Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

LYRICA CAPS 150MG/CAP BTX56ΚΥΨΕΛΗ(PVC/AL)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
LYRICA
Μορφή
Καψάκιο, σκληρό
Συγκέντρωση
150MG/TAB

Ενδείξεις

Νευροπαθητικός πόνος

Το Lyrica ενδείκνυται για τη θεραπεία του περιφερικού και κεντρικού νευροπαθητικού πόνου σε ενήλικες.

Επιληψία

Το Lyrica ενδείκνυται ως συμπληρωματική θεραπεία σε ενήλικες με εστιακές επιληπτικές κρίσεις με ή χωρίς δευτερογενή γενίκευση.

Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Το Lyrica ενδείκνυται για τη θεραπεία της Διαταραχής Γενικευμένου Άγχους (ΔΓΑ) στους ενήλικες.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Δοσολογία

Η δόση κυμαίνεται από 150 έως 600 mg ημερησίως, χορηγούμενα είτε σε δύο ή σε τρεις διηρημένες δόσεις.

Νευροπαθητικός πόνος

Η θεραπεία με πρεγκαμπαλίνη μπορεί να αρχίσει με μία δόση των 150 mg ημερησίως, χορηγούμενα είτε σε δύο ή σε τρεις διηρημένες δόσεις. Με βάση την απόκριση και την ανεκτικότητα του κάθε ασθενούς, η δόση μπορεί, μετά από ένα χρονικό διάστημα 3 έως 7 ημερών, να αυξηθεί σε 300 mg ημερησίως, και, εάν είναι απαραίτητο, στη μέγιστη δόση των 600 mg ημερησίως μετά από ένα πρόσθετο χρονικό διάστημα 7 ημερών.

Επιληψία

Η θεραπεία με πρεγκαμπαλίνη μπορεί να αρχίσει με μία δόση των 150 mg ημερησίως, χορηγούμενα είτε σε δύο ή σε τρεις διηρημένες δόσεις. Με βάση την απόκριση και την ανεκτικότητα του κάθε ασθενούς, η δόση μπορεί, μετά από ένα χρονικό διάστημα 3 έως 7 ημερών, να αυξηθεί σε 300 mg ημερησίως, και, εάν είναι απαραίτητο, στη μέγιστη δόση των 600 mg ημερησίως μετά από ένα πρόσθετο χρονικό διάστημα 7 ημερών.

Διαταραχή γενικευμένου άγχους

Η δόση κυμαίνεται από 150 έως 600 mg ημερησίως, χορηγούμενα σε δύο ή τρεις διηρημένες δόσεις.

Η ανάγκη για θεραπεία πρέπει να επανεκτιμάται τακτικά.

Η θεραπεία με πρεγκαμπαλίνη μπορεί να ξεκινήσει με μία δόση των 150 mg ημερησίως. Η δόση, με βάση την ατομική απόκριση και την ανεκτικότητα του ασθενούς, μπορεί να αυξηθεί στα 300 mg ημερησίως, έπειτα από 1 εβδομάδα. Έπειτα από μία επιπρόσθετη εβδομάδα, η δόση μπορεί να αυξηθεί στα 450 mg ημερησίως. Η μέγιστη δόση των 600 mg ημερησίως μπορεί να επιτευχθεί έπειτα από μία επιπρόσθετη εβδομάδα.

Διακοπή της πρεγκαμπαλίνης

Σύμφωνα με την ισχύουσα κλινική πρακτική, εάν η χρήση της πρεγκαμπαλίνης πρέπει να διακοπεί, συνιστάται η διακοπή της να πραγματοποιηθεί βαθμιαία, σε διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδας, ανεξάρτητα από την ένδειξη (βλ. παραγράφους 4.4 και 4.8).

