστέλλει τη διαμεμβρανική είσοδο των ιόντων ασβεστίου στον καρδιακό και στον αγγειακό λείο μυ. Ο μηχανισμός της αντιυπερτασικής δράσης της αμλοδιπίνης οφείλεται σε άμεση δράση χάλασης των λείων μυϊκών ινών των αγγείων.

Ραμιπρίλη και Αμλοδιπίνη

Η ραμιπριλάτη, ο ενεργός μεταβολίτης του προφαρμάκου ραμιπρίλης, καταλύει τη μετατροπή της αγγειοτενσίνης Ι στην ενεργή αγγειοσυσταλτική ουσία αγγειοτενσίνη ΙΙ, όπως επίσης και την αποικοδόμηση της ενεργής αγγειοδιασταλτικής βραδυκινίνης. Ο μειωμένος σχηματισμός της αγγειοτενσίνης ΙΙ και η αναστολή της αποικοδόμησης της βραδυκινίνης οδηγούν στην αγγειοδιαστολή. H αμλοδιπίνη διαστέλλει τα περιφερικά αρτηρίδια και κατά συνέπεια μειώνει τις ολικές περιφερικές αντιστάσεις (μεταφoρτίo), έναντι του οποίου λειτουργεί η καρδιά. Από τη στιγμή που η καρδιακή συχνότητα παραμένει σταθερή, η ελάττωση του φορτίου της καρδιάς μειώνει την κατανάλωση ενέργειας από το μυoκάρδιo και τις απαιτήσεις αυτού σε οξυγόνο. Επίσης, ο μηχανισμός δράσης της αμλοδιπίνης πιθανώς να περιλαμβάνει και τη διαστoλή των κυρίων κλάδων των στεφανιαίων αρτηριών και των στεφανιαίων αρτηριδίων, τόσο σε υγιείς όσο και σε ισχαιμικές περιοχές.

Ραμιπρίλη και Φελοδιπίνη

Τόσο ο ανταγωνιστής ασβεστίου φελοδιπίνη όσο και ο αναστολέας του ΜΕΑ ραμιπρίλη μειώνουν την αρτηριακή πίεση με διαστολή των περιφερικών αιμοφόρων αγγείων. Οι ανταγωνιστές ασβεστίου προκαλούν διαστολή των αρτηριών, ενώ οι αναστολείς του ΜΕΑ διαστέλλουν και το αρτηριακό και το φλεβικό σκέλος της κυκλοφορίας. Η αγγειοδιαστολή και επομένως η μείωση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να οδηγήσει σε ενεργοποίηση του συμπαθητικού νευρικού συστήματος και του συστήματος ρενίνης-αγγειοτασίνης. Η αναστολή του ΜΕΑ έχει σαν αποτέλεσμα τη μείωση της αγγειοτασίνης ΙΙ του πλάσματος.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
COVERAM Περινδοπρίλη - Αμλοδιπίνη Servier Hellas Ε.Π.Ε.
DIASPIL Ραμιπρίλη - Αμλοδιπίνη Angelini Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
ENEAS Εναλαπρίλη - Νιτρενδιπίνη Galenica A.Ε.
ENIT Εναλαπρίλη - Νιτρενδιπίνη GAP Α.Ε.
LERCAPREL Εναλαπρίλη - Λερκανιδιπίνη Recordati Hellas Pharmaceuticals Α.E.
PRESTALIA Περινδοπρίλη - Αμλοδιπίνη Servier Hellas Ε.Π.Ε.
RAMI-AMLO Ραμιπρίλη - Αμλοδιπίνη Iasis Pharma Hellas Α.Β.Ε.Ε.
TAMAYRA Ραμιπρίλη - Αμλοδιπίνη Swyssi AG
TARKA Βεραπαμίλη - Τρανδολαπρίλη BGP Προϊόντα Μ.Ε.Π.Ε.
TRIACOR Φελοδιπίνη - Ραμιπρίλη Sanofi-Aventis Α.Ε.Β.Ε.
UNITENS Φελοδιπίνη - Ραμιπρίλη AstraZeneca Μ.A.E.
VIACORAM Περινδοπρίλη - Αμλοδιπίνη Servier Hellas Ε.Π.Ε.
VIVACE Δελαπρίλη - Μανιδιπίνη Chiesi Hellas A.E.B.E.
ZANERIL Εναλαπρίλη - Λερκανιδιπίνη Recordati Ireland Ltd
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.