Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

Ιβερμεκτίνη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Αλληλεπιδράσεις, ειδικές προφυλάξεις

Η δραστική ουσία ερευνάται για την αποτελεσματικότητά της στην αντιμετώπιση της ασθένειας του κορωνοϊού SARS-CoV-2

Αλληλεπιδράσεις

Η δραστική ουσία Ιβερμεκτίνη εμφανίζει αλληλεπίδραση στις παρακάτω περιπτώσεις:

Ισχυροί αναστολείς του CYP3A4

Μελέτες in vitro έδειξαν ότι η ιβερμεκτίνη μεταβολίζεται κυρίως από το CYP3A4. Συνεπώς, συνιστάται προσοχή όταν η ιβερμεκτίνη χορηγείται ταυτόχρονα με ισχυρούς αναστολείς του CYP3A4, καθώς η έκθεση στο πλάσμα μπορεί να αυξηθεί σημαντικά.

Ισχυροί αναστολείς του CYP3A4

Κιτρική διαιθυλοκαρβαμαζίνη (DEC), ονχοκερκίαση

Δεν συνιστάται η ταυτόχρονη θεραπεία με κιτρική διαιθυλοκαρβαμαζίνη (DEC) και ιβερμεκτίνη σε εκστρατείες μαζικής χημειοθεραπείας για τη φιλαρίαση που προκαλεί η Wuchereria Bancrofti στην Αφρική. Η ταυτόχρονη μόλυνση και με άλλες μικροφιλαρίες, όπως το Loa loa, μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή μικροφιλαραιμία σε ασθενείς που έχουν μολυνθεί.

Η συστηματική έκθεση σε DEC σε τέτοιους ασθενείς μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση σοβαρών παρενεργειών που σχετίζονται με την ταχεία και αποτελεσματική μικροφιλαριοκτόνο δράση αυτού του φαρμάκου.

Μετά τη χορήγηση φαρμάκων με ταχεία μικροφιλαριοκτόνο δράση, όπως το DEC σε ασθενείς με ονχοκερκίαση, έχουν αναφερθεί δερματικές και/ή συστηματικές αντιδράσεις ποικίλης σοβαρότητας (αντίδραση Mazzotti) και οφθαλμολογικές αντιδράσεις.

Αυτές οι αντιδράσεις πιθανόν οφείλονται σε φλεγμονώδεις αποκρίσεις στα προϊόντα αποικοδόμησης που απελευθερώνονται μετά το θάνατο των μικροφιλαριών.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία με ιβερμεκτίνη για ονχοκερκίαση μπορούν επίσης να εμφανίσουν αυτές τις αντιδράσεις, όταν υποβληθούν σε θεραπεία για πρώτη φορά. Μετά από τη θεραπεία με ένα μικροφιλαριοκοκτόνο φάρμακο, οι ασθενείς με υπεραντιδραστική ονχοδερματίτιδα ή “Sowda” (παρατηρούνται ιδιαίτερα στην Υεμένη) μπορεί να είναι πιο πιθανό από άλλες να παρουσιάσουν σοβαρές δερματικές ανεπιθύμητες ενέργειες (οίδημα και επιδείνωση της ονχοδερματίτιδας).

τουλάχιστον ένα από
Διαιθυλκαρβαμαζίνη

Infection caused by Onchocerca volvulus (disorder)

Κύηση

Δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχουν περιορισμένα δεδομένα από την τοπική χρήση της ιβερμεκτίνης σε έγκυες γυναίκες. Μελέτες τοξικότητας για την αναπαραγωγή για την από του στόματος έχουν δείξει ότι η ιβερμεκτίνη είναι τερατογόνος σε αρουραίους και κουνέλια, ωστόσο λόγω της χαμηλής συστηματικής έκθεσης μετά από τοπική χορήγηση του προϊόντος με την προτεινόμενη δοσολογία, υπάρχει χαμηλή ανησυχία για την ασφάλεια του ανθρώπινου εμβρύου. Η ιβερμεκτίνη δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Χρήση κατά την εγκυμοσύνη

Αυστραλία - Κατηγορία εγκυμοσύνης B3 - Φάρμακα που έχουν ληφθεί μόνο από περιορισμένο αριθμό εγκύων γυναικών και γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία, χωρίς αύξηση της συχνότητας δυσπλασίας ή άλλων άμεσων ή έμμεσων επιβλαβών επιπτώσεων στο ανθρώπινο έμβρυο. Μελέτες σε ζώα έχουν καταδείξει αυξημένη εμφάνιση εμβρυϊκής βλάβης, η σημασία της οποίας θεωρείται αβέβαιη στον άνθρωπο.

Η.Π.Α. - Κατηγορία εγκυμοσύνης C - Μελέτες αναπαραγωγής σε ζώα έχουν καταδείξει ανεπιθύμητη επίδραση στο έμβρυο και δεν υπάρχουν επαρκείς και καλά ελεγχόμενες μελέτες σε ανθρώπους, αλλά πιθανά οφέλη μπορούν να δικαιολογήσουν τη χρήση του φαρμάκου σε έγκυες γυναίκες παρά τους πιθανούς κινδύνους.

Γαλουχία

Μετά την από του στόματος χορήγηση, η ιβερμεκτίνη απεκκρίνεται στο ανθρώπινο γάλα σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Η απέκκριση στο ανθρώπινο γάλα μετά από τοπική χορήγηση δεν έχει αξιολογηθεί. Τα διαθέσιμα φαρμακοκινητικά/τοξικολογικά δεδομένα σε ζώα έδειξαν επίσης την απέκκριση της ιβερμεκτίνης στο γάλα. Ο κίνδυνος για ένα θηλάζον παιδί δεν μπορεί να αποκλειστεί. Πρέπει να αποφασιστεί εάν θα διακοπεί ο θηλασμός ή η διακοπή/αποχή από τη θεραπεία με ιβερμεκτίνη, λαμβάνοντας υπόψη το όφελος του θηλασμού για το παιδί και το όφελος της θεραπείας για τη γυναίκα.

Ικανότητα οδήγησης και χειρισμός μηχανημάτων

Η επίδραση της ιβερμεκτίνης στην ικανότητα οδήγησης και χειρισμού μηχανών δεν έχει μελετηθεί. Η πιθανότητα σε μερικούς ασθενείς ανεπιθύμητων ενεργειών όπως ζάλη, υπνηλία, ίλιγγος και τρόμος, που μπορεί να επηρεάσουν την ικανότητα οδήγησης ή χειρισμού μηχανών, δεν μπορούν να αποκλειστούν.

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.