Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Γαληνός Office Χρησιμοποιήστε δωρεάν το νέο cloud πρόγραμμα διαχείρισης κάθε σύγχρονου ιατρείου
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Πρόγραμμα συνδρομητών Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Γαληνός Mobile Κατεβάστε τη δωρεάν εφαρμογή και απολαύστε τις υπηρεσίες του Galinos.gr σε κινητό ή tablet
Γνωρίζατε οτι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα
®
 Περιεχόμενα  Φάρμακα Α - Ζ  Συγχορήγηση

Διμενυδρινάτη

Ευρετήριο Αναφορές

Δραστική ουσία - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Μηχανισμός δράσης

Ο μηχανισμός με τον οποίο η διμενυδρινάτη ασκεί τις αντιεμετικές, την αντιαρματική και τις αντιστρεπτικές επιδράσεις της δεν είναι ακριβώς γνωστός, αλλά μπορεί να σχετίζεται με την κεντρική αντιχολινεργική δράση της. Άλλες δράσεις μπορεί να περιλαμβάνουν επίδραση στη ζώνη ενεργοποίησης του μυελικού χημειοϋποδοχέα ή στην αναστολή της αιθουσαίας διέγερσης που σχετίζεται με τη δόση (δηλ., ενεργώντας πρώτα στο σύστημα ωτολίθων και σε μεγαλύτερες δόσεις στους ημικυκλικούς σωλήνες).

Φαρμακοδυναμική

Η διμενυδρινάτη είναι μία αιθανολαμίνη με αντιισταμινικές ιδιότητες. Εμφανίζει αντιστρεπτό συναγωνιστικό ανταγωνισμό με την ισταμίνη, για την κατάληψη των υποδοχέων H1.

Διαθέτει αντιχολινεργικές (αντιμουσκαρινικές) ιδιότητες που εξηγούν την αντιεμετική δράση του φαρμάκου σε περιπτώσεις λαβυρινθικού ερεθισμού (ναυτία, ίλιγγοι), καθώς και την κεντρική καταστολή που προκαλεί.

Φαρμακοκινητική

Η διμενυδρινάτη απορροφάται πολύ καλά από το στόμα (50-80%). Η μέγιστη τιμή στο πλάσμα εμφανίζεται μεταξύ 2 και 3 ωρών. Ο χρόνος ημιζωής είναι 4 ώρες. Η δράση εμφανίζεται μετά περίπου 30 min και διαρκεί περίπου 6 ώρες.

Η διμενυδρινάτη, όπως η διφαινυδραμίνη, κατανέμεται ευρέως στους ιστούς του σώματος και διασχίζει τον πλακούντα. Μικρές ποσότητες διμενυδρινάτης κατανέμονται στο γάλα. Μετά από χορήγηση από του στόματος 4x50 mg δισκίων διμενυδρινάτης, αναφέρθηκε όγκος κατανομής 3-4 L/kg και δέσμευση πρωτεϊνών 70-85% για διμενυδρινάτη και 98-99% για διφαινυδραμίνη. Η διάρκεια του αποτελέσματος και του θεραπευτικού επιπέδου στο πλάσμα ήταν αντίστοιχα 4-6 ώρες και 0.1 μg/mL. Ο χρόνος ημίσειας ζωής αποβολής του πλάσματος ήταν 5-8 ώρες.

Η διμενυδρινάτη μεταβολίζεται από το ήπαρ και εκκρίνεται στα ούρα. Υπάρχουν τρεις γνωστοί μεταβολίτες: διφαινυλ-μεθοξυ-αιθυλαμίνη, διφαινυλ-μεθοξυ-οξικό οξύ και διφαινυλμεθοξυ-Ν-μεθυλαμίνη.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Οι μελέτες που έγιναν για να διευκρινισθεί η οξεία τοξικότητα της διμενυδρινάτης δείχνουν ότι η oυσία αυτή διαθέτει έναν ευρύτατο θεραπευτικό δείκτη.

LD50 σε επίμυες 1320 mg/kg βάρους.

LD50 σε ποντίκια (i.p.) 149 mg/kg βάρους.

LD50 σε ποντίκια (per os) 203 mg/kg βάρους.

Οι μελέτες υποξείας τοξικότητας δεν δείχνουν καμμία αξιόλογη τοξική δράση για τη διμενυδρινάτη.