Νεφρική δυσλειτουργία

Η πρεγκαμπαλίνη αποβάλλεται από τη συστηματική κυκλοφορία κυρίως με απέκκριση από τους νεφρούς ως αμετάβλητο φάρμακο. Καθώς η κάθαρση της πρεγκαμπαλίνης είναι ευθέως ανάλογη της κάθαρσης της κρεατινίνης (βλ. παράγραφο 5.2), η μείωση της δόσης σε ασθενείς με επηρεασμένη νεφρική λειτουργία πρέπει να εξατομικεύεται σύμφωνα με την κάθαρση της κρεατινίνης (CLcr), όπως φαίνεται στον Πίνακα 1, υπολογιζόμενη σύμφωνα με τον ακόλουθο τύπο:

CLcr(ml/min) = [1,23 x [140 - ηλικία (έτη)] x βάρος (kg) / κρεατίνη ορού (μmol/l)] (x 0,85 για γυναίκες ασθενείς)

Η πρεγκαμπαλίνη απομακρύνεται αποτελεσματικά από το πλάσμα με αιμοδιύλιση (50% του φαρμάκου σε 4 ώρες). Για τους ασθενείς που κάνουν αιμοδιύλιση, η ημερήσια δόση της πρεγκαμπαλίνης πρέπει να προσαρμόζεται βάσει της νεφρικής λειτουργίας. Εκτός από την ημερήσια δόση, πρέπει να χορηγείται και μία συμπληρωματική δόση αμέσως μετά από κάθε 4-ωρη συνεδρία της αιμοδιύλισης (βλέπε Πίνακα 1).

Πίνακας 1. Προσαρμογή της δόσης της πρεγκαμπαλίνης βάσει της νεφρικής λειτουργίας:

Κάθαρση κρεατινίνης (CLcr)(ml/min) Συνολική ημερήσια δόση πρεγκαμπαλίνης* Δοσολογικό σχήμα
 Αρχική δόση (mg/ημέρα) Μέγιστη δόση (mg/ημέρα)  
≥60150600BID ή TID
≥30 - <60 75300BID ή TID
≥15 - <30 25-50150Άπαξ ημερησίως ή BID
<15 2575Άπαξ ημερησίως
Συμπληρωματική δόση μετά την αιμοδιύλιση (mg)
 25100Εφάπαξ δόση+

TID = Τρεις διηρημένες δόσεις
BID = Δύο διηρημένες δόσεις
* Η συνολική ημερήσια δόση (mg/ημέρα) πρέπει να διαιρείται όπως ενδείκνυται από το δοσολογικό σχήμα ώστε να προκύπτουν mg/δόση
+ Η συμπληρωματική δόση είναι μία εφάπαξ επιπρόσθετη δόση

Ηπατική δυσλειτουργία

Δεν απαιτείται προσαρμογή της δόσης σε ασθενείς με ηπατική δυσλειτουργία (βλ. παράγραφο 5.2).

Παιδιατρικός πληθυσμός

Η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα του Lyrica σε παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών και σε εφήβους (ηλικίας 12-17 ετών) δεν έχει αποδειχθεί. Τα διαθέσιμα δεδομένα που υπάρχουν προς το παρόν περιγράφονται στις παραγράφους 4.8, 5.1 και 5.2, αλλά δεν μπορούν να γίνουν συστάσεις για τη δοσολογία.

Ηλικιωμένοι

Σε ηλικιωμένους ασθενείς μπορεί να χρειαστεί μείωση της δόσης της πρεγκαμπαλίνης, λόγω μειωμένης νεφρικής λειτουργίας (βλ. παράγραφο 5.2).

Τρόπος χορήγησης

Το Lyrica μπορεί να λαμβάνεται με ή χωρίς τροφή.

Το Lyrica είναι για χρήση από του στόματος μόνο.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Στην αποκτηθείσα εμπειρία μετά την κυκλοφορία του φαρμάκου στην αγορά, οι πιο συχνά αναφερόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες, οι οποίες είχαν παρατηρηθεί με την υπερδοσολογία της πρεγκαμπαλίνης, συμπεριελάμβαναν υπνηλία, συγχυτική κατάσταση, διέγερση και ανησυχία. Αναφέρθηκαν επίσης επιληπτικές κρίσεις.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, έχουν αναφερθεί περιστατικά κώματος.

Η θεραπεία της υπερδοσολογίας με πρεγκαμπαλίνη πρέπει να περιλαμβάνει τα γενικά υποστηρικτικά μέτρα και ίσως αιμοδιύλιση, εάν είναι απαραίτητη (βλ. παράγραφο 4.2 Πίνακας 1).

