Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ομάδα ATC: B03X Άλλα φάρμακα κατά της αναιμίας

Ευρετήριο Αναφορές

Ανατομικό θεραπευτικό χημικό σύστημα ταξινόμησης

Τίτλοι κωδικού

Γλώσσα Τίτλος
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Ελληνικά
Άλλα φάρμακα κατά της αναιμίας
Εικονίδιο με τη σημαία της γλώσσας Αγγλικά
Other antianemic preparations

Κατάταξη ομάδας

Επίπεδο Κωδικός Τίτλος
1 B Αίμα και αιμοποιητικά όργανα
2 B03 Φάρμακα κατά της αναιμίας
3 B03X Άλλα φάρμακα κατά της αναιμίας

Περιεχόμενα ομάδας

Κωδικός Τίτλος
B03XA Άλλα φάρμακα κατά της αναιμίας

Δραστικές ουσίες ομάδας

Δραστική ουσία Σύντομη περιγραφή
Δαπροδουστάτη

Η δαπροδουστάτη είναι ένας αναστρέψιμος αναστολέας των HIF-PH1, PH2 και PH3. Αυτή η δραστηριότητα έχει ως αποτέλεσμα τη σταθεροποίηση και την πυρηνική συσσώρευση των μεταγραφικών παραγόντων HIF-1α και HIF-2α, οδηγώντας σε αυξημένη μεταγραφή των γονιδίων που αποκρίνονται στον HIF, συμπεριλαμβανομένης της ερυθροποιητίνης. Η δαπροδουστάτη ενδείκνυται για τη θεραπεία της αναιμίας που οφείλεται σε χρόνια νεφρική νόσο.

Δαρμπεποετίνη άλφα

Η δαρμπεποετίνη (darbepoetin) άλφα διεγείρει την ερυθροποίηση με τον ίδιο μηχανισμό όπως και η ενδογενής ορμόνη. Η δαρμπεποετίνη άλφα φέρει πέντε αλυσίδες υδατανθράκων που συνδέονται με το N, ενώ η ενδογενής ορμόνη και οι ανασυνδυασμένες ανθρώπινες ερυθροποιητίνες (r-HuEPO) φέρουν τρεις. Τα πρόσθετα υπολείμματα σακχάρων είναι μοριακώς μη διακριτά από εκείνα της ενδογενούς ορμόνης. Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς της σε υδατάνθρακες, η δαρμπεποετίνη άλφα έχει μεγαλύτερο τελικό χρόνο ημιζωής από το r-HuEPO και συνεπώς μεγαλύτερη in vivo δραστικότητα.

Εποετίνη άλφα

Η εποετίνη άλφα (epoetin alfa) είναι μια γλυκοπρωτεΐνη η οποία διεγείρει, με τη μορφή του διεγερτικού παράγοντα της μίτωσης και της ορμόνης διαφοροποίησης, το σχηματισμό των ερυθροκυττάρων από πρόδρομα κύτταρα που προέρχονται από τον πληθυσμό των αρχέγονων κυττάρων.

Εποετίνη βήτα

Η εποετίνη βήτα (epoetin beta) διεγείρει την ερυθροποίηση μέσω αλληλεπίδρασης με τον υποδοχέα της ερυθροποιητίνης στα προγονικά κύτταρα του μυελού των οστών. Η εποετίνη βήτα είναι ένας συνεχούς δράσης ενεργοποιητής του υποδοχέα της ερυθροποιητίνης που δείχνει διαφορετική δραστηριότητα στο επίπεδο του υποδοχέα, που χαρακτηρίζεται από μία πιο αργή σύζευξη και μία πιο γρήγορη αποσύζευξη από τον υποδοχέα, μία μειωμένη συγκεκριμένη in vitro δραστηριότητα με μία αυξημένη in vivo δραστηριότητα, όπως επίσης και αυξημένο χρόνο ημιζωής, σε αντίθεση με την ερυθροποιητίνη.

