Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

ATROVENT INH.SOL.P 20MCG/DOSE FLX10ML(200DOSES)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Πληροφορίες για τη χρήση

Εμπορική
ATROVENT
Μορφή
Αερόλυμα για εισπνοή, σταθερών δόσεων
Συγκέντρωση
21UG/{inh}

Ενδείξεις

Το Atrovent ενδείκνυται σαν βρογχοδιασταλτικό για την πρόληψη και τη θεραπεία των συμπτωμάτων των χρόνιων αποφρακτικών διαταραχών των αεροφόρων οδών με αναστρέψιμο βρογχόσπασμο, όπως το βρογχικό άσθμα και ιδιαίτερα η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), συμπεριλαμβανομένης της χρόνιας βρογχίτιδας με ή χωρίς εμφύσημα.

Δοσολογία και τρόπος χορήγησης

Δοσολογία

H δοσολογία πρέπει να προσαρμόζεται στις ατομικές ανάγκες και οι ασθενείς θα πρέπει να βρίσκονται υπό ιατρική παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Προτείνεται να μην υπερβαίνεται η συνιστώμενη ημερήσια θεραπευτική δόση κατά τη διάρκεια της οξείας φάσης ή της φάσης συντήρησης.

Αν δε δοθεί άλλη οδηγία συνιστώνται οι ακόλουθες δόσεις:

Ενήλικες (συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων): Συνήθως 1 ή 2 εισπνοές 3-4 φορές την ημέρα, αν και μερικοί ασθενείς μπορεί να χρειαστούν μέχρι 4 εισπνοές τη φορά για να ληφθεί το μέγιστο όφελος κατά τα αρχικά στάδια της θεραπείας.

Παιδιά 6-12 ετών: Συνήθως 1 ή 2 εισπνοές 3 φορές την ημέρα

Να μην υπερβαίνεται η συνιστώμενη δόση.

Αν η ανταπόκριση στην αγωγή δεν είναι επαρκής, πρέπει να ζητηθεί ιατρική συμβουλή ώστε να επανακαθοριστεί το θεραπευτικό σχήμα.

Η ολική ημερήσια δοσολογία δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 12 εισπνοές.

Σε περίπτωση δύσπνοιας που επιδεινώνεται ραγδαία, και αν επιπλέον εισπνοές δεν προκάλεσαν επαρκή βελτίωση, τότε ζητήστε αμέσως συμβουλή από το γιατρό ή από το πλησιέστερο νοσοκομείο.

Υπερδοσολογία - αντιμετώπιση

Κανένα σύμπτωμα υπερδοσολογίας δεν έχει περιγραφεί. Με βάση το ευρύ θεραπευτικό φάσμα και την τοπική χορήγηση του Atrovent, δεν αναμένεται κανένα σοβαρό αντιχολινεργικό σύμπτωμα. Μπορεί να εμφανιστούν ασήμαντες συστηματικές εκδηλώσεις αντιχολινεργικής φύσης, συμπεριλαμβανομένων της ξηρότητας του στόματος, αναστρέψιμης διαταραχής της οπτικής προσαρμογής και της ταχυκαρδίας.

Φύση και συστατικά του περιέκτη

Βομβίδιο από αλουμίνιο των 10 ml, το οποίο παρέχει 200 δόσεις, με δοσιμετρική βαλβίδα και πλαστικό επιστόμιο από πολυαιθυλένιο και κάλυμμα προπυλενίου.

Οδηγίες χρήσης, χειρισμού και απόρριψης

Κάθε αχρησιμοποίητο φαρμακευτικό προϊόν ή υπόλειμμα πρέπει να απορρίπτεται σύμφωνα με τις κατά τόπους ισχύουσες σχετικές διατάξεις.

Οδηγίες χρήσης

Παρακαλούμε διαβάστε τις οδηγίες χρήσης προσεκτικά, προκειμένου να εξασφαλιστεί η σωστή χορήγηση.

Η σωστή χρήση του δοσιμετρικού αεροζόλ έχει μεγάλη σημασία για την επιτυχία της θεραπείας.

Πριν από την πρώτη χρήση ψεκάστε στο κενό 2 φορές.

Σε κάθε χρήση χρειάζεται προσοχή στα εξής:

1. Αφαιρέστε το προστατευτικό κάλυμμα.

2. Κάντε μία βαθιά εκπνοή.

3. Κρατήστε τη συσκευή, όπως στην εικόνα 1, με τα χείλη γύρω από το επιστόμιο.

Το βέλος, καθώς και η βάση του μεταλλικού δοχείου πρέπει να είναι προς τα πάνω.

