Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

RIOPAN GEL.ORAL 800MG/SACHET BTx20 SACHETS

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
RIOPAN
Μορφή
Πόσιμη γέλη
Συγκέντρωση
800MG/SUPSACK

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αντιόξινα, φάρμακα για τη θεραπεία του πεπτικού έλκους και του μετεωρισμού
Κωδικός ATC: Α02ΑD02

Το Riopan είναι αντιόξινο. Περιέχει δραστική ουσία ισοδύναμη προς οξείδιο του αργιλίου (18-26 ) και οξείδιο του μαγνησίου (29-40) σε ειδική δομή στιβάδων πλέγματος ανάλογη του φυσικού υδροταλσίτη (hydrotalcite).

Η φαρμακολογική δράση της magaldrate βασίζεται στην εξουδετέρωση του γαστρικού οξέος. Επίσης λαμβάνει χώρα δοσοεξαρτώμενη και pH-εξαρτώμενη δέσμευση των χολικών οξέων και της λυσολεκιθίνης. Η αντιόξινη δράση αποδίδεται στη δέσμευση των πρωτονίων από τα θειϊκά ιόντα και τα ιόντα υδροξυλίου της διαμέσου δικτυωτής στιβάδας, έτσι ώστε η δομή της στιβάδας αυτής να καταρρέει κατά τη διάρκεια της εξουδετέρωσης.

800 mg magaldrate εξουδετερώνουν περίπου 18-25 mEq υδροχλωρικού οξέος.

Φαρμακοκινητική

Γενικά

Η magaldrate δεν απορροφάται αυτούσια από το γαστρεντερικό σύστημα, αλλά ένα ποσοστό των ιόντων αργιλίου και μαγνησίου που αποδεσμεύονται κατά την διαδικασία εξουδετέρωσης, κατά τη διάρκεια της διάβασης του εντέρου μετατρέπονται σε μερικώς διαλυτά φωσφορικά άλατα και απεκκρίνονται με αυτή τη μορφή στα κόπρανα. Ένα μέρος των κατιόντων απορροφάται. Ελαφρώς αυξημένα επίπεδα αργιλίου στον ορό έχουν βρεθεί περιστασιακά ακόμη και σε ανθρώπους με φυσιολογική νεφρική λειτουργία.

Μακροχρόνια χρήση αντιοξίνων σκευασμάτων που περιέχουν αργίλιο μπορεί να ελαττώσει την απορρόφηση των φωσφορικών.

Χαρακτηριστικά σε ασθενείς/ειδικές ομάδες ατόμων

Λόγω πιθανής συσχέτισης μεταξύ ανεβασμένων επιπέδων αργιλίου στον ορό του αίματος και ανάπτυξης εγκεφαλοπαθειών, ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε ασθενείς σε αιμοκάθαρση. Σε μακροχρόνια θεραπεία, οι συγκεντρώσεις αργιλίου στο αίμα θα πρέπει να ελέγχονται τακτικά και δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 40 ng/ml.

Σε ασθενείς με νεφρική δυσλειτουργία μπορεί να παρατηρηθούν υψηλά επίπεδα αργιλίου στο πλάσμα και τους ιστούς (το αργίλιο εναποτίθεται κυρίως στον νευρικό ιστό και στα οστά) και φαινόμενα υπερδοσολογίας.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Οξεία τοξικότητα δεν έχει προσδιοριστεί λόγω της χαμηλής απορρόφησης (10% για το μαγνήσιο και περίπου 1% για το αργίλιο από τα αντιόξινα) και της σχετικά γρήγορης νεφρικής απέκκρισης.

Η πιθανή μεταλλαξιογόνος δράση της magaldrate δεν έχει ερευνηθεί επαρκώς. Για τις ενώσεις του αργιλίου δεν υπάρχουν σχετικές ενδείξεις για κάποια μεταλλαξιογόνο δράση.

Δεν έχουν γίνει μελέτες για πιθανή ογκογόνο δράση της magaldrate.

Δεν έχουν γίνει μελέτες εμβρυοτοξικότητας στα ζώα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάποιο κίνδυνο διαμαρτίας της διάπλασης στον άνθρωπο.

Εμβρυοτοξικότητα έχει παρατηρηθεί σε μελέτες με άλλες ενώσεις του αργιλίου. Μελέτες σε αρουραίους έδειξαν αύξηση στην μεταγεννητική θνησιμότητα και καθυστερημένη ανάπτυξη των κινητικών νευρώνων στο έμβρυο.

Ενεργά συστατικά

0MFM55849I - MAGALDRATE ANHYDROUS

Σχετικό SPC

RIOPAN 800 mg πόσιμη γέλη.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2015: RIOPAN Πόσιμη γέλη

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.