Εποετίνη θήτα

Η εποετίνη θήτα (epoetin theta) είναι πανομοιότυπη ως προς την αλληλουχία των αμινοξέων και όμοια στη σύνθεση υδατανθράκων (γλυκοζυλίωση) με την ενδογενή ανθρώπινη ερυθροποιητίνη. Μετά από τη χορήγηση της εποετίνης θήτα, αυξάνεται ο αριθμός των ερυθροκυττάρων, τα επίπεδα του αιματοκρίτη και ο αριθμός των δικτυοερυθροκυττάρων.

Εποετίνη ζήτα

Η εποετίνη ζήτα (epoetin zeta) είναι ανασυνδυασμένη ανθρώπινη ερυθροποιητίνη. Η ερυθροποιητίνη είναι μια γλυκοπρωτεϊνική ορμόνη που παράγεται κυρίως από τον νεφρό ως απόκριση στην υποξία και είναι ο βασικός ρυθμιστής της παραγωγής των ερυθροκυττάρων (RBC). Δεν είναι δυνατή η διάκριση των 2 ερυθροποιητινών με βάση λειτουργικούς προσδιορισμούς.

Λουσπατερσέπτη

Η λουσπατερσέπτη (luspatercept), ένας παράγοντας ωρίμανσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, είναι μια ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη σύντηξης που δεσμεύει επιλεγμένους συνδέτες υπερ-οικογένειας μετασχηματιστικού αυξητικού παράγοντα-β (TGF-β). Με δέσμευση σε συγκεκριμένους ενδογενείς συνδέτες (π.χ. GDF11, ακτιβίνη Β), η λουσπατερσέπτη αναστέλλει τη σήμανση Smad2/3, με αποτέλεσμα την ερυθροειδή ωρίμανση μέσω της διαφοροποίησης των ερυθροειδών προδρόμων (νορμοβλαστών) τελικού σταδίου στον μυελό των οστών.

Ροξαδουστάτη

Η ροξαδουστάτη (roxadustat) είναι ένας αναστολέας των προλυλο-υδροξυλασών του επαγόμενου από την υποξία παράγοντα (HIF-PHI). Η δράση των ενζύμων του HIF-PH ελέγχει τα ενδοκυτταρικά επίπεδα του HIF, ενός μεταγραφικού παράγοντα ο οποίος ρυθμίζει την έκφραση των γονιδίων που συμμετέχουν στην ερυθροποίηση. Η ενεργοποίηση του μονοπατιού του HIF είναι σημαντική για την απόκριση προσαρμογής στην υποξία προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων.

Βαδαδουστάτη

Η βαδαδουστάτη είναι ένας αναστολέας των προλυλο-υδροξυλασών του επαγόμενου από την υποξία παράγοντα που οδηγεί σε αυξημένα κυτταρικά επίπεδα του επαγόμενου από την υποξία παράγοντα, διεγείροντας κατ' αυτόν τον τρόπο την παραγωγή ενδογενούς ερυθροποιητίνης (EPO), αυξάνοντας την κινητοποίηση του σιδήρου και την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων, με αποτέλεσμα τον σταδιακό ρυθμό αύξησης της Hb.

Εμπορικές ονομασίες ομάδας

Κ Εμπορική ονομασία Ενεργά συστατικά Υπεύθυνος κυκλοφορίας
ABSEAMED Εποετίνη άλφα Medice Arzneimittel Pütter GmbH & Co. KG
ARANESP Δαρμπεποετίνη άλφα Amgen Europe B.V.
BINOCRIT Epoetin alfa (recombinant) Sandoz GmbH
EPOETIN ALFA Εποετίνη άλφα Faran Α.Β.Ε.Ε.
EPORATIO Εποετίνη θήτα Ratiopharm GmbH
EPREX Εποετίνη άλφα Janssen-Cilag Φαρμακευτική A.B.E.E.
EVRENZO Ροξαδουστάτη Astellas Pharma Europe B.V.
MIRCERA Εποετίνη βήτα Roche Registration GmbH
NEORECORMON Epoetin beta recombinant
POLYETHYLENE GLYCOL Μακρογόλη Ι.Φ.Ε.Τ. A.E.
REBLOZYL Λουσπατερσέπτη
RETACRIT Εποετίνη ζήτα Pfizer Europe MA EEIG
Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.