4. Κάντε μία όσο μπορείτε βαθύτερη εισπνοή, πιέζοντας ταυτόχρονα και σταθερά τη βάση του δοχείου. Απελευθερώνεται έτσι μία δόση. Κρατήστε για μερικά δευτερόλεπτα την αναπνοή, βγάλτε το επιστόμιο από το στόμα και κάντε αργή εκπνοή.

Η ίδια διαδικασία ακολουθείται αν χρειάζεται να κάνετε και δεύτερη εισπνοή.

5. Μετά τη χρήση, τοποθετήστε το προστατευτικό κάλυμμα στη θέση του.

6. Αν δεν χρησιμοποιήσετε το δοσιμετρικό αεροζόλ για τρεις ημέρες, πριν το ξαναχρησιμοποιήσετε, ενεργοποιήστε τη βαλβίδα ψεκάζοντας στο κενό μία φορά.

Το δοχείο είναι αδιαφανές, επομένως δεν μπορεί να δει κανείς αν εξαντλήθηκε το περιεχόμενο. Το αεροζόλ παρέχει 200 δόσεις (ψεκασμούς). Όταν αυτές θα έχουν όλες χορηγηθεί, το αεροζόλ μπορεί να εξακολουθεί να φαίνεται ότι περιέχει μικρή ποσότητα διαλύματος. Παρόλα αυτά, το αεροζόλ πρέπει να αντικατασταθεί διότι αν συνεχίσετε να το χρησιμοποιείτε, μπορεί να μη λαμβάνετε τη σωστή ποσότητα δόσης.

Η ποσότητα διαλύματος που υπάρχει στο αεροζόλ μπορεί να ελεγχθεί με τον ακόλουθο τρόπο:

Ανακινώντας το δοχείο, μπορείτε να διαπιστώσετε αν έχει παραμείνει υγρό. Εναλλακτικά, απομακρύνεται το δοχείο από το πλαστικό επιστόμιο και τοποθετείστε το σε ένα δοχείο με νερό. Η ποσότητα διαλύματος που περιέχει το αεροζόλ μπορεί να εκτιμηθεί παρατηρώντας τη θέση του αεροζόλ μέσα στο νερό (εικόνα 2).

Καθαρίστε την εισπνευστική σας συσκευή τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να διατηρείται το επιστόμιο καθαρό προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι το φάρμακο δε φράσσει τον ψεκασμό. Σχετικά με τον καθαρισμό, πρώτα αφαιρέστε το καπάκι και απομακρύνετε το δοχείο από την εισπνευστική συσκευή. Πλύνετε με ζεστό νερό έως ότου έχει απομακρυνθεί όλο το φάρμακο και δεν υπάρχει εμφανής βρωμιά.

Μετά τον καθαρισμό ανακινήστε την εισπνευστική συσκευή και αφήστε να στεγνώσει με τον αέρα χωρίς να χρησιμοποιήσετε κάποιο σύστημα θέρμανσης. Όταν το στόμιο είναι στεγνό, επαναφέρετε το δοχείο και το καπάκι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πλαστικό επιστόμιο έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται αποκλειστικά με το Atrovent 20 mcg και διασφαλίζει, ότι σας χορηγείται πάντα η σωστή ποσότητα του φαρμάκου σε κάθε δόση. Το επιστόμιο δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται με οποιοδήποτε άλλο δοσιμετρικό αεροζόλ ούτε και το αεροζόλ Atrovent 20 mcg μπορεί να χρησιμοποιηθεί με άλλο επιστόμιο εκτός από αυτό, που υπάρχει στη συσκευασία του.

Το μεταλλικό δοχείο βρίσκεται υπό πίεση και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να παραβιάζεται ή να εκτίθεται σε θερμοκρασίες πάνω από 50°C.

Ιδιαίτερες προφυλάξεις για την φύλαξη του προϊόντος

Η δοσιμετρική συσκευή είναι υπό πίεση και δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζεται ή να εκτίθεται στον ήλιο ή σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 50°C.

Η δοσιμετρική συσκευή δεν πρέπει να τρυπιέται ή να καίγεται ακόμα και όταν είναι άδεια.

Επειδή η δοσιμετρική συσκευή είναι αδιαφανής δεν είναι δυνατό να φανεί αν εξαντλήθηκε το περιεχόμενό της αλλά μία ανακίνηση θα δείξει αν υπάρχει ακόμη υγρό. Η δοσιμετρική συσκευή ακόμη και όταν δείχνει άδεια μπορεί να δώσει άλλες 10 πλήρεις εισπνοές.

Ημερομηνία λήξης

Διάρκεια ζωής: 36 μήνες.

Σχετικό SPC

Atrovent.

Αερόλυμα για εισπνοή σταθερών δόσεων 20 μg/δόση.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ : ATROVENT Αερόλυμα για εισπνοή σταθερών δόσεων

Χρήσιμα εργαλεία

Έλεγχος συγχορήγησης >

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.