Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Οι συνταγές μου Αποθηκεύστε τις συνταγές σας και μοιραστείτε τις εύκολα και με ασφάλεια
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

VERTIGO-VOMEX SUPP (80+50+40)MG/SUP BTx10

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
VERTIGO-VOMEX
Μορφή
Yπόθετα
Συγκέντρωση
80MG/SUPP (1) + 50MG/SUPP (2) + 40MG/SUPP (3)

Φαρμακοδυναμική

ATC: R06AA52 Diphenhydramine, συνδυασμοί

Η διμενυδρινάτη είναι μία αιθανολαμίνη με αντιισταμινικές ιδιότητες. Εμφανίζει αντιστρεπτό συναγωνιστικό ανταγωνισμό με την ισταμίνη, για την κατάληψη των υποδοχέων H1. Διαθέτει αντιχολινεργικές (αντιμουσκαρινικές) ιδιότητες που εξηγούν την αντιεμετική δράση του φαρμάκου σε περιπτώσεις λαβυρινθικού ερεθισμού (ναυτία, ίλιγγοι), καθώς και την κεντρική καταστολή που προκαλεί.

Επίσης έχει αδρενολυτική περιφερική δράση που μπορεί να προκαλέσει ορθοστατική υπόταση.

Το νικοτινικό οξύ διαθέτει, εκτός από τις γνωστές ιδιότητές του ως βιταμίνη (νικοτιναμίδιο), σημαντική περιφερική αγγειοδραστική ισχύ, αποτέλεσμα της οποίας είναι κυρίως η αγγειοδιαστολή.

Με το νικοτινικό οξύ επιτυγχάνεται βελτίωση της αιματώσεως κυρίως στις αρτηρίες του δέρματος, του κρανίου και του άνω ημίσεως του σώματος. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιείται στη θεραπευτική αντιμετώπιση πολλών περιφερικών και κεντρικών διαταραχών της αιματώσεως.

Στο μηχανισμό δράσης του νικοτινικού οξέος, εκτός από την αγγειοδιαστολή, συμμετέχει και η ικανότητά του να οδηγεί σε καταστολή των κεντρικής αιτιολογίας συμπτωμάτων του ιλλίγγου, μέσω της συμμετοχής του στο μεταβολισμό του νευρικού παρεγχύματος.

Η υδροχλωρική πυριδοξίνη (βιταμίνη Β6) παίζει σημαντικό ρόλο στον εγκεφαλικό ματαβολισμό, και ιδιαίτερα στην σύνθεση μεγαλομορίων, τα οποία είναι αναγκαία για την φυσιολογική λειτουργία των GABA-ενεργικών κυρίως συνάψεων. Το ίδιο το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) εξασκεί επίσης κάποια μικρή επίδραση επί του κέντρου του ιλίγγου και της ναυτίας.

Με το συνδυασμό της διμενυδρινάτης, του νικοτινικού οξέος και της υδροχλωρικής πυριδοξίνης, φαίνεται ότι επιτυγχάνεται καλύτερο φαρμακολογικό αποτέλεσμα, όσον αφορά την δράση της διμενυδρινάτης. Πιθανώς αυτό επιτελείται μέσω συγκεκριμένων μεταβολικών επιδράσεων στην κυτταρική μεμβράνη.

Φαρμακοκινητική

Η διμενυδρινάτη απορροφάται πολύ καλά από το στόμα (50-80%). Η μέγιστη τιμή στο πλάσμα εμφανίζεται μεταξύ 2 και 3 ωρών. Ο χρόνος ημιζωής είναι 4 ώρες. Η δράση εμφανίζεται μετά περίπου 30 min και διαρκεί περίπου 6 ώρες.

Το νικοτινικό οξύ και το νικοτιναμίδιο απορροφώνται άμεσα από τη γαστρεντερική οδό μετά από του στόματος χορήγηση και κατανέμονται ευρέως στους ιστούς του σώματος. Το νικοτινικό οξύ εμφανίζεται και στο μητρικό γάλα. Η κύρια οδός μεταβολισμού είναι η μετατροπή του σε Ν- μεθυλνικοτιναμίδιο και στα παράγωγα 2- πυριδόνη και 4-πυριδόνη. Σχηματίζεται επίσης νικοτινουρικό οξύ. Μικρές ποσότητες νικοτινικού οξέος και νικοτιναμιδίου απεκκρίνονται αμετάβλητες στα ούρα μετά από χορήγηση θεραπευτικών δόσεων. Οι ποσότητες αυτές αυξάνονται μετά τη χορήγηση μεγαλύτερων δόσεων.

Η πυριδοξίνη, η πυριδοξάλη και η πυριδοξαμίνη απορροφώνται άμεσα από τη γαστρεντερική οδό μετά από του στόματος χορήγηση και μετατρέπονται στις δραστικές μορφές φωσφορικής πυριδοξάλης και φωσφορικής πυριδοξαμίνης. Αποθηκεύονται κυρίως στο ήπαρ όπου γίνεται οξείδωση σε 4-πυριδοξικό οξύ και άλλους αδρανείς μεταβολίτες οι οποίοι αππεκρίνονται στα ούρα. Μετά τη χορήγηση μεγαλύτερων δόσεων, αναλογικά μεγαλύτερες ποσότητες αππεκρίνονται αμετάβλητες στα ούρα. Η πυριδοξάλη διαπερνά τον πλακούντα και κατανέμεται στο μητρικό γάλα.

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Οι μελέτες που έγιναν για να διευκρινισθεί η οξεία τοξικότητα της διμενυδρινάτης δείχνουν ότι η oυσία αυτή διαθέτει έναν ευρύτατο θεραπευτικό δείκτη. Οι μελέτες υποξείας τοξικότητας δεν δείχνουν καμμία αξιόλογη τοξική δράση για τη Διμενυδρινάτη.

Σε μελέτες που έγιναν για να διαπιστωθεί η τοξικότητα του νικοτινικού οξέος, διαπιστώθηκε ότι το νικοτινικό οξύ δεν είναι γενικώς τοξικό. Στις μελέτες αυτές δεν παρατηρήθηκε κάποια βλαβερή επίδραση στην υγεία των πειραματόζωων.

Η βιταμίνη Β6 και τα παράγωγά της (πυριδοξόλη, πυριδοξάλη και πυριδοξαμίνη) δεν είναι καθόλου τοξικά.

Ενεργά συστατικά

JB937PER5C - DIMENHYDRINATE
2679MF687A - NIACIN
68Y4CF58BV - PYRIDOXINE HYDROCHLORIDE

Σχετικό SPC

VERTIGO-VOMEX.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2009: VERTIGO-VOMEX

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.