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Lyrica 25 mg σκληρά καψάκια: Κυψέλες (blisters) από PVC/αλουμίνιο, που περιέχουν 14, 21, 56, 84, 100 ή 112 (2 × 56) σκληρά καψάκια. 100 × 1 σκληρά καψάκια σε διάτρητες κυψέλες (blisters), μονάδων δόσης από PVC/αλουμίνιο. Φιάλη πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) που περιέχει 200 σκληρά καψάκια.

Μπορεί να μη κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Lyrica 50 mg σκληρά καψάκια: Κυψέλες (blisters) από PVC/αλουμίνιο, που περιέχουν 14, 21, 56, 84 ή 100 σκληρά καψάκια. 100 × 1 σκληρά καψάκια σε διάτρητες κυψέλες (blisters), μονάδων δόσης από PVC/αλουμίνιο.

Μπορεί να μη κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Lyrica 75 mg σκληρά καψάκια: Κυψέλες (blisters) από PVC/αλουμίνιο, που περιέχουν 14, 56, 70, 100 ή 112 (2 × 56) σκληρά καψάκια. 100 × 1 σκληρά καψάκια σε διάτρητες κυψέλες (blisters), μονάδων δόσης από PVC/αλουμίνιο. Φιάλη πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) που περιέχει 200 σκληρά καψάκια.

Μπορεί να μη κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Lyrica 100 mg σκληρά καψάκια: Κυψέλες (blisters) από PVC/αλουμίνιο, που περιέχουν 21, 84 ή 100 σκληρά καψάκια. 100 × 1 σκληρά καψάκια σε διάτρητες κυψέλες (blisters), μονάδων δόσης από PVC/αλουμίνιο.

Μπορεί να μη κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Lyrica 150 mg σκληρά καψάκια: Κυψέλες (blisters) από PVC/αλουμίνιο, που περιέχουν 14, 56, 100 ή 112 (2 × 56) σκληρά καψάκια. 100 × 1 σκληρά καψάκια σε διάτρητες κυψέλες (blisters), μονάδων δόσης από PVC/αλουμίνιο. Φιάλη πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) που περιέχει 200 σκληρά καψάκια.

Μπορεί να μη κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Lyrica 200 mg σκληρά καψάκια: Κυψέλες (blisters) από PVC/αλουμίνιο, που περιέχουν 21, 84 ή 100 σκληρά καψάκια. 100 × 1 σκληρά καψάκια σε διάτρητες κυψέλες (blisters), μονάδων δόσης από PVC/αλουμίνιο.

Μπορεί να μη κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Lyrica 225 mg σκληρά καψάκια: Κυψέλες (blisters) από PVC/αλουμίνιο, που περιέχουν 14, 56 ή 100 σκληρά καψάκια. 100 × 1 σκληρά καψάκια σε διάτρητες κυψέλες (blisters), μονάδων δόσης από PVC/αλουμίνιο.

Μπορεί να μη κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Lyrica 300 mg σκληρά καψάκια: Κυψέλες (blisters) από PVC/αλουμίνιο, που περιέχουν 14, 56, 100 ή 112 (2 × 56) σκληρά καψάκια. 100 × 1 σκληρά καψάκια σε διάτρητες κυψέλες (blisters), μονάδων δόσης από PVC/αλουμίνιο. Φιάλη πολυαιθυλενίου υψηλής πυκνότητας (HDPE) που περιέχει 200 σκληρά καψάκια.

Μπορεί να μη κυκλοφορούν όλες οι συσκευασίες.

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Καμία ειδική υποχρέωση για την απόρριψη.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Δεν υπάρχουν ειδικές οδηγίες διατήρησης για το προϊόν αυτό.

Ημερομηνία λήξης

Διάρκεια ζωής: 3 χρόνια.

Σχετικό SPC

Lyrica 25 mg σκληρά καψάκια.
Lyrica 50 mg σκληρά καψάκια.
Lyrica 75 mg σκληρά καψάκια.
Lyrica 100 mg σκληρά καψάκια.
Lyrica 150 mg σκληρά καψάκια.
Lyrica 200 mg σκληρά καψάκια.
Lyrica 225 mg σκληρά καψάκια.
Lyrica 300 mg σκληρά καψάκια.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2019: LYRICA Καψάκιο σκληρό

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.