Κλαύδιος Γαληνός
Δωρεάν εγγραφή Αποκτήσετε πρόσβαση σε όλες τις πληροφορίες και τα εργαλεία του Galinos.gr για έναν μήνα
Έλεγχος συγχορήγησης Ελέγξτε την αγωγή σας για αντενδείξεις και αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων
Μητρότητα και φάρμακα Ενημερωθείτε για την ασφάλεια χορήγησης ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή του θηλασμού
Συνδρομές Μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις επιπλέον παροχές των συνδρομητικών προγραμμάτων
Ενδείξεις και αγωγές Βρείτε θεραπευτικές ενδείξεις και αγωγές για νόσους, συμπτώματα και ιατρικές πράξεις
Γνωρίζατε ότι... Μοιραζόμαστε μαζί σας γεγονότα της πορείας του Galinos.gr από το 2011 μέχρι σήμερα

UTROGESTAN SOFT.CAPS 100MG/CAP BTx30 (BLIST 3x10)

Ευρετήριο Αναφορές

Σκεύασμα - Φαρμακολογικές ιδιότητες

Εμπορική
UTROGESTAN
Μορφή
Καψάκιο, μαλακό
Συγκέντρωση
100MG/CAP

Φαρμακοδυναμική

Φαρμακοθεραπευτική κατηγορία: Φυλετικές ορμόνες και ρυθμιστές γεννητικού συστήματος, Προγεσταγόνα, Παράγωγα πρεγνενίου
Κωδικός ATC: G03DA04

Τα προγεσταγόνα είναι λιπόφιλες ουσίες που διαχέονται ελεύθερα στα κύτταρα όπου ενώνονται με τους υποδοχείς της προγεστερόνης. Οι τελευταίοι εκφράζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας, τον μαζικό αδένα, το ΚΝΣ και την υπόφυση.

Το σύμπλοκο προγεστερινοειδούς–υποδοχέα συνδέεται με «τα στοιχεία απόκρισης στην προγεστερόνη» (progesterone responsive elements) των γονιδίων στόχων και ρυθμίζει την έκφρασή τους. Τα προγεστερινοειδή διευκολύνουν την διαφοροποίηση και αντιτίθενται στην δράση των οιστρογόνων στην διέγερση του πολλαπλασιασμού των κυττάρων. Μετατρέπουν το υπερπλαστικό ενδομήτριο σε εκκριτικό. Αναστέλλουν την παραγωγή της γοναδοτροπίνης. Τα παράγωγα της νορτεστοστερόνης έχουν ισχυρότερη αναβολική και ανδρογόνο δράση. Διεγείρουν την ανάπτυξη των μαζικών αδένων, καθιστούν πυκνότερη την βλέννη του τραχήλου της μήτρας, αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος.

Φαρμακοκινητική

Από του στόματος

Απορρόφηση

Η προγεστερόνη (υπό μορφή micronized) απορροφάται από τη γαστρεντερική οδό. Τα επίπεδα της προγεστερόνης στο πλάσμα ανέρχονται κατά την διάρκεια της πρώτης ώρας της θεραπευτικής αγωγής και τα υψηλότερα επίπεδα στο πλάσμα παρατηρούνται μετά 1 έως 3 ώρες από την χορήγηση.

Οι μελέτες φαρμακοκινητικής που διενεργήθηκαν σε εθελοντές έδειξαν ότι μετά από την ταυτόχρονη λήψη δύο καψουλών, τα επίπεδα της προγεστερόνης στο πλάσμα αυξήθηκαν κατά ένα μέσο όρο από 0,13 ng/ml έως 4,25 ng/ml μετά από μία ώρα, 11,75 ng/ml μετά από 2 ώρες, 8,37 ng/ml μετά από 4 ώρες, 2,00 ng/ml μετά από 6 ώρες και ακολούθως 1,64 ng/ml μετά από 8 ώρες. Λόγω του χρόνου κατακρατήσεως της ορμόνης υπό των ιστών, κρίνεται απαραίτητο να διαιρείται η ημερήσια δοσολογία σε δύο λήψεις, εκάστη ανά 12/ωρών, ούτως ώστε να επιτευχθεί κορεσμός νυχθημερόν. Υφίστανται αντιληπτές εξατομικευμένες αποκλίσεις, εν τούτοις το ίδιο άτομο διατηρεί τα αυτά φαρμακοκινητικά χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια πολλών μηνών, πράγμα το οποίο επιτρέπει καλή εξατομικευμένη ανταπόκριση στη δοσολογία.

