Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Σουκραλφάτη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Αλληλεπιδράσεις, ειδικές προφυλάξεις

Αλληλεπιδράσεις

Η δραστική ουσία Σουκραλφάτη εμφανίζει αλληλεπίδραση στις παρακάτω περιπτώσεις:

Νεφρική δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια, αιμοκάθαρση

Η σουκραλφάτη πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή μόνο σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία, λόγω της πιθανότητας αυξημένης απορρόφησης αλουμινίου. Η σουκραλφάτη δεν συνιστάται για χρήση σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία ή ανεπάρκεια συνιστάται είτε να αποφεύγεται η χορήγηση του φαρμάκου ή να γίνεται με πολύ μεγάλη προσοχή και για μικρή διάρκεια και οι ασθενείς να παρακολουθούνται στενά για πιθανώς αυξημένα επίπεδα αργιλίου στον ορό του αίματος.

τουλάχιστον ένα από
Νεφρική ανεπάρκεια
Αιμοκάθαρση

Παρασκευάσματα κιτρικού οξέος

Η σουκραλφάτη δεν πρέπει να συγχορηγείται με παρασκευάσματα κιτρικού οξέος. Η συγχορήγηση κιτρικών παρασκευασμάτων με σουκραλφάτη μπορεί να αυξήσει τις συγκεντρώσεις του αλουμινίου στο αίμα. Ο μηχανισμός μπορεί να οφείλεται σε χηλικοποίηση του αλουμινίου, το οποίο υποτίθεται ότι αυξάνει την απορρόφησή του.

τουλάχιστον ένα από
Bismuth subcitrate
Calcium citrate lysine complex
Erbium (169Er) citrate colloid
Ferric (59Fe) citrate
Ferric ammonium citrate
Ferric citrate
Gallium (67Ga) citrate
Magnesium citrate
Magnesium citrate
Magnesium citrate
Orphenadrine (citrate)
Potassium citrate
Ranitidine bismuth citrate
Sodium citrate
Yttrium (90Y) citrate colloid

Φθοριοκινολόνες, τετρακυκλίνη, κετοκοναζόλη, σουλπιρίδη, διγοξίνη, βαρφαρίνη

Η σύγχρονη χορήγηση του φαρμάκου με φθοριοκινολόνες, τετρακυκλίνη, κετοκοναζόλη, σουλπιρίδη, διγοξίνη, βαρφαρίνη μειώνει τη δράση αυτών. Η βιοδιαθεσιμότητα αυτών των παραγόντων μπορεί να αποκατασταθεί διαχωρίζοντας την χορήγησή τους από τη σουκραλφάτη κατά 2 ώρες. Η συγκεκριμένη αλληλεπίδραση φαίνεται ότι είναι στη βάση της μη συστημική και πιθανά οφείλεται στη δέσμευση των εν λόγω παραγόντων από τη σουκραλφάτη στο γαστρεντερικό σωλήνα. Λόγω του δυναμικού της σουκραλφάτης να μεταβάλλει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων από το γαστρεντερικό βλεννογόνο, ο διαχωρισμός της χορήγησης της από άλλους φαρμακευτικούς παράγοντες θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, όταν μεταβολές στη βιοδιαθεσιμότητα θεωρούνται κρίσιμες για τα συγχορηγούμενα φάρμακα.

Με βάση αυτά, συνιστάται η λήψη της σουκραλφάτης 2 ώρες πριν τη λήψη των παραπάνω φαρμάκων ή 1 ώρα πριν τα γεύματα.

τουλάχιστον ένα από
Φθοριοκινολόνες
Φθοριοκινολόνες
Τετρακυκλίνη
Κετοκοναζόλη
Σουλπιρίδη
Διγοξίνη
Βαρφαρίνη

Φαινυτοΐνη, θεοφυλλίνη, θυροξίνη, κινιδίνη, Η₂-ανταγωνιστές

Η σύγχρονη χορήγηση του φαρμάκου με φαινυτοΐνη, θεοφυλλίνη, θυροξίνη, κινιδίνη και Η2-ανταγωνιστές μειώνει τη δράση αυτών. Η βιοδιαθεσιμότητα αυτών των παραγόντων μπορεί να αποκατασταθεί διαχωρίζοντας την χορήγησή τους από τη σουκραλφάτη κατά 2 ώρες. Η συγκεκριμένη αλληλεπίδραση φαίνεται ότι είναι στη βάση της μη συστημική και πιθανά οφείλεται στη δέσμευση των εν λόγω παραγόντων από τη σουκραλφάτη στο γαστρεντερικό σωλήνα. Λόγω του δυναμικού της σουκραλφάτης να μεταβάλλει την απορρόφηση ορισμένων φαρμάκων από το γαστρεντερικό βλεννογόνο, ο διαχωρισμός της χορήγησης της από άλλους φαρμακευτικούς παράγοντες θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, όταν μεταβολές στη βιοδιαθεσιμότητα θεωρούνται κρίσιμες για τα συγχορηγούμενα φάρμακα.

Με βάση αυτά, συνιστάται η λήψη της σουκραλφάτης 2 ώρες πριν τη λήψη των παραπάνω φαρμάκων ή 1 ώρα πριν τα γεύματα.

τουλάχιστον ένα από
Φαινυτοΐνη
Θεοφυλλίνη
Λεβοθυροξίνη
Κινιδίνη
Ανταγωνιστές των H2-υποδοχέων

Σίτιση μέσω ρινογαστρικού σωλήνα

Σε περίπτωση εντερικής σίτισης μέσω ρινογαστρικού σωλήνα η χορήγηση σουκραλφάτης, για την προφύλαξη από το μετεγχειρητικό έλκος, πρέπει να προηγείται κατά μια ώρα της χορήγησης τροφής. Σε σπάνιες περιπτώσεις ο σχηματισμός στερεών μαζών έχει αναφερθεί όταν η σουκραλφάτη και το εντερικό περιεχόμενο σίτισης χορηγούνται σε πολύ κοντινές χρονικές στιγμές.

Ρινογαστρικός σωλήνας

Κύηση

Μελέτες σε τρωκτικά μετά από λήψη δόσης 50 φορές πάνω από την ανθρώπινη δόση, δεν έδειξαν την πρόκληση βλαβών στο έμβρυο. Η ασφάλεια από τη λήψη σουκραλφάτης σε έγκυες γυναίκες δεν έχει διασφαλιστεί και προϊόντα με δραστική σουκραλφάτη θα πρέπει να χορηγούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητα. Σε κάθε περίπτωση, η χορήγηση του φαρμάκου είναι στην κρίση του γιατρού.

Γαλουχία

Δεν είναι γνωστό εάν η συγκεκριμένη δραστική ουσία εκκρίνεται στο μητρικό γάλα. Καθότι δεν έχουν διενεργηθεί κατάλληλες κλινικές μελέτες, συνιστάται επιφύλαξη στην χορήγηση του σε θηλάζουσες μητέρες.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Η λήψη της δραστικής ουσίας δεν επηρεάζει την ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανημάτων. Μην οδηγείτε αν αισθάνεστε ζάλη ή υπνηλία.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί περιλαμβάνουν: δυσκοιλιότητα, υπνηλία, διάρροια, ίλιγγος, ναυτία, γαστρική δυσφορία, δυσπεψία, μετεωρισμός, κεφαλαλγία, ξηροστομία, ζάλη, εξάνθημα, εμετός, οσφυαλγία και αντιδράσεις υπερευαισθησίας που περιλαμβάνουν κνησμό, οίδημα, κνίδωση και δυσκολία στην αναπνοή.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.