Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

NASONEX NASPR.SUS 0,05% W/W BT x 3 FL x 18 G

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
NASONEX
Μορφή
Ρινικό εκνέφωμα, εναιώρημα
Συγκέντρωση
50UG/DOSE

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Αποσυμφορητικά και Άλλα Ρινικά Σκευάσματα για Τοπική Χρήση-Κορτικοστεροειδή
Κωδικός ΑΤC: R01AD09

Μηχανισμός δράσης

Η φουροϊκή μομεταζόνη είναι ένα τοπικό γλυκοκορτικοστεροειδές με τοπικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες σε δόσεις που δεν είναι συστηματικά ενεργές.

Είναι πιθανόν ένα μεγάλο μέρος του μηχανισμού αντιαλλεργικής και αντιφλεγμονώδους δράσης της φουροϊκής μομεταζόνης να οφείλεται στην ικανότητά της να αναστέλλει την έκλυση των μεσολαβητών των αλλεργικών αντιδράσεων. Η φουροϊκή μομεταζόνη αναστέλλει σημαντικά την έκλυση λευκοτριενίων από τα λευκά αιμοσφαίρια των αλλεργικών ασθενών. Σε καλλιέργεια κυττάρων, η φουροϊκή μομεταζόνη επέδειξε υψηλή δραστικότητα στην αναστολή της σύνθεσης και έκλυσης των IL-1, IL-5, IL-6 και Τ^α. Επίσης είναι ισχυρός αναστολέας της παραγωγής λευκοτριενίων. Επιπροσθέτως, είναι εξαιρετικά ισχυρός αναστολέας της παραγωγής των Th2 κυτταροκινών, IL-4 και IL-5, από τα ανθρώπινα CD4+ Τ-κύτταρα.

Φαρμακοδυναμικές επιδράσεις

Σε μελέτες πρόκλησης με ρινικά αντιγόνα, το NASONEX Ρινικό Εκνέφωμα έχει δείξει αντιφλεγμονώδη δράση τόσο κατά την πρώιμη όσο και κατά την όψιμη φάση των αλλεργικών αντιδράσεων. Αυτό έχει επιδειχθεί από τη μείωση (έναντι της ομάδας του εικονικού φαρμάκου) της δραστικότητας της ισταμίνης και των ηωσινοφίλων, καθώς και τη μείωση (έναντι των φυσιολογικών επιπέδων) των ηωσινοφίλων, των ουδετεροφίλων και των πρωτεϊνών προσκόλλησης των επιθηλιακών κυττάρων.

Στο 28% των ασθενών με εποχική αλλεργική ρινίτιδα, το NASONEX Ρινικό Εκνέφωμα επέδειξε κλινικά σημαντική έναρξη δράσης εντός 12 ωρών από τη χορήγηση της πρώτης δόσης. Ο διάμεσος (50%) χρόνος έναρξης της ανακούφισης ήταν 35,9 ώρες.

Παιδιατρικός πληθυσμός

Σε μία ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο κλινική δοκιμή, στην οποία παιδιατρικοί ασθενείς (n=49/ομάδα) έλαβαν 100 μικρογραμμάρια NASONEX Ρινικό Εκνέφωμα την ημέρα επί ένα έτος, δεν παρατηρήθηκε καμία μείωση του ρυθμού ανάπτυξης.

Υπάρχουν περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του NASONEX Ρινικό Εκνέφωμα στον παιδιατρικό πληθυσμό ηλικίας 3 έως 5 ετών και δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ένα κατάλληλο δοσολογικό εύρος. Σε μία μελέτη που περιλάμβανε 48 παιδιά ηλικίας 3 έως 5 ετών που έλαβαν αγωγή με ενδορρινική φουροϊκή μομεταζόνη 50, 100 ή 200 μg/ημέρα για 14 ημέρες, δεν υπήρξαν σημαντικές διαφορές από το εικονικό φάρμακο στη μέση μεταβολή των επιπέδων κορτιζόλης στο πλάσμα ως ανταπόκριση στη δοκιμασία διέγερσης με τετρακοσακτρίνη.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει δώσει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής των αποτελεσμάτων των μελετών με NASONEX Ρινικό Εκνέφωμα και τις συναφείς ονομασίες σε όλες τις υποκατηγορίες του παιδιατρικού πληθυσμού σε εποχική και χρόνια αλλεργική ρινίτιδα (βλέπε παράγραφο 4.2 για πληροφορίες σχετικά με την παιδιατρική χρήση).

Φαρμακοκινητική

Απορρόφηση

Η φουροϊκή μομεταζόνη, χορηγούμενη ως ένα υδατικό ρινικό εκνέφωμα, παρουσιάζει συστηματική βιοδιαθεσιμότητα <1% στο πλάσμα, χρησιμοποιώντας μία ευαίσθητη μέθοδο προσδιορισμού με ελάχιστο όριο ποσοτικοποίησης ίσο προς 0,25 pg/ml.