Βιομετασχηματισμός

Οι κύριοι μεταβολίτες στο πλάσμα είναι οι 20-a-hydroxy -δ-4 a pregnanolone και 5-a-dihydroprogesterone. Η απομάκρυνση από τα ούρα παρατηρείται σε ποσοστό 95%, υπό την μορφή των μεταβολιτών συζευγμένων γλυκουρονιδίων, κυρίως 3-α, 5-β-pregnanediol (πρεγνανδιόλη). Οι μεταβολίτες αυτοί του πλάσματος και των ούρων είναι παρόμοιοι με εκείνους οι οποίοι ανευρίσκονται κατά την διάρκεια της φυσιολογικής εκκρίσεως του ωχρού σωματίου.

Από τον κόλπο

Απορρόφηση

Η προγεστερόνη χορηγούμενη από τον κόλπο, απορροφάτε από τον κολπικό βλενογόννο ταχέως και επιφέρει υψηλά επίπεδα προγεστερόνης στο πλάσμα μετά από μία ώρα. Η μέγιστη συγκέντρωση της προγεστερόνης επιτυγχάνεται εντός 2 έως 6 ωρών μετά την εφαρμογή και παραμένει σε ένα μέσο επίπεδο συγκεντρώσεως των 9.7 ng/ml για 24 περίπου ώρες μετά τη χορήγηση, με δοσολογία των 100 mg το πρωί και το βράδυ.Η μέση αυτή συνιστάμενη δοσολογία ως εκ τούτου παρέχει σταθερές φυσιολογικές συγκεντρώσεις προγεστερόνης στο πλάσμα, παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της ωχρινικής φάσεως ενός φυσιολογικού κύκλου ωριμάνσεως (ωορρηξίας). Οι ελαφρές αποκλίσεις των επιπέδων της προγεστερόνης μεταξύ των διαφόρων ατόμων επιτρέπουν τον υπολογισμό του αναμενόμενου αποτελέσματος με μία καθορισμένη δοσολογία. Με δόσεις μεγαλύτερες των 200 mg ημερησίως, οι συγκεντρώσεις προγεστερόνης που επιτυγχάνονται είναι συγκρίσιμες με εκείνες του πρώτου τριμήνου της κυήσεως.

Βιομετασχηματισμός

Τα επίπεδα στο πλάσμα της 5 β-pregnanolone δεν αυξάνουν. Η απομάκρυνση (αποβολή) από τα ούρα παρατηρείται υπό την μορφή της 3-α, 5-β pregnanediol (πρεγνανδιόλης) όπως αποδεικνύεται με την προοδευτικώς αυξανόμενη συγκέντρωσή της (μέγιστη συγκέντρωση 142 ng/ml κατά την 6η ώρα).

Προκλινικά δεδομένα για την ασφάλεια

Τα προκλινικά δεδομένα δεν αποκάλυψαν ιδιαίτερο κίνδυνο για τον άνθρωπο βάσει των συμβατικών μελετών φαρμακολογικής ασφάλειας και τοξικότητας.

Ενεργά συστατικά

4G7DS2Q64Y - PROGESTERONE

Σχετικό SPC

UTROGESTAN 100, 200 mg καψάκιο, μαλακό.

Το πηγαίο έγγραφο είναι διαθέσιμο προς ανάγνωση ή μεταφόρτωση από τους συνδρομητές.

ΠΧΠ 2015: UTROGESTAN Καψάκιο

Μπορείτε να υποστηρίξετε τον Γαληνό στην αποστολή του να παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση για κάθε φάρμακο απενεργοποιώντας το Ad Blocker για αυτόν τον ιστότοπο.