Κατανομή

Δεν εφαρμόζεται καθώς η μομεταζόνη απορροφάται ελάχιστα μέσω της ρινικής οδού.

Βιοσχηματισμός

Η μικρή ποσότητα που ενδέχεται να καταποθεί και να απορροφηθεί, υπόκειται σε εκτεταμένο ηπατικό μεταβολισμό πρώτης διόδου.

Αποβολή

Η φουροϊκή μομεταζόνη που απορροφάται μεταβολίζεται εκτεταμένα και οι μεταβολίτες απεκκρίνονται στα ούρα και τη χολή.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Δεν υπήρξαν τοξικολογικές επιδράσεις που να είναι χαρακτηριστικές της έκθεσης στη φουροϊκή μομεταζόνη. Όλες οι επιδράσεις που παρατηρήθηκαν είναι τυπικές αυτής της κατηγορίας ενώσεων και σχετίζονται με τις υπερβολικές φαρμακολογικές επιδράσεις των γλυκοκορτικοειδών.

Προκλινικές μελέτες δείχνουν πως η φουροϊκή μομεταζόνη δεν παρουσιάζει ανδρογονική, αντιανδρογονική, οιστρογονική ή αντιοιστρογονική δράση, αλλά, όπως και άλλα γλυκοκορτικοειδή, παρουσιάζει κάποια αντιμητροτροφική δράση και επιβραδύνει τη διάνοιξη του κόλπου σε πειραματόζωα, σε υψηλές από στόματος δόσεις των 56 mg/kg/ημέρα και των 280 mg/kg/ημέρα.

Όπως και άλλα γλυκοκορτικοειδή, η φουροϊκή μομεταζόνη σε υψηλές συγκεντρώσεις έδειξε κλαστογονικό δυναμικό in vitro. Παρ' όλα αυτά, δεν αναμένονται μεταλλαξιογόνες δράσεις σε θεραπευτικά σχετικές δόσεις. Σε μελέτες αναπαραγωγικής λειτουργίας, η υποδόρια χορηγούμενη φουροϊκή μομεταζόνη, σε δόση 15 μικρογραμμάρια/kg, παρέτεινε την κύηση και ο τοκετός ήταν παρατεταμένος και δύσκολος, με μείωση των ποσοστών επιβίωσης και του σωματικού βάρους των νεογνών ή με αύξηση του σωματικού βάρους τους. Δεν υπήρχαν επιπτώσεις στη γονιμότητα.

Όπως και άλλα γλυκοκορτικοειδή, η φουροϊκή μομεταζόνη είναι τερατογόνος σε τρωκτικά και κουνέλια. Οι παρατηρούμενες επιδράσεις ήταν ομφαλοκήλη σε επίμυες, λυκόστομα σε μύες και αγενεσία της χοληδόχου κύστης, ομφαλοκήλη και ευκαμψία των εμπρόσθιων άκρων σε κουνέλια. Επίσης παρατηρήθηκε ελάττωση της αύξησης του βάρους της μητέρας, επιδράσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου (μικρότερο σωματικό βάρος του εμβρύου και/ή καθυστερημένη οστεοποίηση) σε επίμυες, κουνέλια και μύες και μειωμένα ποσοστά επιβίωσης νεογνών σε μύες.

Το δυναμικό καρκινογένεσης της εισπνεόμενης φουροϊκής μομεταζόνης (αερόλυμα με CFC προωθητικό και επιφανειοδραστικό) σε συγκεντρώσεις 0,25 έως 2,0 μικρογραμμάρια/l διερευνήθηκε σε μελέτες διάρκειας 24 μηνών σε μύες και επίμυες. Παρατηρήθηκαν οι τυπικές, σχετιζόμενες με τα γλυκοκορτικοειδή επιδράσεις, συμπεριλαμβανομένων και αρκετών μη νεοπλασματικών αλλοιώσεων. Δεν παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική σχέση μεταξύ της δόσης και της ανταπόκρισης για κανέναν τύπο καρκίνου.

Καρκινογένεση, μεταλλάξεις, στείρωση

Γονιμότητα

Δεν υπάρχουν καθόλου κλινικά δεδομένα αναφορικά με την επίδραση της φουροϊκής μομεταζόνης στη γονιμότητα. Μελέτες σε πειραματόζωα έχουν δείξει αναπαραγωγική τοξικότητα, αλλά καθόλου επιδράσεις στη γονιμότητα (βλέπε παράγραφο 5.3).

Ενεργά συστατικά

MTW0WEG809 - MOMETASONE FUROATE MONOHYDRATE

Σχετικό SPC

Nasonex 50 μικρογραμμάρια/ψεκασμό.

Ρινικό εκνέφωμα, Εναιώρημα.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : NASONEX Ρινικό εκνέφωμα, εναιώρημα

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.